Сб, 2024-04-20, 15:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:04
ЄС назвав часові рамки для підписання угоди з Україною
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Брюссель вперше назвав чіткі часові рамки для імплементації Києвом умов, закладених у грудневих висновках Ради ЄС: до травня Україна повинна продемонструвати відчутний прогрес у виконанні цих умов, щоб Угоду про асоціацію можна було б підписати до Вільнюського саміту Східного партнерства, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Травень - це важливий час в нашому календарі, коли мають бути розпочаті внутрішні процедури, які дозволять нам підписати Угоду про асоціацію до Вільнюського саміту. Комісія повинна підготуватися, щоб просити Раду ЄС авторизувати підписання Угоди", - так заявило в четвер, 21 лютого, в Брюсселі дипломатичне джерело Зовнішньополітичної служби Європейського Союзу напередодні саміту Україна-ЄС, який відбудеться в понеділок, 25 лютого, у Брюсселі.

У зв'язку з цим підкреслюється, що європейська сторона "нагадує нашим колегам, що часу мало".

"Ми повинні побачити прогрес до травня", - констатувало джерело.

Політолог: доля Угоди про асоціацію більшою мірою залежить від економічних інтересів, ніж від політики

Директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський вважає, що якщо Україна буде дотримуватися європейського економічного інтересу, то Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом буде підписана.

"Для Європи головне - економічний інтерес, і якщо наша влада буде дотримуватися європейського економічного інтересу, то, звичайно, будуть картати українську владу за демократію, за засуджену екс-прем'єра Юлію Тимошенко, але угоду підпишуть. Оскільки економічний інтерес - це головне, що визначає політику і дії ЄС", - сказав політолог у ході круглого столу.

Погребинський вважає, що ЄС зацікавлений у створенні зони вільної торгівлі з Україною, у виконанні нею Енергетичної хартії і третього енергопакету.

"Я вважаю, що Європа зацікавлена в підписанні Угоди про асоціацію на своїх умовах. Якщо Україна скаже, що буде вірна Енергетичній хартії, третьому пакету, і що не збирається поступатися управлінням трубою Росії, а Тимошенко буде у в'язниці, посадять, наприклад, Арсена Яценюка або ще когось, все одно угоду підпишуть", - додав експерт.

Водночас, на його думку, якщо Україна, за час, що залишився, піде на якісь домовленості з Росією щодо української газотранспортної системи, знайде формат взаємодії з Митним союзом, то, можливо, Угоду про асоціацію також буде підписано, але напевно не буде ратифіковано всіма країнами ЄС.

Нагадаємо, саміт Україна-ЄС повинен відбутися 25 лютого в Брюсселі. Угоду про асоціацію з ЄС планується підписати в листопаді 2013 року.

Як повідомлялося, Європейський Союз розробив 19 критеріїв, виконання яких дозволить Україні підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом. Зазначений список не має офіційної назви - представники Євросоюзу згадують про нього як про "19 індикаторів" (19 benchmarks), або про "список Фюле".

Кабінет міністрів оприлюднив свою версію списку індикаторів, відповідність до яких має дозволити підписати Угоду про асоціацію України з Євросоюзом.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1212 | Додав: adminA | Теги: часові рамки, підписання угоди з Україною, ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]