Чт, 2024-03-28, 12:42
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:20
ЄС цікавиться українською трубою, поки Київ і Москва шукають нових форматів співпраці в газовій сфері
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Москва і Київ ведуть інтенсивні переговори щодо вироблення нових форматів співпраці в газовій сфері. Про це заявив глава МЗС Росії Сергій Лавров, виступаючи в Чернівцях, передають "РИА Новости".

За словами міністра Лаврова, темами "газових" переговорів є постачання газу в Україну і його транзит по її території.

"Інтенсивно ведуться переговори щодо вироблення нових форматів співпраці у сфері постачань на Україну і транзиту через Україну європейським споживачам російського газу. Ми виходимо з необхідності забезпечення в цій сфері стабільних і взаємовигідних умов, що відповідають довгостроковим інтересам і Росії, і України", - сказав Лавров.

Нещодавно заступник голови правління "Газпрому" Валерій Голубєв заявив, що "Газпром" ще не стикався з проблемами при транзиті газу через територію України в Європу. Він також зазначив, що в даний час "Газпром" обговорює з Україною плани подальшого поглиблення співпраці. Активно обговорюється і перспектива роботи української ГТС.

Зазначимо, згідно з підрахунками експертів, Україна, яка колись контролювала дві третини транзиту російського газу в країни колишнього радянського блоку, тепер забезпечує менше половини прокачування.

Якщо в I кварталі 2011 року Україна забезпечувала 63%, то в I кварталі 2012 року - 56%, а в IV кварталі - 55%. У 2012 році набирав обертів нещодавно запущений "Північний потік".

Утім, міністр енергетики і вугільної промисловості України Едуард Ставицький прогнозує обсяг транзиту газу через територію України до країн ЄС у 2013 році на рівні 2012-го.

За його словами, маршрутів в обхід України ще не ввели в експлуатацію, і тому Міненерговугілля не очікує падіння обсягів транзиту.

Україна та ЄС хочуть створити тристоронній консорціум з управління українською ГТС

Україна і Євросоюз зацікавлені у створенні тристороннього консорціуму з управління українською газотранспортною системою за участю України, ЄС і Росії. Про це сказав в інтерв'ю "Українським новинам" глава представництва України при Євросоюзі Костянтин Єлісєєв.

"Європейський Союз зацікавлений в участі в створенні спільного консорціуму з Україною й Росією, тобто в тристоронньому форматі, але, звичайно, Брюссель розуміє, що для залучення ЄС до цього проекту повинна бути насамперед політична воля української й російської сторін... Українська сторона зацікавлена в залученні Європейського Союзу до цього проекту", - повідомив він.

Посол зазначив, що інтерес ЄС до тристороннього формату консорціуму підтверджувався під час його зустрічей з комісаром Євросоюзу з енергетики Гюнтером Оттінгером.

"Яскравим прикладом щирої зацікавленості є те, що Євросоюз готовий сприяти мобілізації ресурсів міжнародних фінансових інститутів на модернізацію ГТС України", - додав Єлисєєв.

На його думку, ЄС розуміє цінність української газотранспортної системи й важливість своєї участі в такому проекті.

Як повідомлялося, 21 грудня 2012 року посол Росії в Україні Михайло Зурабов заявив про розгляд можливості створення двостороннього консорціуму з управління українською ГТС.

Раніше прем'єр Микола Азаров розкритикував ЄС за відсутність інтересу до модернізації газотранспортної системи.

У середині жовтня Кабінет міністрів обіцяв надавати всебічну підтримку компаніям, які будуть брати участь у модернізації газотранспортної системи.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 963 | Додав: adminA | Теги: газовій сфері, ЄС, Київ і Москва, українською трубою | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]