Сб, 2024-04-20, 00:15
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:29
Експерт - нинішня економічна політика має багато спільного з компрадорством
Інші останні Економічні новини
При уряді Віктора Януковича в 2002-2005 роках в Україні спостерігався ріст економіки, тоді як за його президентства - стагнація і зниження ВВП.

Про це в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня. Україна" заявив екс-радник президента з питань макроекономіки (1994-2005), екс-голова ради НБУ (2000-2005) Анатолій Гальчинський.

Експерт нагадав, що в 2000-2004 роках було сформовано інвестиційну модель розвитку економіки: ВВП за п'ять років зріс у 2,1 рази, а інвестиції в основний капітал - у 3,2 рази.

"При уряді Януковича в 2003 році інвестиції зросли на 31,3%, у 2004-му - на 28,0%. Це - офіційна статистика. І що тепер? Підсумкових даних за 2012 у нас ще немає, але дві цифри можу назвати : у 2008 році капітальні інвестиції склали 272 млрд грн, а в 2011-му - 259 млрд. Тобто вони не виросли, а скоротилися на 5%. За останніми даними, за підсумками 2012 року ця цифра збільшиться", - підкреслив він.

"Щорічний статистичний довідник говорить нам наступне: якщо в 2008 році обсяг інноваційної продукції, що постачався на експорт, становив 23,6 млрд грн, то в 2011-му - 12,6 млрд, або майже удвічі менше. Із вуст президента ми недавно дізналися, що половина споживаного в Україні металу забезпечується за рахунок імпорту. Цим все сказано ... Те, що в змозі зробити самі, - купуємо", - заявив Гальчинський.

"Думаю, що Януковичу-прем'єру має бути соромно за стан економіки під егідою Януковича-президента. Можливо, проблема полягає в тому, що при Кучмі прем'єри виконували переважно організаційно-технічні функції? Але суть питання, мабуть, не в цьому. Для економічної політики нинішньої влади домінантою були і завжди будуть інтереси працюючого в основному на експорт великого капіталу, а не капіталу з пріоритетами внутрішнього ринку", - відзначив експерт.

Відзначимо, що дана проблема для економіки України і суспільства є структурною.

Раніше директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто зазначив, що в Україні відбувається формування гібридної моделі суспільства - ринково-соціалістичного неофеодалізму.

На думку соціолога, люди, що мають доступ до важелів управління, можуть усувати і обмежувати конкуренцію, що призводить до нівеляції вільного змагання, як в економічному, так і в політичному житті.

Крім того, демократичний процес у 1990-тих роках разом з глибокою економічною кризою, був позначений вкрай шкідливими порушеннями, які представник ПАРЄ Андреас Гросс точно охарактеризував, як "олігархізація".

У невільному суспільстві - невільні люди. За даними дослідження жителів європейських країн World Values ​​Survey в 2011 році, українці разом з жителями постсоціалістичних і середземноморських країн увійшли до групи з переважанням установок на виживання і традиціоналізм. Для цієї групи характерне схиляння/боязнь перед авторитетом, а також прагнення компенсувати брак матеріальних благ і підозрілість.

Довідка

Компрадорство (від іспанського comprador - "покупець") - політична практика, орієнтована на адаптацію національної економіки для обслуговування чужих корпоративних інтересів.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1090 | Додав: adminA | Теги: компрадорством, економічна політика, експерт | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]