Пт, 2024-04-19, 18:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:24
"Експериментальний" тариф на опалення запроваджують у Києві
Інші останні Столичні новини - новини Києва

У Києві запустили новий тариф на опалення. Тепер кияни платитимуть рахунки відповідно до температури на вулиці. У регіонах поки що такої ініціативи немає, йдеться в сюжеті програми "Сніданок з 1+1".

Марія Пилипівна мешкає у двокімнатній квартирі у Вінниці. Платіжки за 52 квадратних метри власного житла забирають чи не всю її пенсію. Виявляється, аби їх сплатити, жінка донедавна працювала та ще й мала підтримку від рідних.

Найбільший шмат комунальних рахунків Марії Пилипівни у період з осені до весни займало опалення. Ось торішній рахунок. "Я тоді субсидію не брала – 458 грн. Це в опалювальний", - пояснює жінка. Це трохи більш ніж 10 гривень за квадратний метр.

Новий тариф Марії Пилипівни перевищує 15 гривень. За опалення їй нарахували понад 700 гривень! Рятівним колом для жінки виявилася субсидія.

"Наступний місяць, якщо в мене буде опалення 1000 гривень, так, то за 1000 гривень 723 гривні мінус, це субсидія, і мені вигідно", - каже вона.

Інша героїня, Тамара Миколаївна, мешкає в Києві. Субсидії не має, та платіжку отримала з підозріло низьким тарифом. "За тепло нарахували 292 гривні і 02 копійки, значить, це за 70 метрів, з розрахунку 4,22 гривні за квадратний метр", - дивується жінка.

Тариф експериментальний. Його київська влада планує змінювати щомісяця – залежно від температури повітря. На вулиці тепліше – батареї стають холоднішими, відповідно, тариф меншає. На вулиці заморозки – батареї працюють на повну потужність - тариф зростає до максимальних 16 гривень за квадратний метр. Найбільше початку опалювального сезону радіють мешканці будинків, де влітку передбачливо встановили теплові лічильники.

Своїми платіжками активно хизуються на форумах та у соцмережах. "Було 9,20 грн за метр, а стало 5,11. Ми переплачували без лічильників шалені суми", - написав один користувач. "У мене за 43 метри - 98 грн", - додав інший. "Виявляється в нас є будинковий лічильник. До речі, рахунок отримали на 168 грн за 46 кв. метрів", - поділився третій.

Вже і в Кабміні заговорили про те, аби пов'язати тариф на опалення та температуру повітря на вулиці. Тож столичний досвід цілком скоро можуть перейняти й інші міста.

Нагадаємо, наприкінці жовтня Кабінет міністрів України схвалив проект постанови "Про внесення змін до постанови Кабінету міністрів України від 6 серпня 2014 року", яким встановив соціальні нормативи споживання житлово-комунальних послуг, у межах яких надаються пільги або субсидії.

Згідно з постановою, на послуги централізованого теплопостачання, для абонентів, житлові будинки яких обладнані будинковими та/або квартирними лічильниками тепла встановлений соціальний норматив - 0,0548 Гкал на 1 квадратний метр опалювальної площі на місяць в опалювальний сезон.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Столичні новини - новини Києва | Переглядів: 898 | Додав: adminA | Теги: Київ, експериментальний тариф, опалення | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]