Чт, 2024-04-25, 08:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:34
Економічна диктатура Яценюка - 11 серпня. Огляд преси.
Інші останні Економічні новини

У п'ятницю Арсеній Яценюк від імені уряду вніс до парламенту законопроект про санкції. Але не про заходи конкретно проти Росії, як того чекали, а про санкції, які можуть бути застосовані до всіх без винятку - і не тільки до іноземців, а й до українських громадян і підприємств.

Перелік обмежень та заборон щодо даного законопроекту містить 29 пунктів: зокрема, блокування всіх активів, зупинка виконання економічних і соціальних зобов'язань, заборона на переказ грошей за кордон або з-за кордону, заборона на роботу ЗМІ всіх видів, анулювання ліцензії на певні види діяльності, заборона діяльності партій чи організацій тощо.

Певна підтримка у проекту вже є. "Не знайомий з текстом, але ми підтримаємо будь-які найжорсткіші санкції щодо Росії або тих, хто співпрацює з агресором, - каже нардеп-"свободівець" Юрій Сиротюк. - Ми не повинні годувати агресора і повинні карати тих, хто в умовах війни продовжує співпрацювати з Росією, особливо у військовій галузі".

В інших фракціях про проект відгукуються негативно. "Це більш схоже на чергову передвиборчу гру Яценюка, - сказало джерело в УДАРі. - Мовляв, прийме Рада - добре, ні - можна звинуватити, що санкції проти Росії не хочуть приймати, і ще раз подати у відставку. Але, оскільки законопроект з подвійним дном, то швидше, що він не пройде першу фазу - його просто не внесуть до порядку денного парламенту".

Схожа думка і у політолога Вадима Карасьова: "Мова йде про суто політичний проект, який у разі прийняття ставить під загрозу санкцій кого завгодно - наприклад, будь-яке підприємство, що скоротило виробництво, або профспілку, яка оголосила страйк, можна звинуватити в загрозі сталому розвитку країни, а самого Яценюка можна звинуватити в створенні загрози економічній самостійності України через підписання угод з МВФ та ЄС. Але, думаю, сам прем'єр навряд чи чекає прийняття цього закону. Адже Раді пропонується ввести де-факто економічну диктатуру, і вона на це не піде". Про це пишуть Дмитро Коротков, Карина Марочканич у статті "Санкции від Яценюка назвали економічною диктатурою" в газеті "Вести".

На цьому тижні парламент планує плідно попрацювати. Попередньо, на пленарному тижні - з 12 по 15 серпня - розглянуть санкції, бюджетну децентралізацію, питання ГТС. Нардепи хочуть поставити крапку і в кулуарних торгах, що визначають правила перевиборів до ВР цієї осені.

Порядок роботи ВР визначать сьогодні об 11-й ранку. Найжаркіший робочий день очікує нардепів, ймовірно, у вівторок. "У вихідні вивчалася можливість роботи в сесійній залі тільки 12 серпня, а решту днів - присвятити роботі в округах і комітетах. Але чи встигне ВР розглянути всі законопроекти за один день, під питанням", - пояснив заступник глави фракції ПР Михайло Чечетов.

Ключовими законопроектами економблоку є кабмінівський пакет документів, куди входять зокрема реформа бюджетної децентралізації та запровадження санкцій проти РФ. Як зазначив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, проект про бюджетну децентралізацію зокрема передбачає фінансову автономію регіонів за рахунок передачі до місцевих бюджетів податку на нерухомість та єдиного податку. Це перший крок у реформі з децентралізації. "Хочете більше заробляти? Ви отримаєте інструменти у вигляді тих податків, які збираються і залишаються в місцевому бюджеті. Наша позиція - віддаємо повноваження і ресурси, але й відповідальність", - заявив прем'єр.

У проекті закону про введення санкцій прописано, що в чорний список можуть потрапити 172 росіян і 65 компаній, що фінансують тероризм у Донбасі та підтримують анексію Криму. Тим, хто потрапив під санкції, заборонять в'їзд в Україну, а компаніям - працювати у нас. За словами Чечетова, точного списку компаній-порушників поки що немає, але заборону має накладати РНБО після голосування в Раді, за наявності доказів. Про це пише Христина Коновалова у статті "Чим займеться Рада на цьому тижні: санкції проти Росії і перевибори" в газеті "Сегодня".

Вже в середу, 13 серпня, Україна може запровадити санкції щодо Росії. Про це в ефірі "Першого національного" заявив міністр юстиції Павло Петренко.

"Якщо Верховна Рада на засіданні 12 серпня візьме законопроект, який передбачає можливість введення санкцій щодо компаній і фізичних осіб, відповідальних за окупацію Криму і війну на Донбасі, то вже 13 серпня Рада національної безпеки і оборони застосує санкції до представників Росії", - заявив міністр Петренко.

Текст урядового законопроекту "Про санкції" з'явився у вільному доступі на сайті Верховної Ради увечері 8 серпня, якраз після анонсування цих санкцій прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком. У документі 29 видів санкцій (Яценюк говорив, що їх 26 - авт.). І торкнуться вони не тільки російських політиків і бізнесменів, а й ударять по рядових росіянах, і можливо, навіть по європейцях. Про це пише Олена Галаджій в репортажі "Повний список українських санкцій проти Росії" в газеті "Комсомольская правда в Украине".

Уряд схвалив законопроект, згідно з яким запроваджуються санкції щодо 172 громадян та 65 юридичних осіб, засновниками яких в основному є росіяни. За словами прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, до Ради національної безпеки і оборони передано на розгляд прізвища громадян та назви підприємств, які фінансують тероризм, підтримували анексію Криму і зазіхають на територіальну цілісність української держави.

Відповідь уряду донедавна стратегічному партнеру є трохи запізнілою - свої санкції вже давно винесли українці, які відмовляються купувати російські товари. Але це свідчить про стійкість нашої моралі, а не про її слабкість: ми дали час Кремлю отямитися, але...

...Але розкручений маховик руйнації та дестабілізації на Донбасі свідчить про те, що колишнього стратегічного партнера треба ізолювати від цивілізованого світу. Євросоюз і США, Японія і Швейцарія, інші країни побачили пряму загрозу від нього міжнародному правопорядку.

Ба більше, ні персональні, ні фінансові, ні економічні секторальні санкції на Кремль не подіяли. Попри багатомільярдні втрати на своїх ринках і в банківському секторі, російська влада не змінила своїх агресивних дій на Донбасі, а почала застосовувати зустрічні санкції, собі на збиток.

Обмеживши імпорт з ЄС усіх молочних продуктів, плодоовочевої продукції, м'яса та м'ясних виробів, злаків, Кремль поставив на кін не тільки до 10 відсотків імпорту своєї країни, а й перспективу отримати європейські технології переробки та захисту продовольчої продукції. Він так і не зрозумів, що його обмежують у доступі до досягнень європейської промисловості, по суті, посиливши цей тренд власноруч, пише Андрій Нестеренко у статті "Суворі санкції для Росії включатимуть і українські обмеження" в газеті "Голос України".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 983 | Додав: adminA | Теги: преса, економічна диктатура Яценюка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]