Пт, 2024-03-29, 12:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:12
Діти запам'ятовують слова матері ще до народження
Інші останні Новини світу науки і технологій
У ще не народжених дітей - міцна пам'ять. Науковці довели, що немовлята запам'ятовують поєднання звуків, знаходячись в лоні матері. Після народження вони згадують знайомі "слова" і реагують на них.

Результати дослідження, проведеного фінськими ученими з університету Хельсінкі, опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, повідомляє Infox.ru.

Автори роботи записували електроенцефалограму (ЕЕГ) мозку всіх немовлят, що брали участь в дослідженні, що дало можливість безпосередньо заглянути у внутрішній світ новонароджених.

В ході експерименту вагітні жінки багато разів програвали поряд зі своїм животом так зване псевдослово - безглуздий набір звуків (головним чином "татата"), що поєднується з певною мелодією.

Немовлята починали "заучувати" псевдослово з 29 тижня вагітності, так що до моменту народження багато хто з них чув його близько 25 тисяч разів.

Потім псевдослово програвалося дітям, що вже народилися, - тим, хто чув його в утробі, а також звичайним немовлятам. Аналіз ЕЕГ показав, що у відповідь на псевдослово у знайомих з ним немовлят в мозку виникали хвилі, які зазвичай з'являються там при пізнаванні якого-небудь стимулу.

Немовлята, які не чули псевдослово, у відповідь на його програвання залишалися байдужі.

Автори статті сподіваються, що їх відкриття допоможе розробити заходи профілактики діслексії та інших розладів мови у дітей.

Фахівці давно припускали, що немовлята ще до появи на світло уміють розрізняти звуки і зберігають спогади про свій утробний досвід.

Наприклад, ще в кінці 1980-х дослідники з'ясували, що новонароджені діти реагують на мелодії в серіалі, який під час вагітності любили дивитися їх матері.

Інші учені показали, що новонароджені здатні відрізняти іноземну мову від рідної мови, на якій всю вагітність спілкувалися їх батьки.

Проте всі роботи такого плану будувалися лише на непрямих поведінкових ознаках. Це давало скептикам привід сумніватися в їх результатах: по поведінці новонародженого складно судити, чи дійсно він реагує на ті або інші звуки.

Відзначимо, раніше японські учені з'ясували, що діти посміхаються в лоні матері.

Крім того, виявилось, що акцент батьків немовлята починають засвоювати ще знаходячись в материнській утробі.

Французькі немовлята кричать з інтонацією, що піднімається, - відтворюючою інтонацію, з якою говорять французи, - тоді як немовлята з німецькомовних сімей кричать з інтонацією, що опускається.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 979 | Додав: adminA | Теги: слова матері, до народження, діти | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]