Вт, 2024-04-23, 12:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:44
Експерти визнали вибори демократичними
Інші останні Політичні новини

У другому турі місцевих виборів зафіксовано менше порушень виборчого законодавства, ніж під час першого туру.

Про це йдеться в заяві громадянської мережі "ОПОРА", оприлюдненій сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

"У порівнянні з 25 жовтня, протягом дня повторного голосування спостерігачі мережі "ОПОРА" зафіксували загальне зменшення кількості порушень у діяльності виборчих комісій та інших суб`єктів виборчого процесу", - зазначається в заяві.

Водночас, за словами її авторів, окремі інциденти та події виборчого процесу мали ознаки грубого порушення законодавства, які мають оперативно та політично неупереджено розслідувати компетентні органи. В ОПОРІ зазначають, що незначні порушення, котрі головно стосувалися недотримання порядку голосування, протягом дня зафіксовано на 17% виборчих дільниць. 25 жовтня подібні випадки були частішими й зафіксовані на 24,5% виборчих дільниць.

У місті Дніпропетровську кількість порушень, виявлених спостерігачами ОПОРИ, зменшилася порівняно з першим туром із 40% до 21,4%. Також 15 листопада, за даними спостерігачів ОПОРИ, 11,5% дільничних виборчих комісій по Україні розпочали свої підготовчі засідання раніше ніж 7 год. 15 хв. "Це менше, порівняно з першим туром голосування, коли ранкові засідання раніше встановленого законом часу відбулися на 17% дільниць", - зазначається в заяві.

В мережі "ОПОРА" зазначають, що всі виборчі комісії країни проводили повноважні підготовчі засідання, забезпечуючи належний кворум. Водночас 2% дільничних виборчих комісій Дніпропетровська не забезпечили ведення протоколу свого підготовчого засідання. В ОПОРІ зазначають, що це значно менше порівняно з 25 жовтня, коли під час ранкового засідання не велися протоколи на 8% виборчих дільниць Дніпропетровська. Також ОПОРА зауважує, що цього разу більша кількість виборчих дільниць (92%) відкрилася вчасно, тоді як у Дніпропетровську вчасно відкрилося менше дільниць (88%).

Зловживанням, яке найчастіше фіксували спостерігачі ОПОРИ протягом 15 листопада, було порушення таємниці голосування, що виявилося в розголошуванні змісту волевиявлення громадянина. Такі випадки були зафіксовані на 9,2% виборчих дільниць у межах всієї України. В першому турі подібних зловживань було менше - 7,5%. У Дніпропетровську кількість випадків порушення таємниці голосування зменшилася з 13,8 до 8,9%. Крім того, ОПОРА зазначає, що факти фотографування бюлетенів, як і в першому турі, були поодинокими в межах всієї України, однак у Дніпропетровську такі зловживання відбувалися значно частіше - на 11,7% виборчих дільниць.

Також у мережі "ОПОРА" зазначають, що у другому турі фактично були зведені до мінімуму порушення, які найчастіше фіксувалися 25 жовтня — спроби видачі бюлетенів без документа, що посвідчує особу. Кількість таких випадків зменшилася з 17,8% до 0,8% в межах України. В ОПОРІ вважають, що така тенденція значною мірою пояснюється тим, що подібні зловживання найбільш поширені в сільській місцевості, де голосування цього разу не проводилося. Випадків вкидання бюлетенів чи незаконного перешкоджання доступу виборців до приміщення до голосування спостерігачами ОПОРИ не виявлено. Крім того, більш як 1% спостерігачів ОПОРИ вказали на те, що дільничні виборчі комісії не забезпечили їм можливості повноцінного спостереження за усіма виборчими процедурами під час ранкового засідання та на початку процесу голосування.

На відміну від першого туру голосування, цього разу спостерігачі мережі "ОПОРА" не повідомляли про методичні перешкоди та штучне обмеження з боку виборчих комісій, через які вони не мали можливості вести спостереження за всіма виборчими процедурами.

Зниження явки в другому турі виборів не знижує легітимності результатів голосування - ОПОРА

У Громадянській мережі "ОПОРА" зауважують, що зниження явки виборців на повторному голосуванні не знижує легітимності результатів голосування.

"Зниження явки виборців на повторному голосуванні відображає специфіку та інтенсивність перебігу передвиборчої кампанії на повторному голосуванні в окремих територіальних громадах і не може трактуватися як факт зниження суспільної легітимності результатів волевиявлення чи зростання недовіри громадян до інституту виборів", - зазначається в заяві.

За даними мережі "ОПОРА", активність виборців 15 листопада була нижчою, ніж у день голосування на чергових місцевих виборах 2015 року (34,4% проти 46,6%). Таким чином, у повторному голосуванні взяли участь на понад 12% менше виборців, ніж у день голосування на чергових місцевих виборах 25 жовтня.

У мережі "ОПОРА" зазначають, що запровадження мажоритарної системи абсолютної більшості на виборах міських голів створило сприятливі умови для всебічного визначення виборцями власного ставлення до двох найбільш популярних у територіальних громадах кандидатів, що посилює відповідальність всіх сторін за кінцеві результати голосування.

Водночас у мережі "ОПОРА" зауважують, що не всі кандидати повною мірою скористалися цими можливостями, відмовившись від прямих дебатів із конкурентом або обмеживши свою активність передвиборчою агітацією за посередництва ЗМІ.

Другий тур виборів в Україні пройшов за міжнародними стандартами - КВУ

Другий тур виборів мерів великих міст в Україні відбувся минулої неділі у відповідності до міжнародних виборчих стандартів, вважають у Комітеті виборців України.

"Ми маємо підстави говорити, що другий тур виборів відповідає міжнародним стандартам чесних і демократичних виборів", - заявив на прес-конференції в понеділок генеральний директор КВУ Олексій Кошель. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Факти порушення законодавства, які були зафіксовані КВУ, в більшості випадків не мали масштабного характеру і не могли суттєво вплинути на результати виборів", - додав він.

Разом з тим, за його словами, в містах, де розрив у результатах голосування між обома кандидатами невеликий, факти маніпуляцій та порушень могли мати невеликий вплив на підсумки голосування.

У цілому, за оцінкою КВУ, процес виборів по повторному голосуванню був добре організований, хоча мали місце деякі проблеми. Зокрема, у Дніпропетровську була виявлена ​​масштабна піраміда підкупу, в якій були задіяні близько 10 тис. виборців. "Це наймасштабніша схема підкупу виборців", - підкреслив експерт.

Він пояснив, що в першому турі виборів були використана система біткойнів, якими заохочувалися виборці за процес участі у виборах. За словами експерта, цю схему було складно викрити, однак представники МВС і спецслужб змогли її виявити і запобігти використанню у другому турі.

Кошель також констатував, що на цих виборах традиційно мала місце "війна екзитполів". Зокрема, в Миколаєві "Опозиційний блок" оголосив за підсумками екзитполів, проведеного цією політичною силою, про перемогу свого представника Ігоря Дятлова. У той же час через кілька годин сам Дятлов заявив про свою поразку.

КВУ закликає політичні сили відмовитися від проведення екзитполів у майбутньому власними силами і замовляти їх соціальним структурам.

Гендиректор КВУ також зазначив, що в Кривому Розі та Кіровограді має місце невеликий розрив голосів між переможцями - близько 300-800 голосів. Кошель не виключив, що в цих двох містах надалі "виборчий формат перейде в судовий".

15 листопада в Україні відбувся другий тур виборів мерів міст. Голосування пройшло в 19 обласних центрах та 10 містах обласного значення.

Явка становила вкрай низькі 34%. Зазначимо, 26 жовтня дільниці відвідали 46% виборців.

Через низьку активність виборців у "Блоці Петра Порошенка" й "Опозиційному блоці" заявили, що в закон про місцеві вибори в Україні доведеться вносити зміни, оскільки два тури виборів мера у великих містах не виправдали себе.

Попередні результати виборів

КИЇВ

За результатами 100% протоколів районних ТВК чинний очільник столиці Віталій Кличко переміг у другому турі виборів Київського міського голови з 392 614 голосами виборців (66,5%). Суперник Кличка Борислав Береза набрав 197 844 голоси виборців (33,51%).

ДНІПРОПЕТРОВСЬК

Кандидат у мери Дніпропетровська Борис Філатов перемагає на виборах із результатом 53,76%. Про це повідомляє координатор виборчих і парламентських програм "ОПОРА" Ольга Айвазовська у Facebook. Філатов набрав 53,76% голосів, Олександр Вілкул - 46,24%.

ЛЬВІВ

У Львові за результатами опрацювання 100% електронних протоколів з дільниць, за чинного міського голову Андрія Садового проголосувало 140,942 тис. виборців, або 61,1%. За кандидата від ВО "Свобода" Руслана Кошулинського проголосувало 85,021 тис. виборців (36,86%).

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК

В Івано-Франківську, за підрахунком 100% протоколів ДВК, перемогу на виборах міського голови здобув представник ВО "Свобода" Руслан Марцінків. За нього проголосувало 37 714 виборців - 56,47%, за представника "Блоку Петра Порошенка "Солідарність" Ігоря Насалика віддали свої голоси 29 077 виборців або 43,53%.

ЧЕРНІВЦІ

У Чернівцях опрацьовано 100% протоколів дільничних виборчих комісій, що дало підстави встановити офіційні результати повторного голосування. Відповідно до протоколу Чернівецької міської виборчої комісії, міським головою Чернівців обрано Олексія Каспрука (64,47%), Віталій Михайлишин набрав 35,53%.

РІВНЕ

За попередньою інформацією, отриманою під час прийняття Рівненською міською виборчою комісією протоколів про підрахунок голосів виборців із 100% виборчих дільниць, переможцем у Рівному за крісло міського голови став кандидат-самовисуванець Володимир Хомко, який набрав 36 852 голоси виборців. За Хомка голоси віддали 64,21% виборців, за Дмитра Якимця – 32,15%.

ЛУЦЬК

У Луцьку за результатами опрацювання інформації з усіх 83 дільниць міста, перемогу у другому турі мерських перегонів здобув чинний міський голова Микола Романюк. Його підтримало 57% виборців - мешканців обласного центру. Прихильними до Олександра Товстенюка виявилося 43% лучан, які проголосували.

ЧЕРКАСИ

Мер Черкас Сергій Одарич визнав свою поразку у другому турі виборів міського голови. Він оприлюднив результати попереднього підрахунку голосів, згідно з якими, він на 2 тисячі голосів програв своєму опонентові — керівнику обласної організації ВО "Батьківщина" Анатолію Бондаренку. За даними штабу Одарича, загалом у виборах взяли участь 60 256 мешканців Черкас. За Бондаренка проголосували 29 594 виборці, за Одарича — 27 553.

ХЕРСОН

У Херсоні на виборах міського голови переміг самовисуванець Володимир Миколаєнко, якого підтримали 70,51% виборців. За його конкурента, представника "Батьківщини" Владислава Мангера проголосували 15 тис. 697 херсонців (29,48%), що прийшли на виборчі дільниці.

ПОЛТАВА

Мером Полтави переобрано чинного міського голову Олександра Мамая. Він отримав 53 тисячі 390 голосів виборців, що становить 62,9%. Його конкурент, колишній мер Полтави Андрій Матковський (БПП "Солідарність") набрав 37,4% - 31 тисячу 955 голосів.

МИКОЛАЇВ

Крім того, кандидат у мери Миколаєва від "Опозиційного блоку" Ігор Дятлов визнав поразку на виборах до офіційного оголошення результатів. Дані про перемогу підтверджує і штаб кандидата від партії "Самопоміч" Олександра Сенкевича. Станом на 22.50 неділі, 15 листопада, Сенкевич відірвався про свого опонента на 11 447 голосів. За нього проголосували 53 662 виборця, за Дятлова - 42 215.

СУМИ

У Сумах після обробки 100% даних з протоколів з виборчих дільниць з результатом 69,93% перемагає чинний мер Олександр Лисенко. Його конкурент Анатолій Єпіфанов отримав 21 тис. 400 голосів (30,07%).

БІЛА ЦЕРКВА

Кандидат у мери Білої Церкви Костянтин Єфименко визнав свою поразку на виборах 15 листопада. Переможцем став представник партії "Самопоміч" Геннадій Дикий.

ЖИТОМИР

За даними паралельного підрахунку штабу кандидата в мери Житомира Сергія Сухомлина від "Блоку Петра Порошенка "Солідарність", він відірвався на 10% від своєї конкурентки Любові Цимбалюк, яка представляє партію "Батьківщина". За результатами підрахунку 56 047 голосів, за Сухомлина проголосували 55,09%, за Цимбалюк - 44,91%.

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ

У Хмельницькому, за попередніми даними, переміг представник Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Олександр Симчишин, за якого проголосувало більше 42 тисяч жителів міста.

У той же час, за даними видання, за його опонента-самовисуванця, виконуючого обов'язки міського голови Костянтина Чернілевського проголосувало понад 27 тисяч виборців.

ПАВЛОГРАД

За інформацією Павлоградської міської виборчої комісії, відрив між претендентами на мерське крісло - майже 2%. Новим мером тут став кандидат від "Опозиційного блоку" - Анатолій Вершина. До виборів він працював заступником мера. Вершина набрав 21 тисячу голосів виборців. Його суперником був молодий ветеран АТО, колишній шахтар - Євген Терехов. За нього проголосували понад 14 тисяч місцевих виборців.

УЖГОРОД

Кандидат в мери Ужгорода від партії "Відродження" Богдан Андріїв, згідно із даними свого штабу, переміг на виборах, обійшовши вдвічі свого конкурента Сергія Ратушняка. За Андріїва віддано 20 тисяч 665 голосів, Ратушняк отримав 10 тисяч 903 голоси виборців.

БДІПЛ/ОБСЄ: вибори мерів міст України 15 листопада відповідали демократичним стандартам

Другий тур виборів мерів великих міст в Україні відбувся минулої неділі на високому організаційному рівні, заявила глава місії зі спостереження за виборами БДІПЛ/ОБСЄ Тана де Зулуета.

"На підставі повідомлень наших спостерігачів кваліфікований персонал на ділянках організував вибори належним чином", - сказала вона під час прес-конференції в понеділок, 16 листопада 2015 року, у Києві.

За словами де Зулуети, спостерігачі оцінюють процедуру голосування як "добру" та "дуже добру" в 99% випадків, які підлягали спостереженню.

"Прозорість забезпечувалася і спостерігачі мали доступ до процедури (голосування- ред.) без обмежень майже на всіх виборчих дільницях", - додала вона.

При цьому глава місії додала, що спостерігачі відзначили певні проблеми під час виборчого процесу. "Ми можемо сказати, що на другий тур голосування вплинув розтягнутий процес збору відомостей попередніх виборів 25 жовтня, що виходив за встановлені законом терміни", - сказала де Зулуета.

Також, за словами голови спостережної місії, на виборчу кампанію вплинули "потужні бізнес-інтереси". "Я думаю, варто зазначити, що гроші впливають на поведінку ЗМІ та інших аспектів процесу... Ми можемо сказати, що в цьому турі виборів було дуже багато повідомлень про арешти політичних діячів, що перебивало інші аспекти кампанії", - сказала де Зулуета.

Також вона відзначила відсутність рівної площадки на радіо та телебаченні для всіх учасників виборчого процесу. "На основі нашого моніторингу, аналогічно виборам 25 жовтня БПП і "Опозиційний блок" отримали найбільше ефірного часу у програмах, пов'язаних із рекламою виборів", - сказала де Зулуета.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 920 | Додав: adminA | Теги: вибори, експерти, демократичні | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]