Ср, 2024-04-24, 17:14
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:33
Екологи б'ють на сполох: шахти Донбасу заповнюються отруйною водою
Інші останні Новини з регіонів України

  Екологи знову заговорили про небезпеку, яка причаїлася на окупованих бойовиками районах Донбасу. Відсутність достовірної інформації з того регіону і неможливість зробити заміри стану води, повітря і ґрунту викликає тривогу в експертів. Плюс те, що ніхто на підконтрольних бойовикам т. зв. "ДНР" територіях ніхто не буде займатися природоохоронними заходами – дорогими і довготривалими. Немає ані часу, ані грошей – все йде на війну і спробу залатати соціальні дірки, щоб уникнути народних бунтів, пише "Сегодня".

Екологія Донбасу давно вже стала притчею во язицех і її недаремно називали бомбою уповільненої дії. В останні років десять дія "бомби" злегка сповільнилася, оскільки підприємства почали-таки вкладати в охорону навколишнього середовища значні суми і кошти, як мінімум, встановлюючи фільтри і модернізуючи очисні споруди. Зараз же, якщо почитати новини від "головного управління екології та природних ресурсів ДНР", то стає ясно, що максимум, на що спромоглися бойовики – це полювати за браконьєрами і розповідати дітям про неприпустимість зриву первоцвітів.

Експерти вже б'ють на сполох: через відсутність масштабних природоохоронних заходів протягом кількох років частина Донбасу буде являти собою "місячний пейзаж".

"Ми не можемо нормально навіть заміряти радіаційний фон у Донецьку", – поскаржилася Лілія Простова, переселенка, а нещодавно – колишня співробітниця одного з екологічних інститутів Донецької області.

Про катастрофічну ситуацію на окупованих територіях Донбасу ще в кінці минулого року говорив президент України Петро Порошенко.

"Бойовики займаються, серед іншого, отруєнням питних вод, землі, флори і фауни в регіоні, який став місцем активних бойових дій. Як результат, ґрунт і атмосфера серйозно забруднені від вибухів снарядів, а також через витоки з хімічних та інших небезпечних промислових об'єктів", – сказав він.

Буквально днями словам президента знайшлося чергове підтвердження. За інформацією Міноборони України, в Горлівці бойовики почали демонтаж і вивезення на металобрухт обладнання "Шахти 2-біс", де захоронені відходи колишнього Микитівського ртутного комбінату. Шахта знаходиться в режимі "сухої консервації" – спеціальні насоси постійно відкачують з неї воду.

"У разі припинення роботи насосів для відкачування води на зазначеному об'єкті, можливе обвалення русла водопроводу "Сіверський Донець – Донбас", що, в свою чергу, призведе до припинення поставок питної води на більшу частину Донецької області, її забруднення ртутною породою і затоплення прилеглих до підприємства селищ Ртутне, Мічуріне і Бессарабка", – говориться в повідомленні Міноборони.

Екологи додають, що схожа шахта знаходиться біля окупованого Єнакієвого.

"У 70-х роках на шахті "Юнком", був проведений ядерний вибух. Шахтні води з інших виробок можуть змішати з водами "Юнкома", піднятися на поверхню разом з радіоактивними речовинами. Наслідки непередбачувані", – говорить Простова.

Донецький еколог Сергій Денисенко наголосив, що ймовірність локальних аварій на Донбасі досить велика, хоча є шанс, що загроза не пошириться на весь регіон.

"Загроза локальна, і в разі аварії буде вражена певна місцевість, наприклад, 10 кілометрів від джерела небезпеки. І якщо це станеться на непідконтрольній території, то ми можемо і не дізнатися про події, поки не проведемо повноцінний аналіз місцевості", – каже Денисенко.

З приводу можливого проникнення горлівських відходів ртуті в ґрунтові води регіону Денисенко відносно спокійний: "Наскільки мені відомо, різні проблемні речовини протягом 10 років звідти вивозилися". Щоправда, еколог знову вказує на те, що існує абсолютне нерозуміння, що і в якій кількості залишилося на підприємствах окупованих міст і яка доля цих відходів

Особливість шахтарського регіону, яким є Донбас, – наявність багатокілометрових шахтних виробок, діючих або законсервованих. У виробках знаходяться шахтні води, відкачані чи ні, і газ метан, що прагне в силу природи вийти назовні.

Через бойові дії безліч шахт виявилися знеструмленими. Відсутність відкачування води і вентиляції практично відразу призводить до викидів метану і затоплення виробок, а разом з ними – підтоплення прилеглих територій і засолювання підземних вод. Після цього просолена земля навряд чи зможе давати врожай, а метан, який просочується крізь тріщини ґрунту на поверхню, може стати причиною вибуху.

"На окупованій території таких проблемних шахт вже десятки. Тільки в Донецьку як мінімум дві – "Жовтневий рудник" та "Трудовська", шахта імені Абакумова от-от попливе. У Горлівці багато попилених шахт на метал, у Макіївці, а в Луганській області – таких ще більше", – поділився з Сегодня.иа донецький шахтар Ігор Слюсар.

Проблеми є і на підконтрольних територіях. Біля лінії фронту в Донецькій області кілька сіл опинилися під загрозою екологічної катастрофи.

"В селищі Новгородське знаходиться Дзержинський фенольний завод, де розташований шламонакопичувач з 400 куб. метрів відходів фенольного і нафталінового виробництва. Дамба шламонакопичувача частково пошкоджена в результаті обстрілів з боку бойовиків. Пошкоджено трубопровід, через який ведеться відкачування води, і в даний час рівень рідини в накопичувачі досяг критичної позначки. Дамбу може прорвати в будь-яку хвилину, – повідомив військовий експерт Дмитро Тимчук. – Результатом прориву може стати сходження отруйного селевого потоку, утворення токсичної хмари, зараження річки Кривий Торець, загибель людей. Під загрозою екологічної катастрофи в першу чергу – селища Новгородське і Нелеповка. Всього 13 тисяч осіб. Через те, що в районі дамби знаходиться безліч вибухонебезпечних предметів, роботи щодо її зміцнення ускладнені".

Ніхто не дає гарантії, що отруйної води немає в Донецьку. Екологи бояться, що зараз, за відсутності будь-якого контролю, власники працюючих підприємств не займаються очищенням викидів. Або просто зливають і закопують відходи, не піклуючись про їх безпеку. Якщо в мирний час лікувальні установи не гребували зливати відходи просто з труби в Кальміуське водосховище, то зараз ймовірність цього зашкалює.

"Навряд чи хтось стурбований станом могильника відходів у районі Донецького казенного заводу хімічних виробів або сміттєвими полігонами в н.п.Ларине чи Авдотьїне", – зазначає Лілія Простова.

Раніше Тимчук заявляв, що на Донбасі можливе сходження отруйного селевого потоку, формування токсичної хмари, зараження річки Кривий Торець. Населені пункти Новгородське і Нелеповка є під загрозою екологічної катастрофи.

Раніше розвідка заявляла про погіршення екологічної ситуації на Донбасі через дії військових Російської Федерації.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 878 | Додав: adminA | Теги: сполох, шахти Донбасу, отруйна вода, екологи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]