Чт, 2024-03-28, 22:02
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:44
Джемілєв сказав, що дала блокада Криму: важливо не нашкодити Україні
Інші останні Новини з регіонів України

Товарна та енергетична блокада окупованого Криму, в якій, зокрема, брали участь кримські татари, принесла кілька результатів. Про це заявив в інтерв'ю "Апострофу" один з лідерів кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

"Для нас важливо не нашкодити Україні. Якщо це станеться, то перспективи звільнення Криму будуть примарними... Нам (учасникам блокади - ред.) багато чого вдалося досягти. По-перше, тему Криму підняли на новий рівень як у самій Україні, так і в світовому співтоваристві, адже цю тему почали забувати. Це визнають багато західних політиків та дипломатів", - вважає він.

"По-друге, продемонстрували, що без України у Криму перспектив немає, і що утримання Криму буде обходитися Росії так дорого, що вони ще тисячу разів покаються, що зайняли півострів. Ми також консолідували українське суспільство, тому що соцопитування свідчать про те, що не менш як 80% українців підтримують цю блокаду", - додав Джемілєв.

Довідка

20 вересня з ініціативи кримських татар розпочалася "товарна блокада" Криму.

20 листопада, близько 9:00 ранку "невідомі" пошкодили дві опори ЛЕП, що ведуть у Крим, у Генічеському та Чаплинському районі Херсонської області.

Зранку 21 листопада бійці Добровольчого українського корпусу "Правий сектор" (ДУК ПС), представники Меджлісу кримськотатарського народу і громадянські активісти взяли "під охорону" пошкоджені опори лінії електропередач з метою не допустити їх ремонту.

Після протистояння з правоохоронцями, що супроводжували прибулих для заземлення опор, які все ще залишалися під напругою, енергетиків, активісти відступили і дозволили ремонтній бригаді провести роботи.

Однак увечері того ж дня пошкоджені опори ЛЕП повторно підірвали. Практично весь окупований Крим до півночі за київським часом залишився без електропостачання.

На півострові запровадили режим надзвичайної ситуації. В цілому Крим може забезпечити себе електроенергією максимум на 50 відсотків, і цієї енергії кримській окупаційній "владі" могло б вистачити, щоб покрити побутові потреби населення.

23 листопада Кабінет міністрів України тимчасово заборонив переміщення вантажних потоків в окупований Крим.

24 листопада Державна прикордонна служба України повністю перекрила вантажне сполучення з Кримом.

2 грудня президент РФ Володимир Путін прибув на півострів і заявив про запуск першої нитки так званого "енергомосту" з РФ в окупований Крим. Але проблему зі світлом це не вирішило, що й визнав очільник російської окупаційної влади Криму Сергій Аксьонов.

6 грудня після зустрічі з президентом активісти блокади анексованого Росією Криму дозволили розпочати експлуатацію відновленої лінії електропередачі 220 кВ "Каховська-Титан".

Мустафа Джемілєв заявив, що півострів може розраховувати не більше, ніж на 200-250 МВт, тоді як загальна потреба Криму в електроенергії становить 1050-1100 МВт.

7 грудня ДП НЕК "Укренерго" завершило роботи на ЛЕП "Каховська-Титан" і заявило, що очікує рішення про її ввімкнення.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 881 | Додав: adminA | Теги: не нашкодити Україні, Джемілєв, блокада Криму | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]