Вт, 2024-04-23, 21:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:52
Допоможе єднанню України єдина помісна православна церква, переконаний Порошенко
Інші останні Релігійні новини

Єдина помісна православна церква допоможе єднанню України.

Про це сказав президент Петро Порошенко під час зустрічі з представниками Архієпископа Константинополя, Вселенського Патріарха Варфоломія I, які прибули до України для участі у заходах з нагоди Дня хрещення Київської Руси-України та вшанування 1000-ліття упокоєння князя Київського Володимира Великого, повідомляє прес-служба голови держави.

Президент привітав на українській землі у такий важливий день для України керівників Української православної церкви в США та Канаді – Митрополита Юрія (Каліщука), Митрополита Антонія (Щербу), Єпископа Даниїла (Зелінського) та представника УПЦ Данила (Білака).

"Молитва Вселенського Патріарха і його непорушна позиція на захист миру та єдності України допомагає нам зцілити рани, які наносяться Україні російською агресією та терористами", - сказав Порошенко.

Президент наголосив, що нині Україна переживає складні та переломні часи. Кожен день є прикладом величезного служіння Батьківщині українських військових на Донбасі та Українського народу в цілому, який для подолання викликів і випробувань робить все можливе для об'єднання, зазначив Порошенко.

"Український народ молиться, щоб єдність зійшла і в церковному житті, та вдалося зробити те, чого прагнуть усі українці, – створення помісної української церкви. Для нас це є мрією, яка допоможе Україні бути об'єднаною і зберегти принципи та традиції", – сказав Порошенко.

У свою чергу, представники Вселенського Патріарха зазначили, що для них велика честь та радість бути присутніми на заходах.

"Патріарх попросив, щоб два митрополити з Канади та США прибули і разом з Урядом, з народом України відзначити це велике свято – тисячоліття від поховання Великого князя Київського Володимира", – сказав Митрополит Юрій.

Він відзначив, що війна на Донбасі слугувала об’єднанню та "перетворенню народу України на дійсно націю, яка прагне до спільного". Представники Вселенського Патріарха висловили сподівання, що діалог про об’єднання українських православних церков продовжиться.

Довідка

В Україні є три православні церкви. Канонічною вважається УПЦ Московського патріархату, яка діє на правах внутрішнього самоврядування в межах Московського патріархату. УПЦ Київського патріархату відокремилася від РПЦ в 1992 році, де її главу Філарета (Денисенка) піддано анафемі.

Також є Українська автокефальна церква, заснована в 1921 році. Після великої перерви вона відновила свою діяльність наприкінці 80-х років минулого століття. Українська автокефальна православна церква - найменша з трьох православних церков України.

У 1930-х її повністю ліквідували на території СРСР. Єпископи і священики УАПЦ залишилися тільки в США і Канаді. У 1989 році в Львові було проголошено відтворення УАПЦ. Найбільша кількість її приходів розташована в Львівській, Тернопільській та Івано-Франківській областях. Головою церкви до своєї смерті був митрополит Київський і всієї України Мефодій.

Окрім того, є Українська греко-католицька церква, яка має безперервну ієрархічну спадкоємність від часу офіційного Хрещення Руси-України та становлення на її території церковної структури. Новий період з її багатовікової історії розпочинає 1596 рік, коли у Бересті (тепер Брест, Республіка Бєларусь) на Церковному Соборі було проголошено відновлення повної єдності з Римським Престолом, що увійшло в історію під назвою Берестейської унії. Проте першу спробу церковної унії в Русі можна віднести ще до часів короля Данила Галицького, який вимагав об'єднання сил усього християнського світу в умовах опору татаро-монгольській навалі.

Розквіт Української греко-католицької церкви припадає на XIX століття. Провідною постаттю греко-католицького руху в першій половині XX століття був львівський митрополит Андрей Шептицький. Зі встановленням радянської влади на західноукраїнських землях УГКЦ насильно розпущено владою — і церква існувала лише в підпіллі. Аж 1989 року — за горбачовської перебудови церква вийшла з підпілля.

Раніше в Україні існувала єдина помісна Українська Церква, яка сім століть належала до канонічної юрисдикції Вселенського патріархату, тобто від часу хрещення Великим Київським князем Володимиром (у 988 р.) аж до її анексії за Російської держави Петра І. Внаслідок цього українська церква стала частиною РПЦ, і більшість православних єпархій України (тобто за винятком єпархій УПЦ КП і УАПЦ) підкоряються московському патріархові й досі.

Порошенко: держава не вдаватиметься до тиску в процесі створення єдиної церкви

Президент України Петро Порошенко запевняє, що держава не вдаватиметься до жодного тиску в процесі створення єдиної церкви, передає УНІАН.

"Така вже традиція православної ойкумени: майже в кожній незалежній православній державі є незалежна автокефальна церква. Погляньмо на карту в алфавітному порядку: Болгарія та Грузія, Греція та Кіпр, Румунія та Сербія. Чому Україна інакша? З чого б це ми мали бути виключенням з правила? Але я, як президент і голова держави, запевняю: держава не вдаватиметься до жодних насильницьких кроків, до жодного тиску. Ми маємо берегти міжконфесійний мир як зіницю ока. Подолання розділення в українському православ'ї має стати основою насамперед самих вірян. Влада радіє, якщо намічається прогрес в об'єднавчих процесах, рівно як і засмучується, коли дрібні амбіції деяких церковних ієрархів віддаляють всіх нас від великої мети", - зазначив Порошенко.

"Певна нестандартність нашої ситуації потребує й пошуку неординарних рішень. Вони явно на часі. Відсутність організаційної єдності не повинна залишатися перешкодою для діалогу, порозуміння, євхаристійного об'єднання. Особливо в умовах Вітчизняної війни, яку український народ веде, боронячись від російської агресії, - подібно тому як в часи Володимира давав відсіч орді, що сунула зі сходу", - зазначив Порошенко.

Він додав, що унікальність Київської християнської традиції, українського багатоконфесійного простору, якому притаманні толерантність, узгодження інтересів різних релігійних груп, може бути прикладом для багатьох європейських держав.

"Дякую за це досягнення Всеукраїнській раді церков і релігійних організацій. Наша здатність до єдності у різноманітті, наша готовність пліч-о-пліч мужньо протистояти російській агресії є найкращим свідченням зрілості української нації і держави та водночас переконливим індикатором нашої європейськості", - наголосив голова держави.

У Києві відбуваються заходи з нагоди Дня хрещення Київської Русі-України й 1000-річчя упокоєння святого рівноапостольного князя Київського Володимира Великого – творця середньовічної європейської держави, хрестителя Русі-України.

Раніше вранці президент Порошенко взяв участь в урочистому молебні з нагоди Дня хрещення Київської Русі-України й 1000-річчя упокоєння князя Київського Володимира Великого.

Службу відправив святійший патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет.

Всі релігійні громади в Україні повинні мати рівні права та пільги, заявив Яценюк

Всі релігійні громади в Україні повинні мати рівні права та пільги, заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, виступаючи на урочистостях з нагоди 1000-ліття упокоєння князя Київського Володимира на Володимирській гірці в Києві.

Прем'єр нагадав, що в Україні церква відділена від держави.

"І це правда. Але держава і влада мають конституційні обов'язки. І ми разом з президентом країни несемо відповідальність перед громадою та парафіянами за виконання базового конституційного принципу кожної демократичної країни: це свобода віросповідань. Це ходити до того храму, до якого ти хочеш, і молитися там, де в тебе є покликання", - сказав Яценюк.

Також він нагадав, що вперше в історії України запроваджено інститут військових капеланів, релігійні організації отримали можливість засновувати навчальні заклади, дозволили їм виписувати дипломи та сертифікати, а також надали всім релігійним організаціям рівні пільги і тарифи.

"Це є відповідальність влади і держави, щоб кожен громадянин відчував себе вільним і знав, що таке релігійна свобода", - сказав Яценюк.

Нагадаємо, 8 червня Порошенко підписав закон про звільнення релігійних організацій від оподаткування нерухомості.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Релігійні новини | Переглядів: 1015 | Додав: adminA | Теги: Єдина Помісна православна церква, Порошенко, єднання України | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]