Чт, 2024-03-28, 16:06
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

22:03
Єфремова підозрюють у причетності до створення "ЛНР". ВІДЕО
Інші останні Кримінальні новини

  Екс-лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов підозрюється зокрема в сприянні створенню та діяльності терористичної організації "ЛНР", заявляє генеральний прокурор України Юрій Луценко.

"Тиждень тому отримали прямі свідчення щодо причетності громадянина Єфремова до організації "ЛНР". Громадянин Єфремов підозрюється в заволодінні майном "Луганськвугілля", вчиненні умисних дій з метою зміни меж України, порушенні Конституції, що призвело до загибелі людей, скоєнні організаційного та іншого сприяння створенню і діяльності терористичної організації "ЛНР", - заявив генпрокурор на брифінгу в суботу, 30 липня, в Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

Луценко також повідомив, що колишній член Партії регіонів, народний депутат четвертого та п'ятого скликань Володимир Ландик - не єдиний, хто дав показання проти Єфремова.

"Свідок Ландик - не один. Їх навіть не два - їх набагато більше", - сказав генпрокурор.

"Буквально тиждень тому ми отримали прямі свідчення про вплив громадянина Єфремова в організації так званої "ЛНР", і ці свідчення закріпленні свідком у суді. Нам відомо про те, що оточення Єфремова виходило на адвокатів цього свідка, і після прибуття Єфремова в Україну для участі в суді щодо подій 16 січня... очевидно він (Єфремов - ред.) отримав інформацію про новий підхід слідства", - розповів Луценко.

За словами генерального прокурора України, Єфремов підозрюється в скоєнні низки кримінальних правопорушень - заволодінні майном (ст.191 ч.5 КК), вчинення умисних дій з метою зміни меж території України в порушення Конституції, що призвело до загибелі людей та інших тяжких наслідків (ст.110 ч.3 КК), в скоєнні організаційно та іншого сприяння створенню терористичної організації "ЛНР" (ст.258-3, ч.1 КК).

Луценко також повідомив, що Єфремову буде оголошено про підозру протягом 24 годин, Генпрокуратура буде клопотати про його арешт.

"Підставою для затримання стала інформація про можливу втечу Єфремова... Я особисто пов'язую спробу втечі з тим, що Єфремов знав про показання щодо нього", - заявив Луценко.

Він зазначив, що наразі з Єфремовим проводяться слідчі дії, а оголошено підозру буде протягом доби.

Луценко поінформував, що статті звинувачення Єфремова не передбачають запобіжного заходу у вигляді застави або домашнього арешту.

"Зазначені статті, які обґрунтовано висуваються пану Єфремову, згідно з чинним законодавством, не передбачають ні домашнього арешту, ні особистого зобов'язання, ні застави, - виключно арешт", - сказав генпрокурор.

Луценко висловив думку, що запобіжний захід екс-керівнику фракції Партії регіонів, швидше за все, буде обирати Печерський районний суд м.Києва, і він буде обраний протягом 72 годин.

За словами генпрокурора, наразі Єфремов перебуває в слідчому ізоляторі СБУ в Києві. Перед цим він в основному перебував в Україні, хоча недавно відвідував Російську Федерацію.

За словами Луценка, Єфремов може свідчити про розв'язання Росією неоголошеної війни на Донбасі.

"Єфремов дуже цінний свідок, може розповісти, як розвивалися події на початковому етапі неоголошеної Росією війни на Донбасі", - заявив Луценко.

Генпрокурор наголосив, що "поставить завдання слідству запропонувати Єфремову угоду зі слідством".

"Я поставлю завдання слідству після ймовірного арешту Єфремова запропонувати йому угоду зі слідством. Це не дозволить йому втекти від відповідальності, я в цьому глибоко переконаний, але якщо громадянин Єфремов дасть показання про відомі йому плани керівництва РФ на початку розв'язання агресії проти України, про тих, хто перший завозив російських бойовиків на територію Луганська для захоплення приміщення СБУ, а потім обласної адміністрації, про те, хто це фінансував... думаю, що слідство врахує його свідчення. Якщо він думає про майбутнє своєї країни, думаю, йому слід піти на таку угоду", - сказав Луценко.

Генпрокурор висловив сподівання, що слідство найближчим часом вийде на інших осіб, причетних до злочинів, які інкримінуються Єфремову, і будуть нові затримання

"Пан Єфремов - це тільки один з підозрюваних у справі організації терористичних угруповань, у справі про посягання на територіальну цілісність і незалежність України. Ми хочемо розглядати сукупність дій більшої кількості посадових осіб, простих учасників цієї злочинної організації, і для цього потребуємо співпраці з громадянським суспільством", - сказав Луценко.

Адвокат: Єфремова затримано незаконно, підозру не оголошено

Олександра Єфремова було затримано незаконно і необгрунтовано, підозру йому досі не оголошено. Про це ввечері 30 липня заявив адвокат Єфремова Олександр Мельников в ефірі "112 Україна".

"На даний момент - 18:15 - підозрe йому (Єфремову) не пред'явлено, він не сповіщений про підозру. Він перебуває у Генеральній прокуратурі України з ранку, а не у СІЗО СБУ, він не був там... Важливо, що затримано його незаконно і необгрунтовано", - заявив адвокат.

За його словами, про це свідчить протокол затримання, у якому вказано, що Єфремов "здійснив замах на втечу, перебуваючи у статусі підозрюваного, хоча він таким не є".

"Він є обвинуваченим в іншій справі, у якій я здійснюю його захист протягом майже півтора року - за так званими "законами 16 січня". Інших підозр йому ніхто не пред'являв досі, а затримали його нібито як підозрюваного у скоєнні злочину", - зазначив Мельников.

Нагадаємо, раніше сьогодні Луценко повідомив про затримання Єфремова. Генпрокурор заявив, що екс-главу фракції Партії регіонів затримано "за підозрою в посяганні на територіальну цілісність і недоторканість України".

Як повідомлялося, 31 березня начальник Управління спецрозслідування Головного слідчого управління ГПУ Сергій Горбатюк заявив, що кримінальне провадження проти Єфремова щодо розпалювання міжнаціональної ворожнечі закрито, оскільки судова експертиза не побачила в його висловлюваннях закликів до розпалювання ворожнечі.

Проти Єфремова відкрито ще два провадження: за фактом фальсифікації результатів голосування у Верховній Раді за "диктаторські закони" 16 січня 2014 року і за зловживання владою або службовим становищем при закупівлі держпідприємством "Луганськвугілля" надання послуг з монтажу гірничошахтного обладнання та низьковольтної апаратури.

Як заявив 18 лютого Горбатюк, у Генпрокуратурі вважають, що суд навмисно затягує розгляд справи Єфремова, який звинувачується у фальсифікації голосування за "диктаторські закони" 16 січня 2014 року.

26 лютого Печерський райсуд Києва відмовився брати до розгляду кримінальне провадження щодо "дикторських законів" і вирішив передати справу для визначення підсудності до апеляційного суду.

У червні народний депутат від Партії регіонів V и VI скликань Володимир Ландік дав покази генеральному прокурору України Юрію Луценку за участі слідчого Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури щодо екс-високопосадовців часів колишнього президента Віктора Януковича, зокрема керівника фракції ПР Олександра Єфремова.

Також Ландік заявив, що Єфремов причетний до фальсифікацій результатів виборів у Луганській області і домовлявся здати Луганськ Росії.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 982 | Додав: adminA | Теги: Єфремов, підозра, створення ЛНР | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]