Пт, 2024-03-29, 09:36
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

22:14
"Екстрадиція Авакова": політична Санта-Барбара по-українськи
Інші останні Політичні новини
Генеральною прокуратурою України на запит італійської сторони готується пакет документів для екстрадиції в Україну Арсена Авакова, який розшукувався за вчинення злочину, передбаченого ч.3 ст.365 КК України.

Як офіційно повідомили сьогодні Генеральну прокуратуру України, за орієнтуванням Українського бюро Інтерполу, громадянин Аваков А.Б. був затриманий 26 березня 2012 року у місті Фрозіноне (Італія).

Як повідомлялося, Авакова 31 січня було притягнуто як обвинуваченого у кримінальній справі (ч.3 ст.365 Кримінального кодексу), а також оголошено в міжнародний розшук. За поданням слідчого прокуратури Харківської області Червонозаводським районним судом Харкова йому обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту.

Аваков 1 лютого заявив, що не має наміру просити політичного притулку, планує повернутися в Україну з-за кордону, де зараз він працював над гуманітарним проектом.

Червонозаводський райсуд Харкова 20 березня відмовився скасувати постанову про порушення кримінальної справи стосовно Авакова у зв'язку з незаконним відчуженням 55 га землі біля селища Пісочин (Харківський р-н Харківської обл.).

Україна оголосила Авакова в розшук через Інтерпол 21 березня.

"Бютівці" написали листа до Італії з проханням відпустити Авакова

Керівництво партії "Батьківщина" направило листи генсеку Інтерполу та уряду Італії з проханням звільнити екс-губернатора Харківщини Арсена Авакова. Про це повідомляє прес-служба партії.

У листах наголошується, що Авакова, "як і Юлію Тимошенко, Юрія Луценка та багатьох інших опозиційних лідерів, обвинувачено за сумнозвісною статтею 365 Кримінального Кодексу України — перевищення влади та службових повноважень".

"Ця неконкретна стаття КК України... використовується нинішньою українською владою для здійснення репресій проти політичних опонентів шляхом вибіркового кримінального переслідування", - пишуть "бютівці".

Автори звернення наголосили, що уряди США, провідних європейських країн, а також європейські інституції неодноразово закликали українську владу змінити цю статтю Кримінального кодексу, а також забезпечити звільнення політв’язнів та їхню участь у парламентських виборах 2012 року.

З огляду на це керівництво "Батьківщини" просить Інтерпол "на підставі ст.ст. 2, 3 та 41 Уставу Міжнародної організації кримінальної поліції "Інтерпол" відмовити правоохоронним органам України в організації розшуку, затримання та екстрадиції до України Авакова Арсена Борисовича як особи, щодо якої здійснюється політичне переслідування".

Водночас "Батьківщина" просить італійський уряд не давати згоди на екстрадицію Авакова.

В Авакова кажуть, що історія з його затриманням може виявитися провокацією

Прес-секретар Арсена Авакова Наталія Стативко припускає, що поширена напередодні інформація про затримання в Італії голови Харківської обласної організації ВО "Батьківщина" - чергова провокація. Про це вона повідомила журналістів у Харкові.

"На даний момент у нас немає жодної офіційної інформації, що підтверджує повідомлення, оприлюднене медіа. Так що я не виключаю, що дана новина - чергова провокація, коли бажане видається за дійсне, як було вже не раз!" - заявила Стативко.

Вона також зазначила, що ні Харківська обласна, ні Генеральна прокуратура, ні прес-служба МВС, ні Українське бюро Інтерполу зараз не підтверджують цієї інформації.

"Тому коментувати факт затримання, я вважаю, в даний час некоректно", - підкреслила прес-секретар, додавши, що Аваков весь цей час перебуває за кордоном абсолютно легально - в службовому відрядженні.

"Аваков не ховається, веде велику громадську роботу в рамках гуманітарного проекту благодійного фонду "Ренесанс", відвідує різні країни Європи і спілкується з журналістами. Тому неправильно було б говорити про те, що він ховається або перебуває "в бігах", - сказала Стативко.

Разом з тим, вважає вона, цілком очевидно, що вся історія його кримінального переслідування - черговий приклад політичного переслідування опозиції в Україні з боку влади.

"Ситуація абсолютно дзеркальна ситуації з обвинуваченням Юлії Тимошенко, Юрієм Луценком та інших опозиціонерів: ні наміру, ні користі, зате є сильний і авторитетний політик, лідер опозиції в області, людина, що має великий авторитет, до того ж - виграв вибори мера Харкова!

Тобто, кишенькове правосуддя допомагає владі прибрати сильного політичного опонента перед виборами, щоб не ризикувати стратегічно важливим регіоном.

Таку оцінку цього кримінального переслідування дають незалежні експерти, правозахисники, депутати Європарламенту. Я сподіваюся, що Інтерпол - шановна міжнародна організація, статут якої категорично забороняє здійснювати будь-яке втручання або діяльність політичного, військового, релігійного чи расового характеру - адекватно оцінить ситуацію і в жодному разі не втратить свій авторитет участю в політичному цькуванні української опозиції", - заявила Наталія Стативко.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1062 | Додав: admin | Теги: Арсен Аваков | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]