Пт, 2024-04-19, 00:40
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:32
ЄС підтримає матеріально європейські прагнення українців
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу заявляє, що Європейський Союз зі своїми партнерами обговорюють надання фінансової допомоги Україні, щоб подолати економічні виклики, які є, а не для того, аби Київ підписав Угоду про асоціацію.

Про це він заявив у понеділок, 3 лютого, в Брюсселі на прес-конференції після закінчення зустрічі з прем'єр-міністром Грузії Іраклієм Гарібашвілі, передає "Інтерфакс-Україна".

"Зараз ми обговорюємо з нашими партнерами те, що ми можемо зробити, щоб подолати труднощі, а не через Угоду з нами. Країна (Україна) стоїть перед викликами. Ми обговорюємо з партнерами допомогу Україні з перспективою її проходження по європейському шляху. Тому що ми віримо, що цьому шляху віддає перевагу більшість українців, вони хочуть бути ближче до ЄС, і ми готові підтримати це", - заявив він.

Водночас Баррозу висловив упевненість, що "перший пріоритет для України - це покласти край насильству, залякуванню і спробувати знайти політичне вирішення кризи".

"Я про це нещодавно сказав президенту Януковичу. Має відбутися справжній діалог для того, щоб було знайдено спільну платформу для уряду і опозиції, яка може привести до стабільності в країні і подальшим демократичним виборам", - переконаний президент Єврокомісії.

Він також вважає, що необхідно взяти до відома і "короткострокові економічні труднощі, перед якими постає країна".

"Європейська комісія вже підготувала EUR610 млн пакет макрофінансової допомоги у разі досягнення угоди з МВФ - це було умовою (виділення цієї допомоги, про яку йдеться вже понад 5 років). Ми перебуваємо в постійному контакті з усіма нашими партнерами щодо того, як поліпшити ситуацію в Україні як у короткостроковій, так і довгостроковій перспективі", - заявив Баррозу.

Він нагадав і те, що "ЄС довів свою відданість Україні конкретними діями".

"Ми - найбільший міжнародний донор для України. З моменту незалежності України ЄС надав допомогу на EUR3,3 млрд у грантах і EUR10,5 млрд у кредитах. І це лише за рахунок бюджету Європейської комісії. Нині наша фінансова допомога надходить через інструменти політики східного партнерства - у середньому, це EUR150 млн", - повторив він вже відомі цифри.

Водночас Баррозу заявив про готовність ЄС "збільшити допомогу Україні для імплементації Угоди про асоціацію та глибокої і всеосяжної зони вільної торгівлі".

"Важливо зробити чітким один пункт - ми не згодні з ідеєю, що, для того, щоб країна підписала цю Угоду, ми маємо щось платити. Ця концепція є абсолютно помилковою. На ділі, наша велика пропозиція Україні - це сама Угода. Ми пропонуємо Україні доступ до найбільшого в світі ринку - внутрішнього ринку ЄС. Це пропозиція, і, між іншим, дуже щедра пропозиція", - упевнений президент Єврокомісії.

Він пояснив свою думку тим, що ця пропозиція є "несиметричною".

"Ми пропонуємо їм (українцям) майже безмежний доступ (до ринку), тоді як вони відкриють свої кордони прогресивно протягом 15 років. Ідея про те, що для підписання Угоди ми маємо щось платити - це просто неправильно. Тому ЄС і країни-члени дуже чітко у Вільнюсі (у Вільнюсі наприкінці листопада відбувся саміт Східного партнерства) заявили, що ми не будемо вступати в конкуренцію "хто заплатить більше за підпис України". Я не думаю, що це правильно в плані відносин ЄС з іншими країнами", - наголосив Баррозу.

Київ не отримував від ЄС офіційних пропозицій щодо кредиту, заявив Кожара

У той же час в.о. міністра закордонних справ України Леонід Кожара заявив, що Київ не отримував офіційних пропозицій щодо надання кредиту з боку Євросоюзу.

"На сьогоднішній день у нас немає офіційних пропозицій з боку ЄС", - сказав він на брифінгу в понеділок, 3 лютого, відповідаючи на запитання про те, чи правда, що ЄС готовий дати Україні кредит.

За його словами, це питання обговорюватиметься в ході візиту Верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки, віце-президента Європейської комісії Кетрін Ештон до Києва.

Кожара додав, що за всі роки переговорів з Євросоюзом щодо Угоди про асоціацію європейська сторона так і не змогла сформулювати, яку можливу допомогу вона може надати Україні в рамках його імплементації.

"За ті роки переговорів, які ми проводили з ЄС з приводу Угоди про асоціацію, ЄС так і не спромігся чітко сформулювати, яка допомога може бути надана Україні в процесі імплементації Угоди", - сказав міністр.

Ештон 4 лютого прибуде до Києва з дводенним візитом

Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки, віце-президент Європейської комісії Кетрін Ештон прибуде до Києва з дводенним візитом вже у вівторок 4 лютого.

"Верховний представник Ештон буде в Україні завтра і в середу", - повідомила представник Ештон Майа Косьянчич в понеділок 3 лютого в Брюсселі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1037 | Додав: adminA | Теги: матеріально, ЄС, європейські прагнення українців | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]