Чт, 2024-04-25, 03:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:39
До кінця року нардепи готуються ухвалити поправки до Конституції, новий Трудовий кодекс і бюджет - ЗМІ
Інші останні Новини України

Незабаром виповниться рівно рік з дня першого пленарного засідання новообраної Верховної Ради: вперше під куполом після підписання Коаліційної угоди слуги народу зібралися 27 листопада.

Втім, повністю виконати дані народу обіцянки за цей рік депутати не встигли: навіть президент констатував, що угода виконана наразі лише на 30%. І часу на те, щоб підвищити цей показник, залишається все менше: до кінця року у нардепів залишилося лише три пленарних робочих тижні. І вони будуть гарячими – адже їм належить прийняти поправки до Податкового кодексу, Держбюджет на 2016 рік, поправки до Конституції за частиною децентралізації, Трудовий кодекс у другому читанні, і поправки до Основного закону щодо судової реформи (у першому читанні), передає "Сегодня".

На цьому тижні ВР збирається схвалити проект про зниження ренти для газодобувних компаній з 70% до 29% авторства "Батьківщини". Якщо його підпише президент, ціна газу для населення може знизитися на 1 тис. грн (з нинішніх 7200 грн/тис. кубів до 6200 грн), а пільговий обсяг споживання підвищать з сьогоднішніх 200 кубів на місяць до 350 кубів. Про ці дві ключові поправки в законопроект домовилися прем'єрська і президентська фракції.

Ймовірно в четвер Рада має розглянути ліберальний проект змін до Податкового кодексу авторства голови Комітету ВР з податкової політики Ніни Южаніної. Він, нагадаємо, пропонує скоротити податок на доходи фізосіб до 10% (зараз 15-20%), ПДВ – до 15% (зараз 20%), єдиний соцвнесок – до 20% (зараз для роботодавців від 36,76 до 49,7%, для фізосіб на єдиному податку – 34,7%), а податок на розподілений прибуток – до 15% (зараз податок на прибуток – 18%). Але в "чистому вигляді" цей проект навряд чи проголосують, адже спірні моменти потрібно узгодити з главою Мінфіну Наталією Яресько, кажуть нардепи. А вона нещодавно написала у своєму Twitter: "Альтернативи, які пропонують тільки скоротити податки, збільшать обсяг дефіциту бюджету та державного боргу, погрожуючи стабільності, оздоровленню економіки".

Оскільки Мінфін проти такого радикального підходу Южаніної до скорочення податків, то прийняття Податкового кодексу обіцяє перерости в гарячі баталії і скандали під куполом – і цілком імовірно, що прийняти кодекс цього року нардепам не вдасться. А ось бюджет, як і торік, нардепи прийматимуть акурат "під ялинку".

На зустрічі з фракцією БПП президент зажадав проголосувати скандальний проект змін до Конституції за частиною децентралізації в грудні. У першому читанні, нагадаємо, документ прийняли 31 серпня, у супроводі мітингу під стінами ВР: тоді через вибух гранати загинули чотири людини, а понад 120 були поранені. Для другого читання потрібно 300 голосів, зібрати які не вдається через п.18 перехідних положень, де записаний особливий статус Донбасу. Втім, якщо депутати давати голосів не захочуть, п.18 з проекту можуть вилучити.

Проголосують у другому читанні і новий Трудовий кодекс, разом з усіма його новинками. Якщо його приймуть, при прийомі на роботу обов'язковим (зараз за згодою) буде укладення письмового трудового договору між роботодавцем і співробітником. Також не можна буде відмовляти у працевлаштуванні через вік, сімейний стан, інвалідність, стать, сексуальну орієнтацію або судимість, а вагітним скасують випробувальний термін. Звільнити ж працівника зможуть за розголошення службової таємниці, порушення правил техніки безпеки, недостатню кваліфікацію і навіть за ухилення від медогляду. Для порівняння: зараз начальник може звільнити співробітника за пияцтво, прогули або розкрадання.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 800 | Додав: adminA | Теги: новий Трудовий кодекс і бюджет, поправки, конституція, ЗМІ, нардепи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]