Чт, 2024-03-28, 22:01
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:46
Домагаються компенсацій для жертв примусової стерилізації транссексуали Швеції
Інші останні Новини світу
Шведські закони, які вважалися найпрогресивнішими в питаннях рівності людей за будь-якими ознаками, знову перевіряються на міцність. Цього разу проблема полягає в нещодавно ухваленій забороні на обов'язкову стерилізацію для людей, які офіційно міняють стать. Наприкінці минулого року закон про процедуру примусової стерилізації скасували. Однак незадоволені залишилися, передає NEWSru.com.

За словами Нові Колліанрд, яка поміняла стать з чоловічої на жіночу в 2010 році, вона піддалася дискримінації, пройшовши обов'язкову стерилізацію. "Прекрасна Швеція, з красивими дерев'яними будиночками... та з обов'язковою стерилізацією транссексуалів до 2012 року!" - журиться Колліандр.

У грудні минулого року шведський суд постановив, що практика примусової стерилізації є неконституційною і порушує Європейську конвенцію з прав людини. Природно, це рішення оскаржено не було, і заборона набула чинності з 10 січня. Стерилізація була введена в 1972 році законом про гендерне самовизначення.

Суть проблеми в тому, що, після скасування обов'язкової операції, влада не хоче виплачувати компенсації всім "постраждалим" від цієї процедури до 2012 року. Шведська федерація з захисту прав лесбійок, геїв, бісексуалів і транссексуалів тепер готується допомогти транссексуалам, які були стерилізовані за старим законом. Адвокат Керстін Бурман, що представляє інтереси 135 транссексуалів, планує подати колективну скаргу проти держави протягом декількох місяців.

Досі уряд платити відмовлявся. Це розчаровує транссексуалів, адже Швеція вже виплачувала подібні компенсації 230 тисячам жертв примусової стерилізації.

"Ми не мали права стати батьками, ми не мали права заморозити наші яєчники або сперму", - нарікає 22-річний Лав Елфвелін, який тепер у процесі зміни статі з жіночої на чоловічу. Він є одним з перших транссексуалів у Швеції, якому не будуть робити стерилізацію.

"Багато людей хотіли і хочуть дітей, і це безумство - думати, що ми відрізняємося від інших у цьому бажанні. Ми хочемо дітей точнісінько так, як і всі інші", - каже Лав.

Раніше в індійській лікарні стерилізували 106 жінок і викинули їх непритомними на пустир.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1145 | Додав: adminA | Теги: жертв примусової стерилізації, транссексуали Швеції, компенсації | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]