Пт, 2024-04-19, 18:54
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:03
Електорат опозиції жадає євроінтеграції, а у Януковича - розкол
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
53% опитаних українців підтримують приєднання України до Європейського Союзу, 35% - не підтримують і ще 12% - не визначилися. Серед українців побільшало прихильників вступу України до ЄС. Про це свідчать результати дослідження, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг", які оприлюднено на її сайті, пише УНІАН.

Дослідження проводилося у період 26 вересня - 6 жовтня 2013 р..

На думку більшості респондентів, підписання Угоди про зону вільної торгівлі з Євросоюзом для України вигідніше (47%), ніж вступ до Митного союзу з Росією, Бєларуссю та Казахстаном (34%). 19% - не змогли визначитися.

За останні три роки зафіксовано найвищий відсоток респондентів, які вважають підписання Угоди з ЄС вигіднішим для країни, аніж вступ до Митного союзу - він зріс із 39 до 47%, відзначають у "Рейтингу".

Також зазначається, що Захід і Північ безумовно більше підтримують Угоду з Євросоюзом, а Південь і Донбас - вступ до Митного союзу. Водно Центр і Схід є своєрідними "перехідними" регіонами, де приблизно порівну підтримують обидва напрямки інтеграції, з тією різницею, що в Центрі все ж таки більше підтримують підписання Угоди з Євросоюзом, а на Сході - вступ до Митного союзу.

Виборці лідера КПУ Петра Симоненка в абсолютній більшості - 82% - виступають за Митний союз, а виборці лідера ВО "Свобода" Олега Тягнибока - 85%, керівника фракції "Батьківщина" Арсенія Яценюка - 75%, лідера "Батьківщини" Юлії Тимошенко - 73% і лідера партії "УДАР" Віталія Кличка - 72% - за підписання Угоди з ЄС.

Практично однакова кількість виборців президента Віктора Януковича як підтримує вступ України до ЄС (42%), так і налаштована проти (45%).

При цьому половина виборців чинного глави держави вважають вигіднішими для країни вступ до Митного союзу, а чверть - підписання Угоди з Євросоюзом.

Майже половина (49%) опитаних очікує, що Україна і Європейський Союз таки підпишуть Угоду про асоціацію в листопаді 2013 року. Не вірить у це - чверть.

За даними "Рейтингу", за останній місяць кількість тих, хто очікує на підписання Угоди, зросла 39 до 49%, при цьому серед супротивників євроінтеграції - майже вдвічі.

Більшість (38%) вважає, що якщо Угоду підпишуть, то це відбудеться радше завдяки обопільним зусиллям України та Європи. 13% вважає, що це відбудеться завдяки зусиллям більше української сторони, а 26% - завдяки зусиллям європейської.

Крім того, більшість опитаних вважають, що для Євросоюзу можливе підписання Угоди означатиме радше перемогу (49%), ніж поразку (3%), при цьому 30% вважають, що це не означатиме ні перемоги, ні поразки.

Для України можливе підписання Угоди означатиме також радше перемогу (45%), ніж поразку (16%), при цьому 22% вважає, що це не означатиме ані перемоги, ані поразки. Водночас для Росії можливе підписання Угоди означатиме радше поразку (52%), ніж перемогу (2%), при цьому 29% вважає, що це не означатиме ні перемоги, ні поразки. 56% респондентів очікують, що якщо в листопаді 2013 року Україна і Європейський Союз підпишуть Угоду про асоціацію, то Росія збільшить тиск на Україну, 10% очікує зменшення тиску, а 19% вважає, що нічого не відбуватиметься.

Збільшення тиску на Україну з боку Росії очікує більш як 50% жителів усіх регіонів країни, а на Заході таких дві третини. Згідно з даними дослідження, створення єдиної держави у складі України, Росії, Бєларусі підтримують 38% опитаних, 50% - не підтримують і 12% - не визначилися.

За останні три роки зафіксовано найнижчий відсоток прихильників і високий відсоток супротивників утворення єдиної держави з Росією, йдеться в повідомленні.

Також зазначається, що в 2011 році майже 40% українців, які підтримували утворення єдиної держави з Росією, одночасно підтримували і вступ України до ЄС.

У 2012 році їхня кількість зменшилася до 30%, на початку 2013 року зменшилася вже до 25%, а вже в жовтні 2013-го скоротилася до 20%.

У ході дослідження було опитано (формалізоване інтерв'ю) 2 тис. респондентів віком від 18 років і старших. Похибка репрезентативності дослідження (з імовірністю 0,95): для значень, близьких до 50%, похибка становить не більш ніж 2,2%, для значень, близьких до 30%, - не більш ніж 2%, для значень, близьких до 10%, - не більш як 1,3%, для значень, близьких до 5%, - не більш як 1%.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 908 | Додав: adminA | Теги: розкол, Януковича, євроінтеграції, Електорат опозиції | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]