Чт, 2024-04-18, 17:30
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:09
ЄС і Україна мають навести мости між Сходом і Заходом - Financial Times. Романо Проді
Інші останні Іноземна преса про Україну

"Рідко коли у світових лідерів з'являється шанс досягти ідеалістичної мети прагматичними засобами, одночасно з'єднати сміливі мрії з обережною державною мудрістю. Однак така можливість тепер нам випала, оскільки настав час до зближення ЄС з Україною, яка має стати мостом між Сходом і Заходом", - міркує екс-прем'єр Італії і колишній голова Єврокомісії Романо Проді у блозі The Financial Times.

Як очікується, в листопаді ЄС і Україна підпишуть Угоду про асоціацію, нагадує Проді. "Після деяких запинок Україна стала на шлях, яким пройшли інші колишні країни Східного блоку десять років тому", - йдеться в статті.

"У 2004 році під моїм керівництвом відбулося найбільше в історії ЄС розширення: ми включили до його складу десять нових держав", - пише політик. Ці держави зараз є "бастіонами Європи", вважає він і наводить за приклад Балтію з її економічною стійкістю під час кризи, а також Польщу - "опору європейської дипломатії".

Україна дає Європі багато можливостей, вважає Проді.

"З економічного погляду 46 млн її працьовитих, освічених працівників, її сильна індустрія промислового експорту і її величезний аграрний сектор можуть сприяти відродженню Європи", - стверджує автор. Він зокрема відзначає високий потенціал розробки сланцевого газу в країні.

Ми повинні пам'ятати, що членство в Євросоюзі і зв'язку з ним є не тільки знаком схвалення прагнення до прийняття європейських цінностей, вони - засоби підтримки подальшого прогресу цих цінностей, зазначає перспективи демократизації в Україні Проді.

Ми розуміємо, що Київ - колиска російської цивілізації. В Україні проживає значне російське населення, і українці розриваються між майбутнім за європейським і за російським сценаріями, пише політик.

Попри те, саме зараз настав момент, щоб встановити тісніші зв'язки між Україною та Європою, переконаний Проді. Україна може стати провідником європейських цінностей і зв'язків, які сприятимуть зниженню взаємних підозр і побудові тривалого миру.

"Розумна геополітика і надія на краще майбутнє і для Європи, і для України вимагають, щоб ми скористалися стратегічною можливістю, яка випала", - підсумовує досвідчений політик.

Переклад InoPressa

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 992 | Додав: adminA | Теги: мости між Сходом і Заходом, ЄС і Україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]