Пт, 2024-04-19, 17:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:32
Експерти: Путін і Кирило - два політики з однією ідеологією
Інші останні Політичні новини
Патріарх Російської православної церкви (РПЦ) Кирило, коли приїжджає в Україну, виступає не як пастир, а як мітинговий політик. Про це 25 липня в ефірі телеканалу ТВі заявив професор політології Національного університету "Києво-Могилянська академія" Олексій Гарань. Зокрема, експерт зазначив, що "русский мір" – це ідеологія РПЦ, яку обстоює патріарх Кирило.

"На жаль, Кирило, коли приїжджає в Україну, виступає не як пастир, а як політик, причому як мітинговий політик. Звичайно, це ускладнює нам святкування, бо могли б це робити без ідеологічного навантаження", - наголосив Гарань.

Крім того, на його переконання, ідеологія "русского міра" є складовою частиною політики Кремля. Гарань не погодився з тезою про те, що президент РФ Володимир Путін сповідує ідеологію неокорпоративізму.

"Неокорпоративізм – це співпраця бізнесу, профспілок, влади, що забезпечує, власне, соціал-демократія в таких успішних країнах, як Швеція, Австрія, Німеччина. Путін до цього немає жодного стосунку", - вважає експерт.

"Безумовно, є певна економічна складова. Але ми бачимо потужний ідеологічний компонент. Якби йшлося тільки про економічну складову, то Росія не прокладала б газопроводів в обхід України, а займалася модернізацією української труби, адже що "Північний", що "Південний потоки" є економічно збитковими", - пояснив Гарань.

Українцям радять не йти на святкування хрещення Русі з Путіним та Кирилом

Українцям радять прийти до Володимирської гірки у Києві на святкування 1025-річчя хрещення Київської Русі не з президентами п'яти держав та главою РПЦ Кирилом, а пізніше — разом з урочистою хресною ходою, організованою УПЦ КП. Таку ідею озвучив політичний консультант Олег Медведєв.

Зокрема, Медведєв зазначив, що святкування 1025-річчя хрещення Русі, яке має проходити на Володимирській гірці – це велика подія.

"Але я рекомендував би українцям іти туди 28 липня, коли там не буде ніяких кордонів, а все буде демократично — коли відбудеться традиційна хресна хода від Кафедрального Володимирського собору УПЦ, що почнеться о 12.00, до Володимирської гірки", - наголосив експерт.

Він нагадав, що 28 липня традиційно відбувається святкування за участю київського патріарха Філарета.

"Воно демократичне, там немає броньованих автомобілів, немає кордонів охорони, кожен може прийти, долучитися до свята і спокійно помолитися", - зауважив Медведєв.

27 липня о 10.00 на Володимирській гірці біля пам'ятника Святому Володимиру у Києві відзначатимуть 1025-річчя хрещення України-Русі. Приїдуть президенти України та Росії Віктор Янукович та Володимир Путін, глава Російської православної церкви Кирило. Святкування обійдеться українському бюджету в 47 мільйонів гривень.

Експерт: Кремль не надає святкуванню хрещення Русі в Києві великого значення

Кремль не надає святкуванню 1025-річчя хрещення Київської Русі у столиці України надто великої політичної ваги. Таку думку висловив політолог Київського центру політичних досліджень і конфліктології Антон Фінько.

"Я не вважаю, що Москва надає цій події надто велику політичну вагу. Подивімося уважно трохи згодом на склад делегації", - зазначив експерт.

За словами Фінька, якщо серед російських гостей буде чимало міністрів економічного блоку, то це означатиме, що свято використовуватимуть здебільшого як поле для серйозних переговорів.

"Якщо побачимо міністрів культури чи керівників гуманітарного управління адміністрації президента Путіна, то це означатиме, що Москва більше все-таки надає події культурної ваги", - додав політолог.

Водночас він зауважив, що проведення святкування 1025-річчя хрещення Київської Русі в Україні – це свідчення збільшення нашого авторитету і державного престижу.

"Хочу наголосити, що це не лише православне свято, це свято для кожного християнина східного обряду – чи то православного, чи то греко-католика. Ба більше, це свято старослов'янської традиції. Це наша давня літературна, культурна спадщина. Все це спільна спадщина руського світу. 1025-річчя – це велика культурна подія, до якої з повагою має ставитися будь-який патріот своєї країни", - резюмував Фінько.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 961 | Додав: adminA | Теги: політики, експерти, однією ідеологією, Путін і Кирило | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]