Чт, 2024-04-25, 15:59
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:38
Для відставки Шокіна може не вистачити голосів. Захід стурбований
Інші останні Політичні новини

Для того щоб відправити у відставку генпрокурора Віктора Шокіна в парламенті може не вистачити голосів. Про це заявили в ГПУ і Верховній Раді. При цьому новина про повернення Шокіна з відпустки викликала негативний резонанс на Заході.

"Офіційно вам повідомляю, що, за нашою інформацією, голосів для відставки Віктора Шокіна в залі (ВР - ред.) немає", - сказав 16 березня прокурор Владислав Куценко.

"Але слово все-таки за Верховною Радою України. Ми впевнені, що парламентський комітет однозначно відповідне рішення винесе в зал. За Конституцією, остаточне рішення приймає Верховна Рада. Якщо вона задовольнить прохання Віктора Миколайовича, він буде звільнений, якщо ні - то він продовжить працювати на посаді генерального прокурора України", - сказав Куценко.

Інформацію про можливий провал голосування в соцмережі Facebook підтвердила і народний депутат Ірина Суслова (позафракційна)

"Відставки генпрокурора не відбудеться. У парламенті на це не вистачає голосів", - впевнена депутат.

На її думку, чинним учасникам коаліції хочеться поставити на пост генпрокурора свою людину, тим самим забезпечивши собі гарантії недоторканності.

Повернення Шокіна на робоче місце спантеличило західних журналістів та експертів, які стежать за подіями в Україні, передає"Голос Америки".

"Недобре знову бачити українського генпрокурора на робочому місці, навіть тимчасово. Який сигнал це дає українцям, прихильникам України на Заході?", - написав у Twitter експерт дослідницької установи Brookings Institution, екс-посол США в Україні Стівен Пайфер.

Інформація про повернення Шокіна збентежила й редактора аналітичного видання BNE Бена Аріса.

"Україно, якого біса? Читаю повідомлення, що на роботу, після відпустки, повернувся звільнений Шокін. Він - символ усього, що не так з Україною..." - зазначив Аріс.

Обурився поверненням Шокіна і журналіст Frankfurter Allgemeine Zeitung Конрад Шуллер.

"Генпрокурор України Шокін повернувся? Заради Бога, пане президент, зробіть щось! Від цього залежить ваша репутація", - написав Шуллер у своєму Twitter.

А політичний оглядач та колишній співробітник американського агенції із міжнародного розвитку USAID Джош Коген припустив, що повернення Шокіна пов'язане із необхідністю завершити певну чутливу роботу.

"Готовий битись об заклад, що Шокін повернувся до роботи над справами проти високих корупціонерів, розслідування яких йому треба завершити (тобто розвалити), перш ніж піти з посади"", - твітнув експерт.

Нагадаємо, 16 лютого президент Петро Порошенко закликав Шокіна подати у відставку.

Прес-секретар глави держави Святослав Цеголко 19 лютого повідомив, що заява Шокіна про звільнення з посади генпрокурора надійшла до Адміністрації президента.

Того ж дня Порошенко вніс у Верховну Раду подання на звільнення Шокіна з посади генпрокурора.

Шокін був призначений генеральним прокурором України 10 лютого 2015 року. Відповідно до чинної Конституції України, генпрокурора призначає і звільняє президент за згодою парламенту. Разом з тим парламент має можливість певною кількістю голосів оголосити вотум недовіри генпрокурору, що має наслідок його відставку з посади.

ЗМІ та суспільство критикувало роботу Шокіна за зволікання з реформами та розслідуванням резонансних справ.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 866 | Додав: adminA | Теги: захід, голоси, відставка Шокіна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]