Чт, 2024-03-28, 23:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:51
ЄС хоче стати єдиною державою: з одним президентом, візою й армією
Інші останні Новини Європейського Союзу
У Євросоюзу може з'явитися президент, спільне МЗС, можливо, єдина армія і єдина європейська віза. Про це йдеться в проекті реформи, яку запропонували одинадцять міністрів закордонних справ країн Євросоюзу, пише ІТАР-ТАРС.

Реформа спрямована на різке посилення централізації влади і була викладена в документі, який ухвалили за підсумками засідання групи з питань майбутнього Європейського союзу, що відбулося в понеділок, 17 вересня, у Варшаві.

До складу групи з питань майбутнього ЄС входять голови МЗС 11 з 27 країн Союзу - Австрії, Бельгії, Німеччини, Данії, Іспанії, Італії, Люксембургу, Нідерландів, Польщі, Португалії та Франції - тобто всіх найбільш впливових і найбільших держав Євросоюзу, крім Сполученого Королівства.

"Для того щоб Європа була реальною дійовою особою і глобальним лідером, вона повинна мати сильну структуру інститутів", - цитує спільну заяву міністрів закордонних справ Німеччини та Польщі Гідо Вестервелле і Радослава Сікорського.

"Для цього потрібен президент, що обирається безпосередньо, який буде особисто призначати членів "європейського уряду", - йдеться у заяві.

Якщо реформу буде схвалено, то окремі країни ЄС будуть позбавлені права накладати вето у вирішенні питань зовнішньої політики і безпеки, а також під час ратифікації загальноєвропейських договорів. Це означає, що окремі країни змушені будуть підтримувати зовнішньополітичні заходи, з якими вони не згодні.

Також проект передбачає, що країни Євросоюзу будуть позбавлені можливості відкидати засадничі документи за підсумками проведених у них референдумів, як це неодноразово траплялося.

Ухвалення документа також посилить повноваження відомства верховного представника Євросоюзу з закордонних справ і політики безпеки та перетворення його на повноцінне загальноєвропейське дипломатичне відомство.

Передбачається створення єдиного поліцейського органу, який буде займатися контролем кордонів ЄС, а також формування в Європарламенті спеціальної палати депутатів із країн зони євро, яка буде займатися розглядом заходів, що стосуються єдиної валюти.

Не всі з 11 країн, що брали участь у роботі над проектом реформи ЄС, підтримали ідею створення єдиної європейської армії, тому в документі про неї йдеться в обережних висловах.

Зазначимо, що президент Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу виступив за створення федерації національних держав Європи. Про це він заявив на сесії Європарламенту в Страсбурзі з промовою про стан справ у Європі.

"Нам необхідно буде рухатися до федерації європейських держав. Сьогодні я закликаю до федерації національних держав", - сказав президент Єврокомісії.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1214 | Додав: adminA | Теги: візою й армією, президентом, ЄС, єдиною державою | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]