Пт, 2024-03-29, 03:34
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:19
До парламенту Нідерландів Рада звернулася з проханням повернути "скіфське золото". ВІДЕО
Інші останні Культурні новини

Верховна Рада України підтримала звернення здо парламенту Нідерландів з проханням посприяти в поверненні до України "скіфського золота".

За відповідну постанову проголосувало 249 нардепів на засіданні у вівторок, 12 травня, передає "Інтерфакс-Україна".

Відповідний проект постанови від 27 березня внесли депутати Сергій Тарута (позафракційний), Ірина Подоляк (фракція "Об'єднання "Самопоміч") і Віктор Єленський (фракція "Народний фронт").

"Від імені народу України звертаємося до членів Генеральних Штатів Королівства Нідерланди з проханням приділити належну увагу важливому для нас питанню повернення українських культурних цінностей його власникові - народу України - і не допустити недодержання норм міжнародного права", - зазначення в тексті звернення.

Українські депутати нагадують, що йдеться про частину виставки "Крим. Золотий острів у Чорному морі" з колекцій Кримського центрального музею Тавриди (451 одиниця зберігання), Керченського історико-культурного заповідника (190 одиниць), Національного заповідника "Херсонес Таврійський" (28 одиниць) і Кримської республіканської установи "Бахчисарайський історико-культурний заповідник" (1442 одиниці зберігання), які належать до державного Музейного фонду України й експонувалися в Музеї Алларда Пірсона - археологічному музеї Амстердамського університету з 6 лютого до 31 серпня 2014 року.

У зверненні зазначено, що нині закінчилися терміни дії всіх документів, що давали підстави вважати перебування музейних цінностей на території Нідерландів законним.

Як повідомлялося, виставка "Крим - золотий острів у Чорному морі" була відкрита в музеї Алларда Пірсона - археологічному музеї Амстердамського університету на початку лютого 2014 року. Вона сформована з колекцій п'яти музеїв, один з яких у Києві, чотири - в Криму. Оскільки Нідерланди не визнали приєднання Криму до Росії, яке відбулося вже після відкриття виставки, виникло питання, кому повертати колекцію після закриття виставки в серпні.

10 вересня 2014 року в Мінкультури РФ поінформували, що експонати скіфського золота із київських музеїв повернено до Києва, предмети з кримських музеїв залишаються в Голландії після спільної виставки в амстердамському музеї.

У суді Амстердама 21 січня відбулася перша формальна зустріч у рамках судового процесу, за яким музеї Криму, що перейшли під юрисдикцію Росії, вимагають повернути їм колекцію скіфських коштовностей.

Офіційна позиція України - "експонати не можуть бути повернуті на окуповану територію, тимчасово непідконтрольну українській стороні, їх потрібно передати безпосередньо державі Україна".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 886 | Додав: adminA | Теги: рада, парламенту Нідерландів, проханням, повернути скіфське золото. ВІДЕО | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]