Чт, 2024-04-18, 09:04
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:00
Die Zeit. Ленін, Тимошенко і навколофутбольний бізнес
Інші останні Новини з регіонів України

"Двадцять років опісля здобуття Україною незалежності на площі Свободи в центрі Харкова ще й досі стоїть гігантський пам'ятник першому радянському диктатору. Влітку в Леніна з'явиться велика компанія. "Тут буде фан-зона", - розповідає чоловік з кіоску на краю площі. "Але займуть напевно не всі місця", - додає він скептично. У Харкові відбудуться три попередніх раунди чемпіонату Європи з футболу. 13 червня Німеччина на стадіоні топового місцевого клубу "Металіст" зустрінеться з Нідерландами. Класичний випадок: дуель двох фаворитів у боротьбі за кубок. Однак за кілька тижнів до початку змагань гра практично не цікавить жителів цього регіону, який межує з Росією. ЧЄ далеко. Важливий побут, виживання тут і тепер", - так Ульріх Крекель у Die Zeit описує свої враження від поїздки до Харкова.

"УЄФА, її спонсори, українські організатори та їхні партнери, часто сумнівні, визначають, що буде відбуватися у фан-зонах. З цим нічого не може вдіяти навіть Ленін. У рекламному фільмі для ЧЄ, за допомогою якого Харків нещодавно демонстрував себе світові, двадцятиметрову статую просто заретушували", - пише автор.

Сергію Жадану це все підозріло. "Власники готелів, таксисти і всілякі ділки хочуть зірвати на чемпіонаті Європи великий куш, - каже цей український поет. - Мені це діє на нерви. Я хочу бачити футбол".

"Президент Віктор Янукович продовжує мислити застарілими категоріями Сходу і Заходу", - пише автор і нагадує, що Харків вважається оплотом його проросійської Партії регіонів. Невипадково, підкреслює кореспондент, що прозахідна опозиціонерка Юлія Тимошенко сидить в колонії саме тут.

"Небезпека, що люди зберуться на демонстрацію вимагати свободи для Тимошенко біля тюремних стін, в Харкові невелика. Проте розрахунок президента може і не виправдатися", - вважає видання. "У Януковича і його кліки і тут закінчується повітря", - каже Жадан. "У 2004 році Помаранчева революція прийшла до Києва із Заходу. Наступна революція в Україні буде йти зі Сходу", - пророкує письменник і додає: "Люди хочуть справжніх змін. Їм тепер вже майже однаково - Тимошенко чи Янукович. Весь політичний клас дискредитував себе. У нас передреволюційна ситуація".

"Починаючи з глобальної фінансової кризи 2009 року, ситуація в українській економіці стабільно погіршується. Минулої осені уряд скоротив пенсії людям похилого віку та інвалідам. Тисячі літніх і хворих людей тоді вийшли на вулиці чи почали голодування - зокрема і на сході країни. При цьому становище в Харкові, місті, яке приймає чемпіонат, з новеньким аеропортом, оборонними, електричними і хімічними заводами, а також 42 вишами, порівняно непогане", - пише автор.

Переклад InoPressa


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 1093 | Додав: adminA | Теги: навколофутбольний бізнес, тимошенко, Die Zeit. Ленін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]