Чт, 2024-04-25, 19:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:08
ЄС подумає над "коротким шляхом" Києва, але назагал радіти зарано
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Європейський Союз здійснить правову оцінку можливостей часткового застосування деяких положень Угоди про асоціацію з Україною до ратифікації документа в цілому, повідомив глава представництва Євросоюзу в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра, передає "Інтерфакс-Україна".

"Спочатку має бути ухвалено політичне рішення країн ЄС щодо згоди на підписання угоди про асоціацію, і лише після цього може йтися про подальшу ратифікацію цієї угоди, зокрема про набуття чинності певних частин цієї угоди, які ще мають пройти оцінку з правової точки зору", - сказав дипломат на прес-конференції в Інституті світової політики в середу в Києві.

Він пояснив, що йдеться про те, що це перша така угода після підписання Лісабонського договору, і ЄС має виконати ретельний правовий аналіз ситуації.

Крім того, Тейшейра вважає, що наразі зарано говорити про успіх на шляху до підписання Угоди про асоціацію з Україною.

"Зарано відкорковувати шампанське, оскільки події, що відбуваються в Україні в останні два роки, створили труднощі для переходу до наступних кроків, зокрема, до підписання, для чого необхідне одностайне рішення всіх країн ЄС і ратифікації парламентами України, країн ЄС та Європарламентом цієї угоди", - сказав він.

Тейшейра наголосив, що на сьогодні повноваження усіх гілок влади абсолютно зрозумілі, проте відбулися негативні зміни у внутрішній ситуації країни. За словами дипломата, в Україні спостерігається погіршення ситуації з дотриманням основних європейських цінностей, що впливає на подальший процес євроінтеграції.

Зокрема, пояснив він, ЄС стурбований ситуацією з демократією, дотриманням прав людини, верховенством права, погіршенням бізнес-клімату, а також ситуацією з корупцією в Україні. Крім того, за його словами, європейська сторона стурбована застосуванням вибіркового правосуддя щодо колишніх членів уряду.

"Ці справи вважаються головними перешкодами на шляху процесу євроінтеграції України. Вони є основними каменями спотикання в цьому процесі", - пояснив Тейшейра.

За його словами, українська влада має можливості вирішити всі ці проблеми, проте на сьогодні ЄС не бачить, щоб це відбувалося.

Як повідомлялося, раніше заступник міністра закордонних справ України Павло Клімкін припустив, що до ратифікації Угоди про асоціацію чинності можуть набути положення, що стосуються Зони вільної торгівлі.

ЄС не висував вимог до Києва щодо обов'язковості участі Тимошенко та Луценка у виборах

Європейський Союз не висував офіційних вимог щодо участі Тимошенко та Луценка в парламентських виборах, заявляє голова представництва Євросоюзу в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра.

"З боку ЄС не було висунуто офіційних вимог з цього питання", - повідомив дипломат на прес-конференції в Інституті світової політики в Києві в середу, відповідаючи на запитання про те, чи визнає європейська сторона результати виборів, якщо в них не братимуть участі Тимошенко та Луценко.

Водночас він нагадав, що політики ЄС неодноразово висловлювали занепокоєння ситуацією навколо цих лідерів української опозиції.

Європейський дипломат наголосив, що Брюссель уважно стежитиме за проведенням парламентських виборів в Україні.

"У жовтні в Україні відбудуться вибори, це буде дуже важлива подія, і ЄС дуже уважно стежитиме за підготовкою та проведенням виборчого процесу", - наголосив голова представництва Євросоюзу в Україні.

ЄС очікує проведення реформ в Україні

У Європейському Союзі очікують від оновленої команди українського уряду вирішення проблем у співпраці з ЄС та активного проведення реформ.

Глава представництва Євросоюзу в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра на прес-конференції в Інституті світової політики в середу в Києві наголосив, що європейська сторона занепокоєна неналежним проведенням реформ в Україні.

"Ми дуже багато чули про наміри та плани, розроблені нинішнім урядом, і ЄС протягом кількох років підтримує ці реформи", - сказав він.

Водночас, за словами європейського дипломата, неналежна їх реалізація призвела до того, що ЄС призупинив значну частину технічної допомоги українській стороні.

"Ми також перебуваємо в ситуації, коли ті поради й консультації, які надає ЄС, не беруться до уваги", - наголосив посол.

Він нагадав, що в українському уряді відбулися певні зміни, й висловив сподівання, що оновлений Кабмін докладе всіх зусиль, щоб поліпшити ситуацію в цьому напрямі.

"Я дуже сподіваюся, що ця нова команда зможе вирішити ті проблемні аспекти, які сьогодні існують у сфері співробітництва між Україною та ЄС, щоб ми могли відновити надання допомоги Україні, а також проводитимуться відповідні реформи, необхідні для євроінтеграції країни", - сказав Тейшейра.

Україна розглядає Угоду про асоціацію з Європейським Союзом насамперед як комплексну програму масштабних внутрішніх реформ в усіх сферах політичного, економічного та соціального життя держави, заявив президент України Віктор Янукович.

Нагадаємо, 30 березня, глави делегацій на переговорах України і Європейського Союзу парафували Угоду про асоціацію України з ЄС.

Як повідомлялося, міністр економіки Україні Петро Порошенко 24 грудня 2011 висловив думку про те, що до парламентських виборів у 2012 році Угоду про асоціацію України з ЄС парафують, проте не ратифікують. Крім того, у ЗМІ прозвучала версія, озвучена європейськими експертами, що Брюссель підпише Угоду про асоціацію з Україною лише після президентських виборів 2015 року.

19 грудня 2011 року в Києві відбувся саміт Україна-ЄС. Під час саміту президент Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу і голова Європейської Ради Герман ван Ромпей озвучили критичні зауваження щодо політичної ситуації в Україні.

А президент Віктор Янукович висловив задоволення результатами саміту Україна-ЄС.

Зазначимо, що глава Міністерства закордонних справ України Костянтин Грищенко раніше заявляв, що Україна сподівається підписати Угоду про асоціацію з ЄС впродовж 12 місяців.

Крім того, Грищенко висловив думку, що ЄС має підписати Угоду про асоціацію без додаткових умов.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1140 | Додав: adminA | Теги: ЄС подумає над коротким шляхом Києв, але назагал радіти зарано | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]