Пт, 2024-03-29, 10:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:11
ЄС парафує Асоціацію з Україною, але підписувати ще не буде
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Європа обіцяє затвердити текст Угоди про асоціацію протягом найближчого тижня. Про це в Брюсселі заявив європейський комісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле. Однак підпишуть документ не раніше, ніж через півроку. Причин декілька: повільність деяких членів Євросоюзу, парламентські вибори в Україні і невизначеність в резонансній справі Юлії Тимошенко, пише Аліна Поліщук у статті "Точка повернення" в газеті "Известия в Украине".

Комісар ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства прокоментував перспективи вступу в силу угоди про асоціацію з Євросоюзом в ніч на вівторок на що відбулася в Брюсселі конференції "Україна-ЄС: шлях вперед". Як відомо, переговори по СА були формально завершені в грудні, пише Сергій Сидоренко в статті "Києву дали час дозріти" в газеті "КоммерсантЪ-Украини".

"Що стосується підписання, то воно, я думаю, може відбутися восени. Деякі країни-члени ЄС, очевидно, скажуть, що (це має статися) після виборів", - заявив він. На питання про те, як будуть розвиватися події, якщо ситуація з демократією в Україні не покращиться, комісар відповів: "У мене є план А - зробити все можливе, щоб уникнути невиконання Україною своїх зобов'язань. Плану Б у мене немає". Київ підтримав прогнози Штефана Фюле.

"Я згоден з Фюле - буде дуже добре, якщо підписання відбудеться восени ... Ми зробимо все для того, щоб це відбулося", - процитували відповідь Андрія Клюєва в прес-службі Ради національної безпеки і оборони.

Тим часом в Єврокомісії газети "КоммерсантЪ-Украини" запевнили, що жорстка позиція Брюсселя не змінилася, незважаючи на удаваний оптимізм вчорашніх заяв Штефана Фюле. "Ми хочемо підписати і ратифікувати УА якомога швидше, але політичні обставини визначать, коли це стане можливим, - заявив офіційний представник Єврокомісії Петер Стано. - Вибіркове правосуддя залишається одним з головних підстав для стурбованості як комісара Фюле, так і країн-членів ЄС" . Пан Стано також повідомив, що вчора комісар згадував політичні проблеми, що перешкоджають зближенню Києва та Брюсселя.

Заступник гендиректора Центру Разумкова Валерій Чалий звертає увагу на те, що готовність парафувати Угоду про асоціацію спочатку демонструвалася як Україною, так і ЄС, пише Ксенія Лазоренко у статті "Євроінтеграція завмре до виборів" в газеті "Экономические известия".

Тепер з'явилися натяки на те, що навіть парафування угоди може бути пов'язане з поточною політичною ситуацією в Україні. "Хоча терміни завершення даної роботи знову перенесені, заяви пана Фюле свідчать про те, що найближчим часом формальне завершення переговорного процесу і, по суті, візування на технічному рівні тексту угоду дійсно відбудеться. Це дасть можливість у майбутньому не гаяти часу. Адже після парафування потрібна велика робота з перекладу угоди мовами країн ЄС", - заявив він у розмові з газетою "Экономические известия".

Однак наступні етапи - підписання і ратифікацію Угоди про асоціацію країнами ЄС - буде реалізувати складно. "Враховуючи розвиток ситуації в Україні, я б не був настільки оптимістичний щодо строків підписання, як пан Фюле. Поки не видно сигналів, що підписання може відбутися в цьому році. Єдиний шанс очевидний - Юлія Тимошенко і Юрій Луценко, "які не перебувають в українській в'язниці", і проведення чесних та конкурентних виборів ", - вважає експерт.

Оскільки заяви Фюле прозвучали відразу після винесення вироку у Юрія Луценка, це говорить про те, що для європейців визначальним моментом все ж будуть парламентські вибори в Україні, вважає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

"ЄС намагається простимулювати українське керівництво, щоб воно провело більш-менш справедливі і конкурентні вибори. Щоб Україна в ході виборчої кампанії остаточно не пішла в авторитаризм. І за результатами виборчої кампанії остаточно не відбулося відступу від демократичних стандартів і принципів політичної конкуренції. Для цього і передбачається спочатку парафування. А потім можливе підписання угоди за результатами самої виборчої кампанії", - сказав експерт.

За його словами, для європейської сторони важливо не стільки хто стане переможцем на майбутніх виборах, скільки їх легітимність. "Українська влада буде змушена прислухатися до Європи. Адже якщо вибори будуть визнані нелегітимними, їй дуже важко буде конвертувати їх результати в реальну владу. Крім того, це додатковий допінг для опозиції і фактор дестабілізації політичної системи та політичної ситуації в цілому, що не на руку нинішній владі", - додав політолог.

На думку експерта Європейського політичного центру Аманди Пол, кримінальні переслідування українських опозиціонерів і далі будуть впливати на політику ЄС в питанні підписання і ратифікації Угоди про асоціацію з Україною при будь-якому результаті парламентських виборів. "Справа Тимошенко буде продовжувати впливати на підхід ЄС до України, навіть якщо вибори і будуть визнані і відповідали міжнародним стандартам. Це буде особливо очевидно в разі перемоги Партії регіонів ", - стверджує експерт.

Разом з тим пані Пол впевнена, що шанси на підписання Угоди про асоціацію є, проте "може виявитися проблемною ратифікація документа всіма країнами - членами ЄС". "Німеччина, яка завдяки Москві вже переглядала свої відносини з Україною, може зробити умовою ратифікації звільнення Тимошенко", - вважає експерт. На її думку, ЄС відмовиться підписувати Угоду про асоціацію, якщо вибори будуть визнані сфальсифікованими. "Відповідно до цього сценарію, остаточний договір буде покриватися пилом до тих пір, поки політична ситуація не зміниться", - стверджує пані Пол.

Опитані газетою "КоммерсантЪ-Украина" європейські експерти також не вірять у можливість того, що в нинішній ситуації - після винесення обвинувального вироку Юрію Луценко - ЄС відступить від колишніх вимог.

"У Євросоюзі є люди, в тому числі впливові, охочі підписати договір навіть в існуючій ситуації. Але сьогодні поки що важко уявити, що країни-члени домовляться про підписання, якщо в Україні залишаться політв'язні", - заявила експерт брюссельського Карнегі-центру Ольга Шумило-Тапіола, яка задавала Штефану Фюле питання про стратегію ЄС на конференції "Україна-ЄС: шлях вперед".

Свою впевненість пані Шумило-Тапіола підтвердила, процитувавши відповідь міністра закордонних справ Швеції Карла Більдта на це ж питання: "Він висловився гранично коротко: якщо не будуть виконані вимоги ЄС, то й угода не буде підписана".

Схожої думки дотримується директор Європейсько-української бізнес-ради Джеймс Вілсон. "У ЄС кажуть, що український уряд повинен впоратися з недоліками судової системи. Неможлива ситуація, щоб Єврокомісія передала країнам-членам і Європарламенту на ратифікацію СА до того, як ці умови не буде виконано", - заявив пан Вілсон.

Позавчора слово "перезавантаження" вжив Перший віце-прем’єр-міністр України Валерій Хорошковський в Брюсселі під час конференції "Україна - ЄС: шлях вперед". "Ми маємо повернути відносини з ЄС на правильний шлях. І я думаю, на швидкий шлях... Таким чином, я би сказав, що нам потрібно "перезавантажити" відносини між Україною та ЄС", пише Микола Сірук в статті "Перезавантаження" від Хорошковського" в газеті "День".

Перший віце-прем’єр також зазначив, що бачить три основні пункти на порядку денному відносин Україна - ЄС. Першим із них Хорошковський назвав проведення чесних і вільних парламентських виборів в Україні восени цього року, другим - проведення дієвих та ефективних реформ, в тому числі, з метою покращення бізнес-клімату, третім - продовження курсу на євроінтеграцію України. При цьому перший віце-прем’єр наголосив, що всі ці пункти не можуть бути реалізовані один без одного.

Слова Хорошковського спеціально для газети "День" прокоментувала політичний аналітик і програмний директор Центру європейської політики Аманда Пол: "Я не можу говорити про Україну загалом, бо тоді доведеться враховувати різні погляди українців. Що стосується Хорошковського, то мені здається, він завжди був налаштованим на євроінтеграцію. І на цій позиції йому вдавалося здійснювати успішні реформи, коли він був міністром економіки. Він дає зрозуміти, що на новій посаді буде діяти прагматично і динамічно. Але поки що він обіймає цю посаду менше тижня. Як ми знаємо, дізнатися про смак пирога можна лише, скуштувавши його. Але звісно, він дав правильні месиджі вчора. Справді, нам потрібне "перезавантаження" у відносинах України з ЄС. І заява Хорошковського була правильним стартом".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1229 | Додав: adminA | Теги: ЄС парафує Асоціацію з Україною, але підписувати ще не буде | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]