Чт, 2024-03-28, 14:57
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:52
Думки прихильників Партії регіонів і Компартії істотно відрізняються від думок прихильників опозиції - соцопитування
Інші останні Політичні новини
Погляди прихильників Партії регіонів і Компартії досить суттєво відрізняються від поглядів прихильників інших партій, які мають шанс подолати бар’єр на виборах.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва і соцслужбою Центру Разумкова з 10 по 15 серпня цього року, пише "Українська правда".

Найбільш диференційований електорат партій у питанні надання російській мові статусу офіційної.

Абсолютна більшість виборців ВО "Свобода" (94%), ВО "Батьківщина" (85%), УДАРу (74,0%) та переважна більшість виборців "Україна – вперед" (53%) – проти надання російській мові статусу офіційної мови, а переважна більшість виборців Партії регіонів (67%) та Компартії (62%) – за надання російській мові статусу офіційної в Україні.

Але й частина виборців КПУ (30%) та ПР (27%) – проти офіційного статусу російської мови.

Ідею імпічменту президенту Віктору Януковичу більше підтримують виборці ВО "Батьківщина" (72%), ВО "Свобода" (74%), а також переважна більшість УДАРу (47%, а 31% – не підтримують).

Не підтримують ідею імпічменту виборці Партії регіонів (92%), а також переважна більшість виборців Компартії (53% не підтримують, 27% – підтримують) та "Україна – вперед" Наталії Королевської (50% не підтримують, 22% підтримують).

При цьому в електораті всіх провідних партій, окрім КПУ, переважають прихильники демократії (від 60% – у ВО "Батьківщина" до 45% – у УДАРу Віталія Кличка).

В електораті КПУ не значно переважають прихильники авторитарного режиму (36%). Але не мало їх і серед виборців УДАРу та Партії регіонів (23%). Серед виборців УДАРу ще й багато тих, хто займає індиферентну та невизначену позицію в питаннях демократії.

Крім того, більшість виборців майже усіх партій, що мають шанси подолати виборчий бар’єр, дотримуються центристських поглядів, вважаючи, що потрібно поєднати державне правління і ринкові методи. Лише більшість виборців Компартії вважає, що потрібно повернутися до планової державної економіки.

Проєвропейська зовнішньополітична орієнтація характерна для більшості прихильників ВО "Свобода", ВО "Батьківщини", УДАРу, партії "Україна – вперед".

Водночас серед виборців цих політичних сил переважає, хоч і різною мірою, негативне ставлення до вступу України до НАТО: ВО "Батьківщина" – 55% проти, УДАР – 49%, "Україна – вперед" – 63%, ВО "Свобода" – 42%.

Проросійська, антиєвропейська і антинатівська орієнтація переважає у виборців Партії регіонів та Компартії: серед прихильників ПР 69% – за приєднання до Митного Союзу Росії, Білорусі й Казахстану, 49% - проти вступу до ЄС, 77% - проти вступу до НАТО, а серед виборців КПУ 79% – за приєднання до МС, 73% – проти вступу до ЄС, 84% – проти вступу до НАТО.

*Теоретична похибка вибірки дослідження не перевищує 2,3%.

Нагадаємо, якби вибори відбулися найближчим часом, за Партію регіонів проголосували б 21,2% громадян, а за Об'єднану опозицію – 17,2%.

Такими є результати соціологічних досліджень "СОЦІСу" спільно з Інститутом політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса.

Зазначимо, Об'єднана опозиція набирає менше голосів, ніж Партія регіонів, бо люди не бачать в опитувальниках прізвища екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Так пояснила директор Фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 921 | Додав: adminA | Теги: Соцопитування, прихильників | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]