Чт, 2024-04-18, 13:01
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:36
Екологи радять українцям звикати до злив і смерчів. ВІДЕО
Інші останні Прогноз погоди
Глобальні повені і посухи, локальні смерчі, коли в одному місті одночасно ніби кілька пір року, - чимало українців пов'язують це з наближенням кінця світу. Науковці не такі фаталісти, вони виходять не з майбутнього, а з минулого, і роблять метеопрогнози на основі... літописів, йдеться у сюжеті ТСН.

Сонцезахисні окуляри і парасолька – обов'язкові аксесуари ще як мінімум тиждень. Метеорологи прогнозують, що сонце і грозові дощі зі шквалами в один день ближчим часом Україні гарантовані. Що далі – оповито туманом.

"Літні процеси, особливо якогось там характеру, вони складно піддаються прогнозуванню. Можна говорити про загальний характер погоди, але в конкретному місті явища можуть перевищувати очікувані значення", - каже директор "Укргідрометцентру" Микола Кульбіда.

Геофізики міркують масштабніше. Вони дослідили старовинні літописи і виявили, що найбільше катаклізмів відбувається у періоди потеплінь і похолодань.

Останнє потепління, так званий малий природний оптимум, зафіксований на планеті у X-XII століттях, малий льодовиковий період - у XV-XVII століттях.

"Нині, за логікою, у нас глобальне потепління, після малого льодовикового періоду ми знову входимо в малий кліматичний оптимум, природній, але він ускладнений ще й глобальним потеплінням, спровокованим антропогенною діяльністю. Тому процеси ідуть більш стрімкі", - каже провідний науковий співробітник Інституту геофізики НАН Світлана Бойченко.

Те, що раніше змінювалося століттями, тепер відбувається за кілька десятиліть, і природа просто не встигає пристосуватись. Єдина втіха для українців – смерчі таких масштабів, як, скажімо в Америках чи Азії Україні не загрожують. Найуразливіші в нас приморські та гірські регіони. Останні – через значні перепади рельєфу, у яких і закручуються вихори. Між іншим, саме цим обумовлені й локальні смерчі, які останніми днями налякали киян.

"Можуть бути так побудовані висотні будинки. Повітря завихрюється і може за певних погодних умов призводити до таких-от локальних смерчів. Також можуть бути географічні особливості – це контрасти між високою місцевістю і низиною", - пояснює Світлана Бойченко.

До речі, за однією з версій науковців, локальних катастроф останнім часом не побільшало, просто медійники стали частіше повідомляти навіть про найменші.

Нагадаємо, 5 червня, внаслідок дощу і сильних буревіїв у п'яти областях було знеструмлено 93 населених пункти. Зокрема, в Чернігівській області без світла залишилися 57 населених пунктів, у Львівській - 17, в Київській - 14, в Черкаській - 3, в Івано-Франківській – 2.

Раніше над Луганськом пронісся сильний буревій. 3 червня внаслідок складних погодних умов (дощ, гроза, сильний вітер) у місті Луганську, через спрацювання систем захисту ліній електропередач, знеструмлено 2 тис 94 приватних житлових будинки. Через негоду травмувалися три особи, з них двоє дітей (одну дитину з черепно-мозковою травмою госпіталізовано).

Сильна злива знеструмила 67 населених пунктів і затопила столичне метро

В Україні в ніч проти четверга, 7 червня, через несприятливі погодні умови знеструмлено 67 населених пунктів, повідомляє МНС.

Були знеструмлені населені пункти у п'яти областях: Київській, Житомирській, Полтавській, Чернігівській та Одеській. Основна причина - дощ та пориви вітру. До відновлення енергопостачання населених пунктів залучено бригади обленерго.

Крім того, вчора ввечері внаслідок сильної зливи затопило столичну станцію метро "Вирлиця".

Пасажири піднімали свій одяг, знімали взуття і пробивалися крізь потоки води, щоб потрапити на вулицю.

Водночас пасажирів метро, ​​які 6 червня ввечері заходили у київський метрополітен, попереджали про те, що станція "Вирлиця" з технічних причин не працює. І хоча подальших подробиць не повідомлялося, можна було здогадатися, що це сталося через сильний дощ, який саме випав у столиці.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Прогноз погоди | Переглядів: 1215 | Додав: nowyny | Теги: зливи, україна, смерчі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]