Чт, 2024-04-25, 03:20
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:39
ЄС не хоче бачити Україну кандидатом у члени - Грищенко
Інші останні Політичні новини

Європейський союз не бажає бачити Україну кандидатом у члени ЄС. Про це міністр закордонних справ Костянтин Грищенко написав у своїй статті для видання ZN.UA.

"ЄС був відповіддю на всі питання, поки фінансував, опікав і спрямовував трансформацію у країнах-кандидатах. Сьогодні він суб’єктивно не має бажання (а також об’єктивно не має ресурсів) бачити Україну як країну-кандидата", - зазначив Грищенко.

"Це може змінитися у перспективі, але нині нам треба прийняти це як даність, що прямо впливатиме на європейську політику України у найближче десятиріччя. І відповідним чином формувати свою політику", - додав він.

Втім, на думку глави МЗС, така позиція Євросоюзу не означатиме відмову України від євроінтеграції.

"ЄС для нас важливий не стільки як комфортабельний будинок, куди ми хочемо в’їхати, скільки як інструкція з будівництва власного комфортабельного будинку. Європейська інтеграція у нашому випадку - це схема імплементації європейських рецептів успіху на українському ґрунті", - наголосив Грищенко.

Він також написав, що дехто з російських політиків не бажає сприймати Україну як дружню до Росії, але окрему від неї державу, що заважає розвитку двосторонніх відносин.

"Іноді складається враження, що лише повернення України у свою зону впливу дасть деяким російським політикам відчуття повернення до звичного порядку речей, до "норми". В цьому - перешкода", - вважає міністр.

Зазначимо, що раніше Костянтин Грищенко рекомендував Україні йти в Європу шляхом Польщі і Туреччини. "На шляху нашої євроінтеграції не буде ні щедрих субсидій, ні ейфоричних політичних заяв, ні, тим більше, консенсусу", - попередив міністр.

Як повідомлялося, всупереч очікуванням, на саміті Україна-ЄС, що відбувся в Києві 19 грудня 2011 року, не було парафовано угоду про асоціацію та створення зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом. Міністр закордонних справ країни Костянтин Грищенко висловив сподівання, що документ буде парафовано до середини лютого 2012 року.

Президент України Віктор Янукович також мав надію, що цю угоду буде підписано у 2012 році.

Проте через низку подій в Україні у 2011 році, які європейська спільнота розцінила як згортання демократії і дрейф у бік авторитаризму, намічений план не здійснився. Згодом стало відомо, що Угоду про асоціацію Україна-ЄС буде парафовано протягом місяця, а її підписання - "десь восени, якщо ситуація в Україні зміниться". Про це заявив європейський комісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле у Брюсселі в рамках політичного діалогу "Україна-ЄС: шлях попереду".

Нагадаємо, що прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив про виразний регрес України на шляху до Європи.

Раніше повідомлялося, що Угода про асоціацію України з ЄС може бути підписана після президентських виборів 2015 року.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1035 | Додав: adminA | Теги: ЄС, україна, кандидат, Грищенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]