Ср, 2024-04-24, 12:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:42
"Душа детектед": науковці нарешті знайшли місце, де мешкає свідомість
Інші останні Новини світу науки і технологій
Нейропсихологи і фізики не залишають наполегливі спроби наблизитися до розуміння нематеріальних основ існування свідомості у мозку. Деякі пошуки оформилися в цілком осмислені гіпотези. Згідно з однією з них, передсмертні відчуття з'являються, коли квантові субстанції, з яких складається душа, залишають нервову систему і поєднуються з тканиною Всесвіту.

Професор факультету анестезіології та психології і директор центру з вивчення свідомості в Університеті Арізони Стюарт Хамерофф і британський фізик, професор Оксфордського університету Роджер Пенроуз розробили квантову теорію свідомості, згідно з якою суть нашої душі міститься в структурах, які вони називають "мікротубулами", всередині клітин мозку, пише InoPressa з посиланням на Daily Mail.

Наша свідомість є результатом квантової гравітації в цих мікротубулах. Таким чином, душа складається з частинок Всесвіту і, можливо, існує з початку часів, зазначає видання.

На думку професора Хамероффа, згідно з яким перед смертю мікротубули втрачають свій квантовий стан, але інформація в них не знищується.

Хамерофф ще в 1987 році у своїй книзі Ultimate Computing припустив, що мікротрубки недооцінені, пише видання "Комсомольская правда в Украине". Він переконав іншого свого колегу, який знається на квантовій фізиці, що не нейрони, а саме мікротубули накопичують і обробляють інформацію. Останній і сам розмірковував над тим, що уявлення про роботу мозку пора б переглянути.

Нині вчені доводять: мікротрубки за своєю структурою найкраще підходять для того, щоб бути носіями квантових властивостей у мозку. Оскільки вони можуть тривалий час зберігати квантові стани. Тобто працювати квантовими комп'ютерами.

"Коли серце перестає постачати кров до мозку, мікротрубки немов би розряджаються", - пояснює Хамерофф. - "Проте інформація, накопичена в них, не руйнується, не пропадає, а йде в космос".

Носії квантової інформації і, отже, душі, за словами професора, виткані з якогось матеріалу, "набагато більш фундаментального, ніж нейрони, - з самої тканини Всесвіту".

"Думаю, що свідомість або те, що їй передувало, завжди існувала у Всесвіті", - говорить Хамерофф. - "Можливо, за часів Великого вибуху".

Теорія мікротубул неодноразово зазнавала серйозної критики і вважається суперечливою в науковому співтоваристві. Тим не менш, Хамерофф думає, що дослідники вже починають оцінювати її дійсно, оскільки квантові ефекти, як було нещодавно доведено, стоять за багатьма біологічними процесами, такими як нюх, навігація птахів і фотосинтез, повідомляє видання.

Відзначимо, що ціла низка інших цікавих відкриттів підготувавала підгрунтя для таких висновків.

Німецькі мікробіологи з Інституту клітинної та молекулярної біології Боннського університету виявили, що практично вся земна флора з'єднується підземною системою комунікацій. Найближча аналогія до даного виду біологічного зв'язку - всесвітня павутина Інтернет. Параметри "мережі" задано електромагнітним і гравітаційним полем Землі.

Крім того, колективним розумом наділені і більш прості форми життя. Такі, наприклад, як бактерії.

Сучасна наука ставить граничні питання і прагне до об'єктивного розуміння світу, фундамент якого складають простір, час, речовина, енергія і різноманітність форм життя.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1097 | Додав: adminA | Теги: Душа детектед, Свідомість | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]