Сб, 2024-04-20, 10:32
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:32
До двох місяців ув'язнення засудили у Грузії колишнього заступника глави МВС . Експерти: це перші кроки до імпічменту Саакашвілі
Інші останні Новини світу
Тбіліський міський суд 18 листопада засудив затриманого минулого четверга, 15 листопада, колишнього заступника голови МВС Грузії Шоту Хізанішвілі до двох місяців попереднього ув'язнення за звинуваченням у перевищенні посадових повноважень і незаконному отриманні приватної інформації, повідомляє Georgia Times.

Мова йде про прослуховування розмов політичних опонентів президента Михайла Саакашвілі - частина бесід представників "Грузинської мрії" була розміщена на сервері YouTube від імені охоронця лідера коаліції Бідзіни Іванішвілі Бесо Сурмави за кілька днів до парламентських виборів. На думку експертів, прокуратура сподівається вийти спочатку на колишнього голову МВС Вано Мерабішвілі, а потім і на главу держави, якому розслідування може коштувати посади.

Мерабішвілі на брифінгу в минулі вихідні, назвавши свого колишнього підлеглого Хізанішвілі "одним з найблагородніших людей", який завжди був поруч з ним, висловив думку, що того затримали, щоб чинити тиск на нього.

Експерти вважають, що якщо заарештовані свідчитимуть проти екс-міністра, це дасть привід уряду порушити питання про його відповідальність у зв'язку з прослуховуванням, повідомляє "Тбилисская неделя". З арештом Мерабішвілі можна буде ближче підібратися до Саакашвілі і почати процес імпічменту.

Прем'єр-міністр Бідзіна Іванішвілі поки що існування таких планів заперечує, але робить це не надто переконливо, зазначає газета "Комерсант". "Особисто у мене немає бажання ініціювати процес імпічменту Саакашвілі, оскільки цього не зрозуміють у Європі", - заявив голова уряду в інтерв'ю німецькій газеті Die Presse. "Але я не можу і не маю права зупинити машину юстиції", - проте багатозначно додав він.

Поки що Хізанішвілі, якому загрожує від двох до п'яти років тюремного ув'язнення, своєї провини не визнає. За словами його адвоката Мамуки Чабашвілі, спочатку його клієнта допитали як свідка, а потім затримали.

За даними прокуратури, Шота Хізанішвілі керував операцією з прослуховування лідерів коаліції "Грузинська мрія" з використанням спеціальної програми, що впроваджується в комп'ютери і дозволяє записувати на аудіо та відео все, що відбувається. За версією слідства, відповідальність за публікацію компромату в Мережі на себе взяв Бесо Сурмава, отримавши від Хізанішвілі 150 тис доларів у вигляді "компенсації".

За словами експерта Георгія Хухашвілі, який фігурував в одній з опублікованих аудіозаписів, Хізанішвілі виконував замовлення. "Якщо доказова база виявиться достатньо твердою, не виключено, що піднімуть питання про відповідальність Вано Мерабішвілі, а то й вище", - заявив він, натякаючи на президента Саакашвілі.

Нагадаємо, 15 листопада стало відомо, що під варту були взяті 12 колишніх високопоставлених співробітників МВС Грузії, дев'ятьох з них затримали 14 листопада. З-поміж них десять колишніх керівників Департаменту конституційної безпеки (ДКБ) - зокрема колишній директор департаменту Леван Кардава, вісім його заступників та двоє начальників управлінь ДКБ. Екс-начальника генінспекції МВС Тенгіза Гунаву теж затримали, його звинувачують у незаконному носінні зброї та в придбанні і зберіганні наркотиків.

Перед цим, 7 листопада головний прокурор Грузії Арчіл Кбілашвілі підтвердив затримання екс-міністра оборони і внутрішніх справ Бачо Ахалая, начальника Об'єднаного штабу Георгія Каландадзе і командира четвертої бригади МО Зураба Шаматави у справі про перевищення посадових повноважень.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 981 | Додав: adminA | Теги: імпічменту Саакашвілі, двох місяців ув'язнення, заступника глави МВС, Грузії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]