Пт, 2024-03-29, 11:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:06
Експерти не вірять, що Україна підпише угоду з ЄС
Інші останні Політичні новини
У п'ятницю, 8 лютого, відбулися переговори президента Віктора Януковича з єврокомісаром з питань розширення та європейської політики сусідства Штефаном Фюле, який завершував візит в Україну. На цій зустрічі українська влада, яка досі розповідала про успіхи Києва у виконанні вимог та рекомендацій ЄС, поступилася тиску Брюсселя. Президент був змушений визнати, що ситуація далека від оптимістичної, пише видання "Коммерсант".

"Ми добре розуміємо, що з окремих питань нам потрібен набагато більший прогрес, ніж тепер", - сказав Янукович.

Як відомо, в ЄС неодноразово заявляли про готовність підписати УА з Україною на саміті Східного партнерства (відбудеться 28-29 листопада у Вільнюсі) або навіть раніше, за умови демонстрації Україною "відчутного прогресу" у розв'язанні проблем у трьох сферах - відмова від вибіркового правосуддя, усуненні проблем у законодавстві про вибори, реалізації програми реформ.

Відкриваючи зустріч з європейським гостем, Віктор Янукович пообіцяв виправити недоліки, запевнивши співрозмовника, що така робота залишається "пріоритетом і завданням влади в період до листопада 2013 року".

Експерти тим часом заявляють про неприпустимість планів відкласти рішення "проблемних питань" на період перед самітом.

За словами наукового директора Інституту євроатлантичного співробітництва Олександра Сушка, де-факто рішення про підписання УА або відмову від такого кроку Євросоюз прийме набагато раніше листопада.

"Доповідь Єврокомісії про прогрес України, на якому буде засноване рішення Ради ЄС, буде підготовлений до літніх канікул. Контрольним заходом стане засідання Ради з питань співробітництва Україна-ЄС, заплановане на червень", - зазначив він.

Як відомо, оцінка прогресу України буде проводитися на базі 19 "індикаторів", складених Єврокомісією (ЄК), і українську владу вже повідомлено про це. Джерело "Комерсанта" в Брюсселі підтвердило, що непублічний звіт ЄК про рівень відповідності України цим критеріям буде готовий у першій половині травня.

Слід зазначити, що в ЄК публічно не називають крайнього терміну оцінки ситуації в Україні. Штефан Фюле в Києві кілька разів ухилявся від коментаря з цього приводу. Олександр Сушко вважає, що Брюссель залишає можливість для зміни виробленої позиції у випадку, якщо того вимагатимуть обставини.

"Якщо станеться щось кардинальне, скажімо, в серпні - наприклад, буде вирішена проблема з засудженими лідерами опозиції, країни ЄС не зможуть не взяти це до уваги. Але відкладати до останнього моменту все одно не вдасться, у вересні буде остаточне рішення Ради ЄС", - зазначає експерт.

Іншої позиції дотримується голова парламентського комітету з питань євроінтеграції Григорій Немиря ("Батьківщина"). Він упевнений, що в ЄС не стануть продовжувати термін очікування того моменту, коли Україна нарешті візьметься до виконання рекомендацій Брюсселя.

"Уже визначено, що травнева оцінка стане останньою, тому ситуація в Україні повинна змінитися до цього часу. А вже в червні буде відомо, чого очікувати від саміту у Вільнюсі", - заявив народний депутат.

Тим часом наприкінці минулого тижня стали відомі деталі переліку 19 "індикаторів" - цей список потрапив у розпорядження українських експертів. Трохи більше половини пунктів стосуються проведення реформ, які фігурують в офіційних програмах дій влади. З-поміж них - активізація боротьби з корупцією, реформи системи держзакупівель, правоохоронних органів, продовження судової реформи та утвердження нового закону про прокуратуру.

П'ять індикаторів стосуються усунення проблем, що виникли після парламентських виборів 2012 року, а також перегляду законодавства про вибори: зокрема, від України вимагається почати роботу над затвердженням Виборчого кодексу.

Найгострішій проблемі у відносинах України і ЄС - практиці вибіркового правосуддя - присвячено три пункти.

"У першому з них згадуються Юлія Тимошенко і Юрій Луценко, але не йдеться безпосередньо про їхнє звільнення", - зазначає Олександр Сушко.

Григорій Немиря впевнений: незважаючи на те, що пункти з політично мотивованих кримінальних справах становлять меншість, владі не вдасться уникнути їхнього виконання: "В ЄС підкреслюють, що зі списку вимог не можна вибирати найлегші. Не вдасться робити щось у сфері виборів і реформ, ігноруючи при цьому проблему вибіркового правосуддя, й отримати позитивну оцінку ЄС".

Експерт: на саміті Україна-ЄС Угоди не підпишуть

На саміті Україна - Європейський Союз не буде підписано Угоду про асоціацію. Таку думку висловив політолог Олексій Валевський в ефірі "Ера-FM".

"Я дотримуюся думки, що не буде ніякої асоціації. До цього не готовий Європейський Союз, а найголовніше - до цього не готова Україна і українська політична еліта. Всі ці ігри навколо підписання Угоди про асоціацію нагадують драматичний спектакль. А реальний процес не йде, я сумніваюся, що він буде завершений наприкінці цього року", - сказав експерт.

За його словами, "сторони роз'їдуться при своїх позиціях".

"Буде багато розмов, Європейський Союз буде висувати свої вимоги, українська влада буде імітувати свою згоду і створювати інформаційні хвилі. Сторони роз'їдуться при своїх позиціях", - вважає Валевський.

Аналогічну думку висловив експерт Спілки молодих політологів Микола Спиридонов.

"Я спрогнозуємо, що ніякої угоди не буде. Бо в Європи багато своїх проблем. Зв'язуватися ще з України не вистачить сил", - зазначив він.

Як повідомлялося, глава правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко заявив, що якщо Угоду про асоціацію з Євросоюзом не буде підписано в листопаді, шанси на її підписання з'являться аж після 2015 року.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1274 | Додав: adminA | Теги: україна, експерти, угоду з ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]