Пт, 2024-04-19, 01:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:42
ЄС боїться нової газової війни і вимагає від України виконання зобов'язань
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Європейський Союз наполягає на тому, що будь-які результати, досягнуті в ході переговорів між Києвом і Москвою повинні гарантувати дотримання українською стороною зобов'язань, взятих при вступі до Енергетичного співтовариства. Мова про це йде в коментарі, поширеному в п'ятницю, 13 січня, в Брюсселі за підсумкакми телефонної розмови європейського комісара з енергетики Гюнтера Оттінгера з міністром енергетики України Юрієм Бойком, в ході якого вони обговорили дискусію, що продовжується, між Україною і Росією про ціну на газ і транзит, передає "Інтерфакс-Україна". 

"Міністр запевнив комісара, що результати цієї дискусії гарантуватимуть безперебійні постачання російського газу до ЄС. Європейський комісар підкреслив, що будь-які домовленості з Росією повинні гарантувати повне дотримання Україною зобов'язань, узятих при вступі до Договорів Енергетичного співтовариства. Це - життєво важливо як для енергетичної безпеки, так і незалежності України, а також у зв'язку з тим, що на цих зобов'язаннях базується енергетична частина Угоди про асоціацію Україна-ЄС", - йдеться в коментарі.

Європейська комісія стверджує, що ЄС готовий, "якщо того побажають Україна і ЄС, вступити в трибічні консультації по газотранспортному транзиту у будь-який час".

"Комісія готова продовжувати активно підтримувати реформування українського енергетичного сектора і модернізувати газотранспортну інфраструктуру України, щоб гарантувати, що система залишається ключовою частиною загальноєвропейської енергетичної мережі. Міністр Бойко і я домовилися працювати над загальною стратегією для подальшої інтеграції енергетичного ринку з ЄС. Ця робота почнеться негайно. Я знаходитимуся в постійному контакті з Бойко щодо розвитку переговорів з Росією", - запевнив єврокомісар Оттінгер.

Нагадаємо, 11 січня міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко заявив, що Україна має намір закуповувати в Росії ті обсяги газу, які необхідні для української економіки, тобто вдвічі менше за обумовлені в контракті. "Газпром" здивувався таким словам і заявив, що так скоротити закупівлі газу неможливо навіть теоретично, не кажучи вже про те, що Україна змарнувала час, коли можна було обговорювати зміни обсягів закупівлі газу.

Як відомо, Україна безуспішно домагається зниження вартості російського газу. Результатів переговорів поки що немає, проте глава "Газпрому" раніше заявив, що після Нового року можливе подписання додаткової угоди до чинних газових контрактів.

28 грудня глава "Газпрому" після отримання дозволу Туреччини на будівництво "Південного потоку" заявив, що остаточна потужність газогону залежить від позиції України. Він нагадав, що газопровід передбачає будівництво 4 ниток по 15,5 млрд куб м. У грудні 2015 року буде здано в експлуатацію першу нитку.

До отримання дозволу на будівництво від Туреччини Україна могла розраховувати на те, що проект не відбудеться, але тепер жодних обмежень на його реалізацію немає. Отож від того, чи зможе Україна запропонувати "Газпрому" цікаві умови для співпраці, залежить майбутній обсяг транзиту газу через її територію і вартість газу для української сторони.

Раніше ЗМІ повідомляли, що текст нової газової угоди містить домовленість про створення газотранспортного консорціуму (щодо другого СП - з продажу газу українським споживачам - співрозмовник інформацією не володів), а ціна газу в ньому буде визначатися за новою формулою. "Вона буде вищою за бєларуську, але істотно нижчою за нашу нинішню", - сказало джерело в Кабміні. Нинішня українська ціна - близько 400 доларів за тисячу кубів, бєларуська на 2012 рік - 165,6 долара.

Раніше в уряді висловлювали надію, що ціна на російський газ для України у разі успішного завершення переговорів з Росією може становити близько 224 доларів за тисячу кубометрів.

Президент України вважає, що ціна російського газу для України не має перевищувати 250 доларів за 1 тис куб м. Він також повідомив, що Україна наполягає на зниженні ціни російського газу до рівня європейської ціни зі збереженням додаткової знижки в 100 доларів за 1000 куб м з урахуванням укладених в 2010 році харківських угод.

Ціна російського природного газу, що імпортується НАК "Нафтогаз України" в країну, в першому кварталі 2011 року зросла до 264 дол за 1 тис куб м у порівнянні з 252 дол за 1 тис куб м у четвертому кварталі 2010 року. У другому кварталі 2011 г вона, за даними НАК, становила близько 297 дол за 1 тис куб м, в третьому - близько 355 дол за 1 тис куб м, в четвертому - близько 400 дол за 1 тис куб м.

"Газпром" і "Нафтогаз" 21 квітня 2010 року підписали доповнення до контракту на постачання газу, згідно з яким українська сторона отримала знижку в ціні на газ, яка дорівнює величині зниження експортного мита при постачаннях газу до України.

Згідно з газовими контрактами від 19 січня 2009 року між "Нафтогазом" і "Газпромом", ціна газу для України перераховується щокварталу за спеціальною формулою. У неї закладено базову ціну 450 дол за тисячу кубометрів, а також прив'язку до котирувань мазуту і газойлю Platts з дев'ятимісячним запізненням.

Європа не отримувала від України пропозицій про створення тристороннього газотранспортного консорціуму

Водночас Європейська комісія зазначає, що, не дивлячись на заяви української сторони, що звучать з 2003 року, про створення тристороннього газотранспортного консорціуму Україна-Росія-ЄС, не отримувала ніяких конкретних пропозицій.

"Ідея про створення свого роду тристороннього консорціуму з управління газовим транзитом через Україну існує вже декілька років, але ніякі конкретні пропозиції представлені не були", - сказала прес-секретар європейського комісара з питань енергетики Гюнтера Оттінгера Марлен Холзнер.

За її словами, ЄС постійно підкреслює, що лише Україна вирішує, як управляти газотранспортною транзитною системою, і якщо Україна і інші сторони мають намір просуватися у напрямі консорціуму, включаючи газову галузь ЄС, Європейська комісія готова грати допоміжну роль, за умови, що буде гарантовано дотримання міжнародного права, включаючи Договір Енергетичного співтовариства.

"ЄС як і раніше пропонує тристоронный діалог у сфері енергетики, зокрема по газотранспортній системі, з Україною і Росією", - підкреслила Холзнер.

Відповідаючи на питання про можливу допомогу ЄС в переговорах між Києвом і Москвою по газу, прес-секретар єврокомісара констатувала, що Європейська комісія продовжує уважно стежити за цими переговорами і зацікавлена у взаємоприйнятному результаті, який гарантуватиме забезпечення безперебійних постачань газу до ЄС, а також буде виконання Україною узятих при вступі до Енергетичного співтовариства зобов'язань, які, у свою чергу, представляють привабливу основу для міжнародних фінансових інститутів і приватних інвесторів.

Кажучи про роль ЄС в модернізації газотранспортної системи України, Холзнер нагадала, що Брюссель з березня 2009 року, коли була проведена конференція з даного питання, бере участь спільно з іншими міжнародними фінансовими інституціями (МФІ) повною мірою в ініціативі по модернізації української ГТС за умови, що Україна проводить ряд реформ, направлених, у тому числі і на реструктуризацію НАК "Нафтогаз України".

"Технічні дослідження, запитані МФІ, були профінансовані ЄС і близькі до завершення. В той же час, не дивлячись на те, що в Україні було прийнято газове законодавство, і Київ отримав членство в Енергетичному співтоваристві, реформи, закладені в спільній декларації, ухваленій в березні 2009 року, просунулися вперед не достатньо", - пояснила представник Єврокомісії.

Це, у свою чергу, впливає на можливість МФІ розглянути видачу кредиту на перший пріоритетний проект, який був визначений Україною, - модернізація газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород, додала Холзнер.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1124 | Додав: adminA | Теги: ЄС боїться нової газової війни | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]