Пт, 2024-03-29, 17:13
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:47
Для України ціна південноафриканського вугілля становить 86 доларів за тонну – ЗМІ
Інші останні Економічні новини

Згідно з копіями контракту на поставки вугілля з Південної Африки між державною компанією "Укрінтеренерго" та англійською компанією Steel Mont Trading, що був підписаний 19 серпня 2014 року, ціна однієї тонни вугілля становить 86 доларів при базовому показнику калорійності 5 500 ккал/кг.

Копії документа опинилися у розпорядженні видання "Українська правда".

Договір складається із двох специфікацій. Перша датована 19 серпня, друга - 24 вересня.

Обидва документи визначають ціну однієї тонни вугілля в 86 доларів за тонну при базовому показнику калорійності 5 500 ккал/кг. За такою ціною державна компанія домовилася закупити 250 000 тонн вугілля. Загальна сума контракту склала 21 500 млн дол.

Згідно з іншими документами Міненерго, які є в розпорядженні видання, ціна південноафриканського вугілля з урахуванням витрат на розгрузки судна, транспортні витрати, зберіганням становить 110 – 112 доларів.

Текст контракту можна прочитати за цим посиланням.

Раніше міністр енергетики Юрій Продан повідомив, що англійська компанія сама звернулася до "Укрінтеренерго" з проханням опублікувати контракт.

"Буде опубліковано, тоді й побачите ціну", - уточнив Продан.

Він підкреслив, що такі закупівлі необхідні Україні сьогодні, в умовах дефіциту вугілля і ризиків придбання його в Росії. Міністр додав, що подібні закупівлі також здійснюють приватні власники енергогенеруючих компаній - ДТЕК і ТОВ "Технова" (володіє Дарницької ТЕЦ в Києві) - в ПАР і Австралії.

За словами голови Міненерговугілля, закупівля вугілля з ПАР була здійснена на ринкових умовах, підтвердженням чому стане опублікування цього контракту. Про це він заявив журналістам в Києві в понеділок 10 листопада після допиту в Генеральній прокуратурі щодо умов цієї угоди

"Продавець вугілля опублікує контракт", - сказав він, уточнивши, що в даний час йде узгодження публікації цього комерційного документа з покупцем – держпідприємством "Укрінтеренерго".

Steel Mont Trading була зареєстрована в Англії в 1993 році. На своєму офіційному сайті компанія повідомляє, що займається логістикою і транспортними поставками, а також торгує також феросплавами, будівельними матеріалами, сільгосппродукцією.

У компанії є офіси в Україні, ОАЕ, Індії, Німеччини, Туреччини та Росії. Директор компанії і один з її акціонерів – індус Раджеш Кумар Сарайя.

Як повідомлялося, Україна вперше за тривалий період почала імпортувати енергетичне вугілля для забезпечення потреб теплових електростанцій, оскільки забезпечити ТЕС вугіллям власного видобутку сьогодні практично неможливо через бойові дії на сході країни, де розташована більша частина діючих шахт.

Близько 47% електроенергії, що виробляється в Україні, генерують АЕС, решту – виробляють ТЕС шляхом спалювання газу й вугілля, а також гідроелектростанції й "зелена" енергетика. Брак газу й зупинка 80% шахт призвели до дефіциту енергоносіїв і, як наслідок, електроенергії.

Державне підприємство "Укрінтеренерго" виступає покупцем африканського вугілля від України.

"Центренерго" експлуатує Вуглегірську, Зміївську й Трипільську ТЕС (23 енергоблоки потужністю від 175 МВт до 800 МВт) сумарною встановленою потужністю 7 550 МВт.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 931 | Додав: adminA | Теги: 86 доларів, України, тонну, ЗМІ, ціна південноафриканського вугілля | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]