Чт, 2024-04-25, 01:40
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:37
Ердоган пішов на поступки турецьким демонстрантам
Інші останні Новини світу
Турецька провладна Партія справедливості і розвитку заявила, що готова розглянути можливість референдуму в Стамбулі з питання реконструкції парку Гезі, що став відправною точкою антиурядових протестів по всій країні. Про це повідомляє "BBC-Россия".

Таким чином прем'єр-міністр Реджеп Таїп Ердоган зробив позитивний і серйозний крок назустріч протестувальникам у парку Гезі, вважає відомий у Туреччині карикатурист, актор і режисер Хасан Качан. Він входив до делегації громадських діячів, з якою погодився зустрітися прем'єр, щоб обговорити ситуацію навколо протестів у країні.

"Тепер крок у відповідь потрібно зробити тим молодим людям, які розташувалися в парку. Ми чекаємо від них цього", - сказав Качан після закінчення зустрічі з прем'єром. Він також дав зрозуміти, що виступає за звільнення протестувальниками парку та мирне врегулювання ситуації.

Інший член делегації, доцент Стамбульського технічного університету Іпек Акпинар вказала на те, що парк Гезі необхідно залишити в колишньому вигляді, а також зупинити насильство і притягнути до відповіді всіх винних.

Утім, вона зазначила, що члени делегації "не є чиїмись представниками", а прийшли на зустріч із прем'єром як індивідуальні відповідальні громадяни. Водночас частина громадськості все ж схильна бачити в цій групі студентів, викладачів вишів, відомих діячів культури і мистецтва - "перемовників від парку Гезі".

На четвер, 13 червня, запланована зустріч Ердогана з відомою турецькою актрисою і громадським діячем Хюлією Авшар. Вона прийде до прем'єра, представляючи значною мірою інтереси людей у Гезі.

Тим часом на Таксимі і в самому парку ситуація залишається спокійною. Поліція чергує на площі, дозволяючи демонстрантам проводити мирні акції. Багато учасників протестів побоюються, що влада може знову застосувати силу або піти штурмом на парк.

Натомість в Анкарі поліція знову застосувала газ проти групи провокаторів, які намагалися пройти по проспекту Кеннеді, який виходить до будівлі посольства США. Маніфестантів вдалося витіснити в провулки. Поліція продовжує кидати в бік мітингарів гранати з газом. Раніше біля столичного парку Кугулу зібралося кілька тисяч маніфестантів. Поліція залишалася в готовності, але стежила за порядком здалеку.

Євросоюз стурбований надмірним застосуванням сили в Туреччині

Європейський Союз стурбований надмірним застосуванням сили поліцією в Туреччині. Про це 12 червня заявила на сесії Європарламенту в Страсбурзі Верховний представник ЄС з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки ЄС Кетрін Ештон, інформує УНІАН.

"Минулої ночі турецька поліція почала істотний наступ задля витіснення протестувальників з площі Таксим у Стамбулі. Інтенсивно використовувалися водомети і сльозогінний газ. Жорстокі сцени були також в Анкарі та Ізмірі. Є повідомлення про безліч поранених. Ще раз - поліцейська тактика є найбільшою причиною стурбованості", - сказала вона.

Верховний представник ЄС зазначила, що у вівторок увечері розмовляла по телефону з міністром закордонних справ Туреччини, а також що вона уважно стежить за ситуацією в країні від початку протестів. Ештон висловила співчуття родинам загиблих і потерпілих під час сутичок з поліцією і підкреслила необхідність проведення розслідування фактів надмірного застосування поліцією сили проти мирних демонстрантів. За її словами, в Туреччині відбувається посилення політичного протистояння. Вона висловила переконання в необхідності пошуку діалогу.

Ештон зазначила, що нинішній момент дуже важливий для Туреччини, а також наголосила на необхідності посилення співпраці з країною. "Наші відносини з Туреччиною дають нам унікальну можливість впливати - якщо ми використаємо їх. Нам знадобиться більшість усіх засобів, які ми маємо. І, звичайно, Туреччині потрібно співпрацювати з нами. Для мене зрозуміло, що в цьому випадку співробітництво зараз є дуже необхідним", - сказала Ештон.

Заворушення в Туреччині почалися з невеликої акції протесту 28 травня, під час якої екологи і жителі Стамбула протестували проти вирубування парку Гезі, яке влада запланувала в рамках реконструкції центральної площі Таксим. Поступово до протестувальників стало приєднуватися все більше людей, на акціях зазвучали антиурядові гасла. Акції протесту охопили й інші міста Туреччини, включаючи Анкару, переростаючи в безлади і сутички з поліцією.

До 13 червня внаслідок безладів загинули три людини. За оцінками правозахисників, постраждали більш як 2,8 тисячі осіб.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 943 | Додав: adminA | Теги: Ердоган, поступки турецьким демонстрантам | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]