Чт, 2024-04-25, 19:20
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:17
"Двоїста" Рада може розірвати країну. Політики поглиблюють кризу
Інші останні Політичні новини
Перший президент Леонід Кравчук вважає, що якщо депутати не зможуть домовитися про спільну роботу, вони мають саморозпуститися. Про це 4 квітня він сказав в ефірі 5 каналу.

"У 90-му році в парламенті були люди, які вийшли з в’язниць, і ті, які не входили туди, і вони сиділи поряд. І коли вирішувалося питання держави, незалежності, голосували разом. Було розуміння держави і народу. А зараз кажуть, вони зайшли так далеко, що не можуть примиритися. Якщо вони не можуть примиритися, то мають саморозпуститися", - заявив Кравчук.

"Для мене важливо одне: сьогодні парламент сам по собі, а народ – сам по собі", - сказав також він.

На запитання, чи можливий такий варіант, що Конституційна асамблея, очолювана Кравчуком, готуватиме проект референдуму про двопалатний парламент, він відповів: "Ні в якому разі. Конституційна асамблея зараз займається внесенням змін до Конституції, керуючись чинною Конституцією, 13-м розділом. Ні більше, ні менше. У неї нема більше повноважень".

"Регіонал" закликав нардепів стати державниками, аби не "розірвати" країну

Народний депутат від фракції Партія регіонів Володимир Олійник переконаний, що парламентарям необхідно шукати спільну мову, аби не "розірвати" країну.

"В мене рецепт для всіх, бо те, що я скажу, це в першу чергу буде звернення й до мене особисто. Поступово з політиків ставати державниками", - закликав Олійник.

Окрім того, він сказав: "Якщо ми й надалі будемо проходити шлях конфронтації, то ми її (державу – ред.) просто розірвемо. І не буде ні європейського, ні азіатського розвитку. Сюди зайдуть всі, хто захочуть".

"Що потрібно робити? Ми запропонували завтра повернутися до роботи парламенту. Розблоковуйте... Не можна блокувати Верховну Раду. Парламент – це не майданчик для вуличних боїв", - резюмував він.

"Свободівець": якщо вони хочуть бути блазнями, ми не можемо цьому перешкодити

Всі рішення, які ухвалило "виїзне" засідання Верховної Ради, жодного стосунку до парламентаризму не мають. Про це сказав народний депутат від "Свободи" Андрій Мохник. Відповідаючи на запитання, чи готова опозиція піти на компроміс у перемовинах з Партією регіонів, аби Верховна Рада таки запрацювала у звичному режимі, він наголосив, що це можливо лише за вирішенням головних питань, які зараз ставлять представники опозиційних сил, пише Gazeta.ua.

"Компроміс — це домовленості. А ми говоримо про виконання Конституції і законів. Тобто, є питання неконституційної Пенсійної реформи, є питання недовіри уряду, оскільки він не представив програму своїх дій і веде Україну просто в економічне провалля. І є питання київських виборів, які мають бути призначені, бо міського голови немає вже майже рік, а повноваження Київради збігають у червні 2013 року. Тому питання відновлення роботи Верховної ради — це власне ці питання, про які я сказав: Пенсійна реформа, уряд і вибори", - пояснив Мохник.

Коментуючи "альтернативне" засідання більшості, проведене поза межами парламенту, "свободівець" наголосив:

"Якщо людина хоче бути блазнем, ми не можемо цьому перешкодити. Якщо блазні збирають свій трудовий колектив і проводять якісь збори свого блазнівського колгоспу — ми теж не можемо цьому перешкодити. Але яке це має відношення до парламенту, парламентаризму, Конституції?".

Він також запевнив, що всі рішення, які ухвалила сьогодні більшість, є абсолютно нелегітимними.

"Жодного закону Верховна Рада сьогодні не ухвалювала. Те, що ці колгоспні збори за щось піднімали руки — це не має відношення до ухвалення законів. Завтра вони десь зберуться у Сєверодонецьку, ще десь у підворотні, у "Межигір'ї", Кончі-Заспі чи лазні. Але який це має стосунок до парламентаризму? Чітко в Конституції і регламенті зазначено: рішення ухвалюються в будівлі парламенту. Адреса парламенту — Грушевського, 5. Крапка", - наголосив "свободівець".

Мохник додав: "А те, що вони по підворіттях роблять, то це, може, у них тяга до своєї молодості, коли вони вирішували все на "сходняках". Це не має відношення до парламентаризму. Звісно, може така форма роботи їм зручніша, але є Конституція і закон, і вони мають бути народними депутатами, а не пацанами".

Політолог: у цій країні парламентського шляху не буде

В Україні відбувається перерозподіл влади на користь однієї "сім’ї" і втілення сценарію знищення політичних партій, вважає директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран, пише УНІАН.

На прес-конференції в Києві, коментуючи події у парламенті, він сказав, що план влади полягає у повній дискредитації Верховної Ради. На думку Тарана, це необхідно, щоб у серпні було легше провести референдум про створення двопалатного парламенту на мажоритарній основі, що знищить партійну систему в Україні. "Влада в такий спосіб сподівається контролювати мажоритарників – через кнут і пряник, через правоохоронні органи", - сказав він.

Таран назвав ілюзією те, що президент планує шляхом втілення такого сценарію контролювати парламент. "Залишається багато питань: які будуть повноваження у верхньої палати, які будуть повноваження депутатів тощо", - зауважив він.

На думку політолога, опозиція повинна протиставити цьому сценарію тотальну мобілізацію, вона має йти до людей, на вулицю. "Дуже важливо, щоб опозиція зрозуміла, що ніякого парламентського шляху зміни влади в цій країні не буде", - сказав Таран.

Він наголосив, що опозиція уже зараз має представити програму "Україна після Януковича", і дуже важливо, щоб під цією програмою підписалися не лише лідери трьох опозиційних парламентських сил, а й представники громадянського суспільства.

А от політтехнолог, директор компанії Berta Communications Тарас Березовець вважає, що Партія регіонів не має на меті розпустити нинішній парламент, про це свідчить переманювання "тушок". А події пов’язані з виїзним засіданням Верховної Ради, можливим проведенням Референдуму зі змін до Конституції.

"Акція на вулиці Банковій викликана іншою подією, про яку поки що говорять кулуарно, а саме – можливе проведення референдуму щодо внесення змін до Конституції. Скажіть мені: хто буде переманювати тушок, який сенс, якщо парламент збираються розпускати? Відповідь чітка – ніхто не збирається розпускати цей парламент, тому що сьогодні з’явилися нові перебіжчики. Більше того, організація цих подій на Банковій може розглядатися через призму того, що таким чином людям дають зрозуміти, зокрема главі держави, що парламент дієздатний. Він працює, і жодна конституційна реформа не потрібна", – заявив Березовець.

Гавриш: жоден закон, ухвалений на виїзному засіданні ВР, не може вважатися легітимним

Жоден закон, який був прийнятий на альтернативному засіданні Верховної Ради депутатами більшості, не може вважатися легітимним і законним. Про це заявив колишній заступник голови Верховної Ради Степан Гавриш.

"Є подвійний спосіб контролю за присутністю депутата в залі – це реєстрація з письмовим підписом і наданням посвідчення, і за допомогою системи "Рада", коли на моніторі висвічується інформація про депутатів, які присутні. Мало того, головуючий зобов’язаний сказати, скільки депутатів відсутньо в залі, і повідомити про це – цього не було дотримано. Мало того, кожна депутатська фракція має право на виступ з будь-якого питання у сесійній залі свого представника – це забезпечити було неможливо. Отже, жоден закон, який був прийнятий, не може вважатися легітимним і законним", – заявив Гавриш.

Нагадаємо, 4 квітня засідання парламентської більшості проходило в актовій залі у громадській приймальні парламенту на вулиці Банковій, 6/8.

Голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк у відповідь на це заявив, що генеральний прокурор має порушити кримінальну справу за посягання на конституційний лад проти депутатів, які беруть участь в засіданні на Банковій.

Він підкреслив, що будь-які рішення, які провладні сили "приймають в "підворіттях", є неконституційними. "І будь-які спроби приймати ці рішення є спробою захоплення державної влади і замахом на українську Конституцію і конституційний лад. Це тюрма - мінімум 15 років", - наголосив Арсеній Яценюк.

Пізніше опозиція звернулася до президента України Віктора Януковича, аби він оприлюднив свою позицію стосовно подій у парламенті.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 911 | Додав: adminA | Теги: криза, політики, Двоїста Рада, країна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]