Вт, 2024-04-16, 22:01
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:08
Дитяче порно знайшли на українських серверах "Вконтакте"
Інші останні Новини України
Співробітники Державної податкової інспекції у Деснянському районі Києва (ДПІ) виявили на кешуючих серверах популярної соціальної мережі "Вконтакте", вилучених в кінці червня, дитячу порнографію та інформацію, яка пропагує насильство і жорстокість, повідомили 17 липня в Головному управлінні Міністерства доходів і зборів у столиці. За цим фактом відкрито кримінальне провадження, матеріали якого найближчим часом прокуратура планує передати до МВС, повідомляє "Комерсант-Україна".

Сервери, що відповідають за кешування медиаданних, співробітники ДПІ вилучили 26 червня в ході обшуку в компанії "Дата-Айікс ЮЕЙ" - українській філії міжнародної мережі обміну даними DataIX. Спочатку метою перевірок була зовсім інша компанія - розробник популярних програм з автоматизації роботи таксі "Евос", - яку підозрюють в ухиленні від сплати податків. В ході обшуку було вилучено десять одиниць комп'ютерної техніки, включаючи сервери з інформацією мережі "Вконтакте".

У Міндоходов стверджують, що на серверах знаходилося 265 файлів з незаконним контентом, опублікованому в грудні минулого року. У період з 14 по 26 червня їх переглянули 31 млн користувачів. Йдеться про правопорушення, передбачені ч. 3 ст. 300 Кримінального кодексу ("збут і розповсюдження творів, що пропагують культ насильства, жорстокості, расову, національну та релігійну нетерпимість, вчинені повторно організованою групою або із залученням неповнолітніх") і ч. 5 ст. 301 КК ("збут і розповсюдження порнографії за участю неповнолітніх, вчинені повторно організованою групою або з метою отримання доходів у великому розмірі"). Ними передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від 3 до 5 і від 7 до 12 років відповідно.

Технічний директор "Вконтакте" Микола Дуров назвав ці цифри надуманими. "31 мільйон переглядів за два тижні, серйозно? У YouTube максимум близько мільйона переглядів на ролик, вірно?", - написав він на своїй сторінці "Вконтакте". На думку Миколи Дурова, ДПІ вилучила сервери, вартість яких оцінюють в 500 тис. дол, з метою подальшого перепродажу або з наміром вимагати за них викуп. "Мені розповіли, що, коли в дата-центр прийшли забирати сервери, спочатку сфотографували обладнання і відправили MMS комусь (замовнику, мабуть). Потім їм передзвонили (мабуть, підтвердили, що треба красти саме це), і тільки після цього вони стали забирати сервери", - пише топ-менеджер.

Отримати офіційні коментарі від "Вконтакте" не вдалося, її представники не відповідали на дзвінки та повідомлення. У ДПІ спочатку заявляли, що вилучена техніка взагалі не має ніякого відношення до соціальної мережі. Однак зараз у документах податкової йдеться, що сервери були вилучені у "невстановленої особи, яка діяла від імені "Вконтакте "". Високопоставлене джерело в МВС стверджує, що документів, які доводять, що техніка належить соціальній мережі, немає. "Представники "Вконтакте" просто не поспішають їх пред'являти. Вони взагалі дистанціювалися від вирішення проблеми, - розповідає топ-менеджер одного з українських телеком-операторів, знайомий з ситуацією. - Таким чином, всіх собак можуть спустити на DataIX". Гендиректор DataIX в Україні Галина Хіврич не відповідає на дзвінки.

Порно-контент дійсно не рідкість в соціальній мережі, незважаючи на те що його завантаження заборонене офіційними правилами. І останнім часом в МВС приділяють чимало уваги боротьбі з розповсюдженням порнографії "Вконтакте". За даними єдиного держреєстру судових рішень, з початку року українські суди винесли понад 20 обвинувальних вироків у таких справах. Фото і відео з елементами порнографії співробітники МВС, як правило, виявляли в ході регулярних моніторингів соціальної мережі, копіювали їх на диски і направляли на експертизу. Практично у всіх випадках обвинувачені - молоді люди, як правило, студенти, які і завантажували заборонений контент у соцмережу - визнавали свою провину, виплачуючи в якості покарання штрафи до 1,7 тис. грн, нерідко у них конфісковували особисті комп'ютери.

Повернути вилучену техніку співробітники правоохоронних органів можуть нескоро, вважає Олексій Мась, засновник файлообмінника Infostore.org, закритого в 2009 році за підозрою в розповсюдженні дитячої порнографії. "У нашому випадку керівництво ресурсу не постраждало - звинувачення були пред'явлені окремим користувачам. Але обладнання повернули тільки через рік", - згадує Мась.

Нагаадаємо, 27 червня Микола Дуров заявив, що правоохоронні органи в Києві вилучили сервери компанії. Міндоходов зі свого боку відзначило, що вилучене слідчими у компанії ТОВ "Дата-Айікс ЮЕЙ" комп'ютерне обладнання не стосується роботи соціальної мережі "Вконтакте".

Перед цим, 24 травня соцмережа "Вконтакте" була на деякий час включена в єдиний реєстр заборонених сайтів в Росії. Пізніше Роскомнадзор РФ видалив IP-адреса соціальній мережі "ВКонтакте" з чорного списку сайтів, визнавши включення його до цього списку помилкою.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 1469 | Додав: nowyny | Теги: українські сервери, Вконтакте, дитяче порно | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]