Ср, 2024-04-24, 16:11
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:18
Експерти розписали перші можливі результати ЗВТ з ЄС
Інші останні Політичні новини
Вільна торгівля з ЄС може стартувати майже відразу після підписання Угоди про асоціацію та її схвалення українським парламентом. Це заощадить час на ратифікацію Угоди країнами-членами ЄС. Утім, список товарів, за якими мита можуть відразу ж обнулити, поки що не визначений, зазначає "КоммерсантЪ-Украина".

Рекомендацію про спрощення режиму торгівлі до ратифікації було схвалено в понеділок, 23 вересня, на зборах комітету постійних представників країн ЄС (COREPER).

Проте набуття чинності УА має бути схвалено Верховною Радою і парламентами учасників ЄС.

У представництві ЄС в Україні додали, що анонсоване рішення збираються ухвалити 21 жовтня на засіданні Ради ЄС.

"Оскільки це рішення має тимчасовий характер, у Ради є повноваження приймати його. Які саме статті Угоди можуть набути чинності після саміту у Вільнюсі, визначать пізніше, в тому числі під час консультацій з українською стороною", - зазначили в представництві альянсу.

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс повідомив, що миттєва лібералізація стосуватиметься більшості позицій режиму вільної торгівлі між Україною та ЄС.

"Це близько 90% Угоди в частині глибокої та всеохопної зони вільної торгівлі і понад 50% політичної частини. Хоча це рішення і технічне, воно дуже важливе у світлі незворотності процесу. Воно має важливе політичне значення", - наголосив він.

За словами голови міжнародної практики Об'єднаної юридичної групи Роберта Хорольського, рішення Ради ЄС міститиме два пункти - постанову про тимчасову дію статей УА, а також тези, що ця норма втрачає чинність після фінальної ратифікації Угоди.

"Для дострокового набуття чинності Угоди про асоціацію необхідне рішення Ради ЄС, очікуване в жовтні, а також ратифікація документа Верховною Радою. У тексті Угоди є норма, що документ набуває чинності в перший день другого місяця після закінчення всіх процедур. Якщо Рада проведе ратифікацію в грудні, угода зможе запрацювати з 1 лютого 2014 року", - роз'яснив юрист.

Утім, задля використання нових можливостей українській владі потрібно активізувати роботу над уніфікацією стандартів якості.

"Обнулення ввізних ставок для української продукції з боку ЄС з початку наступного року - однозначно позитивний момент для української економіки. Однак, щоб скористатися цими можливостями, нам необхідно активізувати роботу з гармонізації всіх технічних стандартів, стандартів якості, аж до стандартів у галузі охорони довкілля. Без цього українську продукцію все одно не зможуть експортувати до ЄС", - заявив голова Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах.

З його погляду, лібералізація не зробить простішою ситуацію для галузей, які потребують модернізації, як, наприклад, машинобудування.

"Набуття чинності зони вільної торгівлі з ЄС не здатне повністю компенсувати всі ризики від можливих втрат у торгівлі з Митним союзом", - додає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. Тому, за його словами, владі доведеться розширювати ринки для української продукції. Джерело, близьке до Кабінету міністрів, розповіло про "активізацію переговорів про створення зони вільної торгівлі з іншими країнами".

Раніше офіційний Київ заявив, що підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом не дає підстав для припинення режиму вільної торгівлі з країнами СНД.

Нагадаємо, нещодавно уряд України схвалив текст Угоди з Європейським Союзом про асоціацію, давши старт внутрішньодержавним процедурам підготовки документа до підписання в листопаді. Підписання угоди очікується в листопаді на саміті у Вільнюсі.

Таке активне наближення Києва до Брюсселя викликає занепокоєння Москви, яка вже неодноразово заявляла про можливе застосування торговельних санкцій, щоб, мовляв, захистити місцевих виробників.

Також у Кремлі не сприймають заявлене прагнення української влади йти і на Захід, і на Схід одночасно. Приміром, той-таки Дмитро Медведєв (прем'єр-міністр РФ) назвав таку політику лукавством і прагненням "всидіти на двох стільцях".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 953 | Додав: adminA | Теги: результати ЗВТ з ЄС, експерти | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]