Чт, 2024-03-28, 23:02
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:39
До націоналізації Приватбанку завдали $5,5 млрд збитків через схеми відмивання коштів - Kroll
Інші останні Кримінальні новини

  Результати незалежного розслідування компанії Kroll підтвердили, що Приватбанк був об'єктом масштабних та скоординованих шахрайських дій як мінімум протягом 10 років до націоналізації, що завдало збитків банку щонайменше на $5,5 млрд.

Про це йдеться в результатах розслідування, передає Національний банк України (НБУ).

"Існують чіткі ознаки того, що кредитні кошти були використані для придбання активів та фінансування бізнесу в Україні та за кордоном на користь екс-акціонерів та груп афілійованих з ними осіб", - йдеться в повідомленні НБУ.

Відзначається, що до націоналізації Приватбанку у грудні 2016 року понад 95% корпоративного кредитного портфеля було надано сторонам, пов'язаним з колишніми акціонерами та групами афілійованих з ними осіб.

Уже наприкінці 2016 року 75% кредитного портфеля було консолідовано у кредити 36 позичальникам, пов'язаним з колишніми акціонерами та групами афілійованих з ними осіб. Більшість із них не погашені та є простроченими, що призвело до збитків банку щонайменше в $5,5 млрд.

Згідно з повідомленням, механізми для маскування джерел та реального призначення кредитів мають риси скоординованої схеми відмивання коштів.

Kroll вважає, що обсяг операцій та швидкість їх проведення (упродовж кількох хвилин між операціями), а також широке використання офшорних компаній спеціального призначення (SPV), свідчать про спроби приховати справжнє призначення коштів від регуляторів та інших зацікавлених сторін.

 

Відзначимо, що НБУ найняв детективне агентство Kroll (Великобританія) і консалтера AlixPartners для проведення forensic audit в Приватбанку, який визначить масштаб можливих зловживань.

Нагадаємо, що Генеральна прокуратура підозрює колишнє керівництво Приватбанку в розтраті коштів на користь пов'язаних з колишніми акціонерами компаній.

ГПУ з 16 березня 2017 року проводить розслідування відносно колишніх посадових осіб Приватбанку, які вчинили розтрату коштів в особливо великих розмірах.

Нагадаємо, що 18 грудня 2016 року Кабінет Міністрів прийняв рішення про входження держави в капітал Приватбанку.

Згідно з цим рішенням, держава в особі Міністерства фінансів стала власником 100% акцій, а Приватбанк був докапіталізований на суму 116,8 млрд грн.

За даними НБУ, на 1 квітня 2017 року за розміром активів банк займав 1-е місце (237,3 млрд грн) серед діючих банків.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 644 | Додав: adminA | Теги: схеми відмивання коштів, Приватбанк, націоналізація, $5, 5 млрд збитків, kroll | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]