Чт, 2024-04-18, 10:51
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:47
Експерти придивляються до майбутнього президента Польщі
Інші останні Новини Європейського Союзу

Переможець, за даними екзит-полів, на президентських виборах у Польщі кандидат від опозиційної партії "Право і Справедливість" Анджей Дуда почав свій перший день після виборів з роздачі кави жителям Варшави, повідомляє Onet.

О 07.00 Дуда прийшов до виходу станції метро в центрі польської столиці і почав роздавати каву перехожим. Таким же чином Дуда починав свою кампанію перед другим туром президентських виборів.

За даними екзит-полів, Дуда набрав 53%, тоді як чинний президент Броніслав Коморовський - 48%.

Коморовський вже визнав свою поразку. Він заявив, що поважає вибір польських громадян, і подякував усім, хто його підтримав.

Офіційні результати виборів може бути оприлюднено ввечері 25 травня. Церемонія інавгурації обраного президента Польщі пройде 6 серпня.

Юрист за спеціальністю 43-річний Дуда походить з Кракова, з сім'ї наукової інтелігенції. З дружиною Агатою, викладачем німецької мови в одному з краківських ліцеїв, виховують доньку Кінгу.

Анджей Дуда з 2005 року належить до PiS Ярослава Качинського. Упродовж цього часу він займав посади заступника міністра юстиції Польщі (2006-2007), міністра канцелярії президента Леха Качинського (2008-2010). У 2010 році політик програв вибори мера Кракова. В 2011 році став депутатом Сейму від PiS, а з липня 2014 року був депутатом Європарламенту. Торік у грудні Качинський назвав Дуду кандидатом у президенти від PiS, чим викликав здивування не лише політичних опонентів, а й навіть однопартійців, адже доти той не належав до найбільш впливових політиків PiS.

Експерт: справжнього Дуду побачимо в жовтні

Перемога Дуди на виборах президента Польщі потенційно може як позитивно, так і негативно вплинути на відносини з Україною. Про це кореспонденту УНІАН у Польщі сказав експерт Інституту міжнародних відносин Варшавського університету Анджей Шептицький.

"У випадку президента Броніслава Коморовського ми знали, яку політику очікувати - помірковану порівняно з тим, що говорила, наприклад, президент Литви в контексті України... У випадку Дуди - це нова людина, новий президент і порівняно менш відомий політик, і тут завжди складно прогнозувати", - сказав він.

Шептицький виокремив два моменти, які можуть позитивно вплинути на відносини України та Польщі, серед яких те, що Дуда був прихильником загиблого в авіакатастрофі президента Леха Качинського, який провадив активну проукраїнську політику. Крім того, на думку експерта, Дуда може вести активнішу політику в контексті України, на відміну від партії влади "Громадянська платформа".

Водночас, за словами Шептицького, є два питання, які можуть негативно вплинути на польсько-українські відносини.

"З одного боку, можливе ускладнення відносин з Євросоюзом, що може вплинути на ефективність польської політики. Друге - відносини Дуди з частиною традиційних польських правих сил (які постійно порушують теми ОУН-УПА, Степана Бандери та Волинської трагедії – ред.). Питання: якими будуть відносини президента з ними", - зауважив Шептицький.

На його думку, до запланованих на осінь парламентських виборів у Польщі не варто очікувати якихось кардинальних чи контроверсійних рішень нового президента, серед яких - більш активна військова допомога Україні.

"Багато речей стануть зрозумілими лише у жовтні, бо тоді стане відомо, яким буде новий уряд, і тоді ми познайомимось із справжнім Дудою, а не учасником виборчої кампанії", - сказав експерт.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 941 | Додав: adminA | Теги: експерти, майбутнього президента Польщі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]