Ср, 2024-04-24, 15:15
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:28
До кінця року навряд чи вдасться ввести місію ОБСЄ на Донбасі - Марчук. ВІДЕО
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Питання про введення в окупованих районах Донбасу збройної поліцейської місії ОБСЄ на засіданнях групи з питань безпеки Тристоронньої контактної групи по мирному врегулюванню ситуації не обговорюється.

Про це повідомив представник України в групі безпеки Євген Марчук в інтерв'ю hromadske.

"Координатор в нашій групі - міністр Апакан (Ертугрул Апакан - глава моніторингової місії ОБСЄ в Україні - ред.) - дуже серйозний турецький дипломат. Ми запитували: ми будемо обговорювати це питання? Вони кажуть, - у нас немає жодних вказівок. У нас є мандат, затверджений 57 країнами-членами ОБСЄ. Іншого мандата у нас немає", - зазначив Марчук.

Також Марчук повідомив, що до кінця року навряд чи вдасться ввести поліцейську місію в регіоні. Він пояснив, що зараз не вистачає головного - прийняття відповідного рішення 57 країнами ОБСЄ.

Також представник України в контактній групі повідомив, що українська сторона виступає за те, щоб така міжнародна збройна місія контролювала не тільки лінію зіткнення сторін, але і нині непідконтрольну Україні ділянку кордону з Росією.

"Українська сторона запропонувала своє бачення. Це - лінія зіткнення. Вони повинні увійти в цю зону і контролювати 426 кілометрів. Це пункти, куди відведено важке озброєння за угодами. А це досить багато бойової техніки. Вони повинні взяти під охорону всі ці місця. І вихід на державний українсько-російський кордон", - сказав Марчук.

При цьому він зазначив, що "росіяни погодилися поки що тільки на лінію дотику".

Відзначимо, раніше Марчук заявив, що бюджет поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі може скласти майже 1 млрд доларів.

У Мінську майже домовилися про відвід сторін від лінії розмежування - Марчук

На останньому засіданні підгрупи з безпеки в Мінську сторони практично досягли домовленості щодо відведення військових підрозділів сторін від лінії розмежування на Донбасі, заявив Марчук.

"На останньому засіданні практично досягли домовленостей про відвід по лінії фронту - в декількох ділянках відвести самих військових на 1,5-2 кілометри від лінії фронту, щоб не провокувати всякі обставини", - повідомив він.

За його словами, "є надія, що вдасться хоча б у двох-трьох ділянках відвести від лінії фронту".

Так, Марчук зазначив, що можливо вийде відвести військові підрозділи в районі Станиці Луганської, а також на ділянці в Донецькій області.

Раніше повідомлялося, що радники глав держав "нормандського формату" погодили три пілотні точки, де буде відбуватися розведення сторін і відведення озброєнь. В адміністрації президента України розраховують, що рішення про пілотні точках буде реалізовано до 1-го липня.   

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 794 | Додав: adminA | Теги: Марчук, місія ОБСЄ на Донбасі, кінець року | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]