Пт, 2024-03-29, 17:23
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:29
ENEMO оприлюднила звіт по місцевим виборам в Україні
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Місія Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) відзначила недоліки законодавства та організації виборчого процесу на місцевих виборах 2015 року в Україні, передає "Інтерфакс-Україна".

"Нещодавно прийнятий новий закон про місцеві вибори вносить значні зміни до українського виборчого процесу, що викликає побоювання, чи зможуть учасники виборчого процесу і виборці достовірно зрозуміти його положення і чи зможуть виборчі комісії належним чином дотримуватися його, враховуючи складність виборчої системи, яка вперше використовується в Україні", - йдеться в проміжному звіті (5 жовтня - 21 жовтня 2015) оприлюдненому в суботу, 24 жовтня.

"Представники ENEMO та інших міжнародних і місцевих організацій, які спостерігали за процесом попередніх виборів відзначають, що в новому законі відсутні адекватні механізми для подолання недоліків, зокрема політизації виборчого процесу (системи висування кандидатів на виборах і виборчої адміністрації) паралельних систем рішення виборчих спорів; нечіткого регулювання питання фінансування політичних партій, зловживань державними ресурсами і порушень порядку ведення передвиборчої агітації; реєстрації кандидатів; діяльності ЗМІ; високої кількості виборців на одній дільниці, тощо", - наголошується у звіті.

Крім того, експерти ENEMO вказують, що юридичний термін "відкритий список", який використовується в новому законі для даної виборчої системи, для виборів до рад у багатомандатних округах, "є неоднозначним, оскільки виборці не мають права голосувати за окремого кандидата окремо або у виборчому списку партії, а також не надається адекватне уявлення у всіх територіальних округах...; впровадження цієї системи допомагає внутрішній партійній конкуренції, але не має базових характеристик системи з відкритим списком".

У новому законі, зазначають у ENEMO, не вказано максимальне відхилення за кількістю голосів по кожному виборчому округу при створенні таких меж виборчих округів відповідними тервиборчкомами (ТВК), таким чином залишається простір для потенційних передвиборних махінацій.

ENEMO також вказує на низку проблем Центрвиборчкому, якому "не вистачило часу, ні ресурсів, щоб належним чином навчати всіх членів тервиборчкомів, які були замінені" (замінені більше 1500 членів ТВК).

Спостерігачі вказали на те, що недоліки закону приводили до того, що в ряді випадків ТВК "відхилили кандидатів на основі неточностей у реєстраційних документах кандидата, в більшості випадків ці кандидати були відхилені значною мірою через певні політичні погляди членів ТВК".

При цьому ENEMO відзначає професіоналізм і неупередженість ЦВК у процесі контролю та вжиття заходів стосовно деяких членів ТВК, у процесі реєстрації кандидатів, які балотуються на виборах, таким чином дотримуючись правових норм і надаючи можливість балотуватися на виборах кандидатам у депутати. "Однак, через тривалий процес реєстрації, для певної кількості кандидатів законний агітаційний період був коротший", - йдеться у звіті.

Як зазначено у звіті, в загальній складності, 10 721 відповідних рад повинні бути обраними протягом цього виборчого процесу з приблизно 162009 депутатів загалом. Одночасно 10210 кандидатів балотуються на посади мерів і голів міських, районних, селищних рад. Що стосується гендерного представництва, загальна кількість жінок-кандидатів до рад становить близько 35%, тоді як частка жінок, яка балотуються на посаду мера/голови становить менше - 13%.

ENEMO не отримала жодних скарг щодо помилок у списку виборців. За останніми даними близько 30 млн виборців зможуть проголосувати на чергових місцевих виборах. Близько 1,5 млн тимчасово переміщених осіб не зможуть проголосувати на виборах 25 жовтня, йдеться у звіті.

ENEMO відзначає, що більшість порушень у ході виборчої кампанії були наступними: "ранні кампанії (до офіційної реєстрації та рішення відповідної ТВК), непрямий підкуп, розміщення плакатів у заборонених місцях (громадський транспорт, державні установи, культурні об'єкти), поширення агітаційних матеріалів без відповідного маркування, негативний (чорний) піар і подібні порушення...: спостерігачі ENEMO були проінформовані про декілька випадків зловживання державними ресурсами".

"Ряд випадків насильства проти активістів деяких партій був зареєстрований в Запоріжжі, Чернігові, Миколаєві та інших містах. Крім цього, політичні матеріали і активи деяких кандидатів були пошкоджені в Сумах, Харкові та інших містах. ENEMO закликає всі відповідні державні органи для розгляду таких справ і осіб, які вчинили такі злидні, а також всіх учасників виборчого процесу утриматися від подібних дій у майбутньому ", - йдеться у звіті.

ENEMO також відзначає, що "прозорість засобів масової інформації як і раніше залишається незначною, оскільки бізнесмени і політики часто воліють приховувати їх вплив на телемедійні програми; головний політичний тиск на ЗМІ здійснюється через фінансове забезпечення".

Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) розпочала роботу місії зі спостереження за місцевими виборами в Україні 1 жовтня 2015. Місія ENEMO роззосередила 50 довгострокових спостерігачів по території України для спостереження та оцінки виборчого процесу у відповідних областях.

Як відомо, сьогодні, 24 жовтня, рівно опівночі в Україні настав "день тиші" перед виборами депутатів і голів місцевих рад.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 844 | Додав: adminA | Теги: місцеві вибори, україна, ENEMO, Звіт | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]