Сб, 2024-04-20, 09:32
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:46
"Допомогти" Сирії світове співтовариство може, оминаючи РБ ООН
Інші останні Новини світу

У разі провалу плану Кофі Аннана по Сирії і розколу в Раді Безпеки ООН в розпорядженні світової спільноти залишиться тільки один варіант дій - оминаючи РБ Об'єднаних Націй, попередила постійний представник США при ООН Сюзан Райс.

У бесіді з журналістами в середу, 30 травня, після закритого засідання Радбезу по Сирії вона визнала, що це "найгірший варіант, який, на жаль, на даний момент виглядає найбільш ймовірним", передає ИТАР-ТАСС.

За словами Райс, найгірший сценарій буде розвиватися наступним чином: "Насильство (в Сирії) наростає, конфлікт поширюється і посилюється, він стає ще більш жорстоким, втягує країни в регіоні, набуває чимдалі більшого міжрелігійного характеру, і велика криза постає не тільки в Сирії, але і в регіоні ".

Якщо ж до цього додати відсутність єдності в Раді Безпеки, провал плану Аннана і перетворення кризи в САР на "війну чужими руками, коли до країни хлине зброя з усіх сторін", то "у членів СБ ООН і членів міжнародного співтовариства не залишиться іншого варіанту дій , крім як розглянути питання про те, чи готові вони зробити дії за рамками плану Аннана і повноважень Ради Безпеки", - уточнила американський посол.

Вона наголосила, що "ми всі, безумовно, хочемо уникнути цього сценарію, підтримуючи план Аннана". Однак багато що, за словами Райс, залежатиме насамперед від сирійського уряду і того, "чи виконає він свої зобов'язання".

"Якщо він це зробить, опозиція зобов'язана буде на це відповісти", - сказала постпред. В іншому випадку, за її словами, Рада Безпеки буде зобов'язана "діяти і діяти швидко і напевно".

"Якщо ж ми цього не зробимо, то у нас у всіх не залишиться іншого виходу, крім третього сценарію, якого ми все ще сподіваємося уникнути, і тому й надалі підтримуватимемо план Аннана", - провадила Райс.

Як повідомлялося, у Європі вважають, що кінець кризі в Сирії могла б покласти військова інтервенція. Вона може статися, якщо буде підтримана Радою Безпеки ООН. Охочі воювати в Сирії вже з'явилися, а ось раніше войовничі США, навпаки, дали "задній хід".

Нагадаємо, що останній найбільший трагічний інцидент в Сирії стався 25 травня в місті Хула, де внаслідок влаштованої бійні загинули щонайменше 108 мирних мешканців, серед яких 34 дитини.

За даними опозиціонерів та вцілілих очевидців, людей розстрілювати солдати урядової армії. Водночас Дамаск наполягає, що масові вбивства в Хулі здійснили "озброєні терористи", які таким чином нібито намагаються зірвати угоду про припинення вогню і спровокувати збройне втручання західних країн.

Авторитетний релігійний діяч із Саудівської Аравії, імам Алі аль-Рабіеї має намір виплатити майже півмільйона доларів тому, хто зможе ліквідувати сирійського президента Асада.

Керівники США, Німеччини, Франції та Італії обговорили сирійське питання

Президент США Барак Обама у форматі відеоконференції обговорив у середу сирійське питання з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, президентом Франції Франсуа Олланд, прем'єр-міністром Італії Маріо Монті, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Лідери обговорили останній розвиток ситуації в Сирії, вони поділяють думку про важливість припинення насильства з боку уряду щодо власного народу і терміновості здійснення політичних перетворень (в Сирії)", - йдеться в повідомленні.

Як вказує Білий дім, вони також "домовилися про продовження тісних консультацій в рамках підготовки до саміту G-20 в Мехіко наступного місяця".

Сирійський дипломат на знак протесту проти політики Асада склав з себе повноваження

Почесний генеральний консул Сирії на Західному узбережжі США Хазем Чехабі склав із себе повноваження на знак протесту проти дій уряду Башара Асада. Про це він публічно оголосив в середу, 30 травня.

Чехабі підкреслив, що "останньою краплею" для нього стала бійня, яка сталася наприкінці минулого тижня в населеному пункті Ель-Хула і забрала життя понад 100 осіб, у тому числі щонайменше 30 дітей. Відповідальність за цю трагедію Захід покладає на владу в Дамаску.

В інтерв'ю американському Національному громадському радіо Чехабі запевнив, що на нього "не здійснювався ніякий тиск Держдепартаментом США".

Днем раніше, 29 травня, американський уряд прийняв рішення в світлі того, що сталося в Ель-Огуді видворити з країни протягом 72 годин тимчасового повіреного в справах Сирії в США Зухейр Джаббура.

Чехабі також зазначив, що "ніколи в дійсності не розглядав свій пост як дипломатичний". "Почесний генеральний консул грає роль волонтера, допомагає своїм підопічним. У моєму випадку мова йшла про сирійсько-американські громади штату Каліфорнія і на Західному узбережжі (в цілому)", - уточнив він.

Він підтвердив, що покладає всю відповідальність за події в Сирії на поточному етапі безпосередньо на Башара Асада. "Президент повинен нести відповідальність за дії власного уряду", - констатував Чехабі.

Він вважає, що питання про те, йти Асаду чи ні, "повинен приймати сирійський народ".

"Для того, щоб САР повернулася на нормальні рейки, повинні відбутися певні фундаментальні ... зміни. Я сумніваюся, що режим в даний момент здатний їх здійснити", - уклав Чехабі.

Чехабі не є кадровим дипломатом. Він має громадянство США. Пост почесного генконсула Сирії на Західному узбережжі і, зокрема, в штаті Каліфорнія Чехабі займав протягом 18 років. Входить до керівництва Каліфорнійського університету в місті Ірвайн.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1089 | Додав: adminA | Теги: допомогти Сирії, світове співтовариство, РБ ООН | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]