Вт, 2024-04-16, 16:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:35
Екс-заступника прокурора Корнійця прокуратура просить суд взяти під варту
Інші останні Кримінальні новини

Прокуратура звертається до суду з клопотанням про взяття під варту екс-зампрокурора Київської області Олександра Корнійця, заявляє заступник генерального прокурора України Віталій Касько, передає "Інтерфакс-Україна".

"Сьогодні прокурор звернеться до суду з клопотанням про взяття під варту", - сказав Касько в середу на брифінгу в Києві.

Він повідомив, що клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою пов'язано з пред'явленням нової підозри Корнійцю - у вимаганні з обтяжливими обставинами.

Заступник генпрокурора розповів: "В даний час Корнієць повідомлений про підозру... Інкримінований підозрюваному злочин - це вимагання при обтяжуючих обставинах, є тяжким. Санкція передбачає позбавлення волі на строк від 3 до 7 років без будь-якої альтернативи. І сьогодні в цьому кримінальному провадженні прокурор звернеться з клопотанням до Печерського районного суду про взяття пана Корнійця під варту".

За його словами, про час і місце розгляду клопотання Генпрокуратура повідомить додатково.

Крім того, Касько розповів, що, крім інкримінованої спочатку неправомірної вигоди, а також вимагання, Корнієць також повідомлений про підозру у незаконному зберіганні зброї і незаконному придбанні засобів зняття інформації.

"У ході розслідування цього кримінального провадження (про отримання неправомірної вигоди - ред.) було зібрано достатньо доказів, щоб підготувати пану Корнійцю нові підозри, зокрема, крім отримання неправомірної вигоди, також за фактом зберігання вогнепальної зброї, зокрема, автомата Калашникова та 141 бойового патрона без передбаченого законом дозволу (ч.1 ст.263 КК)", - повідомив Касько.

За словами заступника генпрокурора, Корнієць повідомлений про підозру за фактом незаконного придбання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації (ч.1 ст.359 КК).

"Повідомлення про підозру за трьома статтями - хабарництво і дві нові - підписана слідчим і процесуальним керівником. Сьогодні спочатку на 9.00, потім на 10.00 ми намагалися викликати пана Корнійця. Він сказав, що, на жаль, не зможе прийти, бо його мати перебуває в лікарні... Тому може прийти на 11.00, він знаходиться разом з нами (на брифінгу - ред), але на виклик слідчого не з'явився і в разі неявки на 11.00 у прокурора буде право ставити перед судом питання про зміну пану Корнійцю запобіжного заходу на тримання під вартою", - пояснив Касько.

Говорячи про підозру про вимагання з обтяжливими обставинами, у зв'язку з яким прокурор клопотатиме про арешт Корнійця, заступник генпрокурора розповів, що до органів прокуратури звернувся бізнесмен, який повідомив, що Корнієць по суті рекетом заволодів його бізнесом, і з цього приводу існувало кримінальне провадження, яке "за вказівкою когось із керівництва Генпрокуратури було незаконно закрито".

Касько повідомив, що прокуратура перевірила цю інформацію, і факти підтвердилися. "Постанова про закриття кримінального провадження було скасовано і зазначені факти були оперативно перевірені в рамках кримінального провадження. У ході розслідування ми зібрали достатньо доказів для підозри Корнійця у скоєнні нового злочину, передбаченого ч.2 ст.189 КК (вимагання чужого майна службовою особою з використанням свого службового становища)", - розповів заступник генпрокурора.

Як відомо, заступник прокурора Київської області Корнієць та перший заступник начальника Головного слідчого управління ГПУ Шапакін були затримані 5 липня під час спецоперації СБУ та ГПУ. У них були знайдені значні суми грошей, а також діаманти.

За даними прес-центру СБУ, в затриманих вилучено близько 500 тис. доларів та коштовності. Встановлено, що вони вступили в корупційну змову та отримали хабар у розмірі 3 млн 150 тис. грн. Під час обшуків у Шапакіна було вилучено 400 тис. доларів, а в Корнійця - значну кількість ювелірних виробів, 65 діамантів та автомат Калашникова.

Обом затриманим повідомлено про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч.4 ст.368 (одержання хабара) Кримінального кодексу України.

Печерський райсуд Києва обрав Корнійцю запобіжний захід у вигляді арешту з правом внесення застави у розмірі 3,2 млн грн. 31 липня Корнієць вийшов із СІЗО після внесення застави.

16 липня генпрокурор Віктор Шокін звільнив Шапакіна та Корнійця з органів прокуратури.

21 липня Апеляційний суд Києва зберіг Шапакіну запобіжний захід у вигляді арешту та змінив право внесення застави у розмірі 6,4 млн грн.   

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 883 | Додав: adminA | Теги: екс-заступник прокурора, Корнієць, Суд, прокуратура, під варту | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]