Пт, 2024-04-19, 04:23
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:50
Експерт - у коаліції нового парламенту буде 305 депутатів
Інші останні Політичні новини

Політолог Володимир Фесенко у коментарі УНН розповів про перспективи створення коаліції після виборів до Верховної Ради. На його думку, президент України Петро Порошенко вестиме переговори з усіма політичними силами, які були на Майдані, щоб утворити широку коаліцію кількістю понад трьохсот депутатів.

"Планується утворення коаліції загальною кількістю 305 депутатів. Краще, звичайно, щоб було 320-330, щоб жодна партія не могла шантажувати, щоб не було залежності від кожної політичної сили. Ставка на створення широкої коаліції достатньо осмислена і зрозуміла. Швидше за все, Порошенко буде вести переговори з усіма політичними силами, які були на Майдані і які підтримують євроінтеграцію", - каже експерт.

Фесенко наголосив, що в утворені коаліції важливими чинниками будуть умови входження до неї та позиції партнерів.

"Не варто зачиняти двері перед потенційним партнером. Навіщо створювати противника в парламенті, з яким, навпаки, можна домовитись? Практично зрозуміло, що коаліція буде широка. Тут є потреба у формуванні конституційної більшості. Для президента це дуже важливо", – підкреслив експерт.

У свою чергу директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник заявив кореспонденту ГолосUA, що створення широкої коаліції допоможе прем'єр-міністру Арсенію Яценюку диктувати умови президенту Петру Порошенку.

За його словами, широка коаліція з представників різних політичних партій зможе "розмити" владу Порошенка в Кабінеті міністрів.

"Пропонуючи широку коаліцію, Яценюк розуміє, що в такому випадку, влада президента просто "розмиється", і вийде збірна солянка, в якій зручно диктувати умови, контролюючи фінансові ресурси і виконавчу гілку влади", - підкреслив Бортник.

Також експерт зазначив, що запрошений до коаліції лідер Радикальної партії Олег Ляшко може стати "певним тараном" для боротьби з Порошенком.

"По-перше, у Арсенія Яценюка виходило працювати з Олегом Ляшком. По-друге, я думаю, що в ньому він бачить гарного партнера і, крім того, Ляшка можна використовувати як певний таран проти президента. Давайте пригадаємо, що він (Ляшко - ред.) свого часу він був найголовнішим "тролем" опозиції і тепер він може стати на "старі лижі" і "тролити" президента", - резюмував Бортник.

Прем'єром буде Яценюк або Гройсман, а конституційну більшість створити не вдасться - експерт

На думку політолога Євгена Магди, політики наразі форсують два підходи до формування уряду. З одного боку, "Народний фронт" наполягатиме на тому, що вони отримали найбільше голосів по партійних списках, а з другого – "Блок Петра Порошенка" наполягатиме на тому, що в нього найбільша фракція у Верховній Раді.

"Я думаю, той, хто зуміє переконати 226 парламентарів у своїй правоті, то той і отримає посаду прем’єр-міністра. Це буде або Арсеній Яценюк, або Володимир Гройсман", – каже експерт.

Водночас, на думку Магди, проєвропейським силам навряд чи вдасться утворити конституційну більшість, тобто 300 і більше народних депутатів. Разом із тим, Магда припускає, що "Радикальна партія" і "Батьківщина" можуть і не увійти до нової коаліції, "тому що і Ляшку, і Тимошенко треба бути героями-одинаками".

Магда також додає, що наразі партії є "достатньо відвертими у своїх проектах коаліції", а це дозволить їм домовитись та дійти компромісу. Втім, зауважує експерт, Верховна Рада нового скликання має сформувати саме уряд реформаторів – "без реальних перетворень Росія буде знову і знову розхитувати Україну". За словами Євгена Магди, якщо найближчий рік Верховна Рада не почне працювати ефективно – незадоволення у суспільстві лише наростатиме.

Партії "Самопоміч" та "Батьківщина" вже заявили про готовність розпочати переговори про формування коаліції.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко вважає, що з проведенням парламентських виборів перезавантаження влади в країні завершується і очікує, що коаліція політсил у новій Верховній Раді буде сформована найближчим часом.

Один з лідерів партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк заявив, що вже спілкувався з президентом і вони домовилися, що найближчим часом буде формуватися коаліція в новому парламенті.

Лідер "Блоку Петра Порошенка" Юрій Луценко не виключає, що Яценюк залишиться прем'єр-міністром України, якщо проводитиме необхідні реформи.

29 жовтня "Блок Петра Порошенко" опублікував проект коаліційної угоди. Текст проекту "тільки для цілей обговорення" налічує 48 сторінок.

Нагадаємо, "Самопоміч" закликала також інші проукраїнські партії приступити негайно до переговорів і оприлюднила ключові принципи формування коаліції в своїй заяві.

Яценюк також заявив, що партія "Народний фронт" підготувала свій проект коаліційної угоди - там міститься 36 законопроектів, які потрібно прийняти до кінця року, а також план дій нинішнього уряду з імплементації Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1046 | Додав: adminA | Теги: коаліції нового парламенту, 305 депутатів, експерт | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]