Пт, 2024-03-29, 17:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:14
Експерт: від таких астероїдів захисту не існує
Інші останні Новини світу
Небесне тіло, яке впало на Челябінськ і зробило жертвами 400 осіб, найімовірніше є астероїдом. Про це заявив Анатолій Казанцев, завідувач відділу астрометрії та малих тіл сонячної системи Астрономічної обсерваторії Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

"Найімовірніше — це був дрібний астероїд у діаметрі п'яти метрів. Для метеорита — це крупні розміри, а для астероїда — дрібні. Таких не видно в телескопи на великих відстанях. Їх можна побачити в приборі зі спостереження небесних тіл лише тоді, коли вони підлітають до Землі, але вже пізно. Відтак від дрібних астероїдів захисту не існує".

Як виглядає падіння такого астероїда?

Космічне тіло з міжпланетного простору на великій швидкості 20 км/с влітає на Землю. В атмосфері нагрівається, тепло проходить в середину тіла й руйнує його. Астероїд вибухає за 5 км до поверхні землі. На десятки кілометрів розлітається в різні боки. Його дрібні частинки кілограмового розміру можна знайти в десятикілометровій зоні. Для науковців важливо знайти уламки цього астероїда. Ми подивимось його хімічний склад. Очевидно, він неметалевий, якщо вибухнув у повітрі. До якої групи астероїдів він відноситься. Потрібно знати його густину, масу, щоб оцінити, який був розмір.

Що можна зробити виявивши небесне тіло такого розміру?

Якщо ж ми його побачимо завчасно, спрацьовує служба цивільної оборони. Сповіщає людей терміново покинути приміщення. Можна сховатися у підвал. Але досі не було такого сповіщення в жодній країні. За цивілізацію це перша поява метеориту над населеними районами. Але чому це так сталось - для мене загадка.

Чи є ймовірність появи такого астероїда в Україні найближчим часом?

Ймовірність появи нового астероїда в найближчий час малоймовірна, бо вони літають поодинці. Але ніяка територія земної кулі від цього не застрахована. Наступний метеорит на цій території може впасти через тисячу років. Тому краще дивіться зараз на бурульки, які звисають з дахів. Там більша небезпека.

Яку небезпеку для Землі несуть такі астероїди, як челябінський?

Як для катастрофи астрономічного масштабу вони слабенькі. На Землю падали астероїди значно більші, діаметром 10 км. Це призводило до величезних змін фауни на всій території Землі. Це катастрофа глобальна. Кратери від них датовані сотнями мільйонів і навіть мільярдів років тому. В Україні такий кратер є у райцентрі Іллінці, що на Вінниччині. Там біля трьохсот років тому впав крупний метеорит. Подібний на недавній випадок стався в Східному Сибіру, в Тунгуській тайзі в 1908 році. Але той метеорит був у десятки разів більший за челябінський. Як і цей, він вибухнув на поверхні землі. Ударна хвиля зруйнувала ліс на великій території.

Нам може загрожувати щось на кшталт подій, зображених у фільмі "Армагедон"?

За багато тисяч років щось таке впаде обов'язково. Але на сьогодні людство має певні засоби захисту. Крупні астероїди можна побачити в телескоп, визначити, коли він може падати і куди. В такому разі можемо зробити штучну корекцію орбіти, і він нас омине. Але це стосується астероїдів, більших, ніж 20 метрів у діаметрі.


Оксана ХУДОЯР


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1945 | Додав: adminA | Теги: захисту не існує, таких астероїдів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]