Пт, 2024-04-19, 23:56
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:18
Експерти прогнозують низьку явку в другому турі виборів. ВІДЕО
Інші останні Політичні новини

Рекордно низькою очікується явка під час другого туру місцевих виборів.

Такий прогноз в ефірі "5-го каналу" зробив гендиректор Комітету виборців України Олексій Кошель.

"Наприклад у Львові і Києві частина виборців, які голосували за Садового і Кличка, можуть просто просидіти на дивані і знайти для себе аргументацію: для чого йти на вибори, якщо мій кандидат автоматично перемагає. У першому турі ми мали явку лише на два відсотки менше, аніж на виборах 2010 року. Тобто це є абсолютно нормальна явка. Більше того, наступні виборчі кампанії явка буде постійно зменшуватися, що відповідає європейським тенденціям", - розповів Кошель.

З його слів, насамперед це стосується населених пунктів, де був великий розрив між кандидатами у першому турі.

За словами прес-секретаря Центральної виборчої комісії Костянтина Хівренка, другий тур виборів визнають дійсним за будь-якої явки. Згідно з даними ЦВК, тільки в трьох обласних центрах мерів обрали в першому турі, в інших же містах виборцям належить ще раз зробити свій вибір.

Другий тур виборів відбудеться у Вінниці, Луцьку, Дніпропетровську, Дніпродзержинську, Кривому Розі, Нікополі, Павлограді, Краматорську, Житомирі, Ужгороді, Запоріжжі, Бердянську, Мелітополі, Івано-Франківську, Білій Церкві, Кіровограді, Сєверодонецьку, Львові, Миколаєві, Полтаві, Кременчуці, Рівному, Сумах, Херсоні, Хмельницькому, Черкасах, Чернівцях, Чернігові та в Києві.

Крім того, як зазначив раніше Хівренко, на даний момент у Верховній Раді знаходиться законопроект про особливості проведення голосування на чергових виборах депутатів Красноармійської міської ради та мера міста, а також депутатів Маріупольської міськради і міського голови. Автор – екс-губернатор Донецької області Сергій Тарута. Якщо законопроект підтримають нардепи, 15 листопада також відбудуться вибори в Маріуполі і Красноармійську.

"У Раді на сьогодні знаходяться два законопроекти з приводу виборів в Маріуполі і Красноармійську, законопроект, де стоїть конкретна дата – 15 листопада. Пан Гройсман (спікер Верховної Ради – ред.) обіцяє, що законопроект буде проголосований у вівторок, у всякому разі, про це випливає інтернет, а як буде насправді... Позиція ЦВК: вустами Охендовського (голова ЦВК, – ред.) озвучено, ЦВК підтримує законопроект Тарути", – зазначив Хівренко.

Законопроект Тарути зобов'язує Центральну виборчу комісію виготовити бюлетені для цього голосування і передати їх дільничним виборчим комісіям у встановленому нею порядку.

Нагадаємо, у Маріуполі та Красноармійську місцеві вибори відбудуться 29 листопада. У всіх інших містах - 15-го.

25 жовтня в Україні за новим законодавством відбулися місцеві вибори. Після закриття дільниць о 20.00 виборчі комісії почали підрахунок голосів. Вибори пройшли у всіх регіонах країни, крім Маріуполя, Красноармійська та Сватового, а також територій, визнаних тимчасово окупованими – АР Крим, міста Севастополя, а також частини Донецької та Луганської областей.

Вдень 26 жовтня ЦВК почала публікувати результати виборів.

Президент України Петро Порошенко очікує, що підрахунок голосів буде проведено чесно і прозоро, що повинні забезпечити українські правоохоронці.

Громадські організації Комітет виборців України (КВУ) і ОПОРА відзначили в цілому демократичний характер виборів, однак звернули увагу на можливі "гарячі точки" під час другого туру виборів мера 15 листопада.

Місії Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ та Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи констатували, що в цілому вибори в Україні відповідали демократичним стандартам.

Другий тур виборів у Києві, Запоріжжі, Дніпропетровську: головні конкуренти

У Києві чинний мер, кандидат від "Блоку Петра Порошенка" Віталій Кличко набрав 40,5%. На другому місці з результатом 8,8% Борислав Береза ("Партій Рішучих громадян"). Про це пише "Сегодня".

У 2014 році Береза виграв вибори у народні депутати на окрузі №213 в місті Києві, отримавши 29,44% голосів як самовисуванець. Раніше Береза відповідав за інформаційну політику "Правого сектору", однак, за офіційною версією, у зв'язку із завантаженістю ці повноваження із себе зняв.

У минулому професійний боксер Віталій Кличко в 2014 році виграв мерські вибори в Києві (балотувався від партії "УДАР"). За його кандидатуру проголосувало 765 тис. 20 виборців (56,70%).

У Запоріжжі у другий тур пройшов кандидат від "Запоріжсталі" Володимир Буряк (самовисуванець) і кандидат від Блоку Петра Порошенка, чинний нардеп Микола Фролов. У першому турі Буряк набрав 31,8% голосів, а Фролов – лише 12,9%. На третьому місці несподівано для багатьох опинився новоспечений політик, адвокат і лідер запорізького "УКРОПу" Ярослав Гришин. Йому для того, щоб потрапити в другий тур, не вистачило всього тисяча сімсот сорок два голоси.

Володимир Буряк працює головним інженером комбінату "Запоріжсталь", а Микола Фролов поєднує пост ректора Запорізького національного університету та народного депутата.

У Дніпропетровську в першому турі лідирує кандидат від "Опозиційного Блоку" Олександр Вілкул. За нього проголосувала 126 тисячі 691 особа (37,9%), кандидат від "УКРОПу" Борис Філатов набрав 35,7% голосів.

Вілкул з 2010-го по 2012 рік обіймав посаду голови Дніпропетровської ОДА, після працював віце-прем'єром. На даний момент Олександр Вілкул – народний депутат України.

Його конкурент Борис Філатов також має мандат нардепа. У 2014-му політик працював заступником губернатора Дніпропетровської області Ігоря Коломойського. До цього займався журналістикою – вів передачу на регіональному телеканалі. Крім того, Філатов також працював адвокатом.

З'явилася інтерактивна карта із зазначенням кандидатів в мери українських міст

Громадянська мережа спостерігачів "ОПОРА" презентувала інтерактивну карту, де вказані кандидати, які боротимуться за місце міського голови.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 889 | Додав: adminA | Теги: прогноз, низька явка, експерти, другий тур виборів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]