Пт, 2024-03-29, 09:51
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:04
ЄС пропонує Україні обрати між демократією і автократією
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Нині Україна обирає шлях між демократією та автократичною системою. Про це у своїй статті для "Української правди" написав голова Представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський.

"Наразі Україна перебуває на важливому роздоріжжі, обираючи між двома шляхами. Перший шлях пропонує розвиток більш відкритого суспільства, інтегрованого у європейський простір демократії, добробуту та ринкової економіки, що ґрунтується на повазі до прав людини і верховенства права. Другий – це автократична система, яка загрузла в економічній стагнації та політичній нестабільності, що є історичними характеристиками прикордонних територій Європи. Вибір достатньо простий: Україна може піти або європейським напрямом, або залишитися у сірій зоні небезпеки між Європою та Росією", - вважає Томбінський.

Він наголосив, що останніми роками українська влада – уряд та парламент – неодноразово підтверджувала, що обрала саме європейський шлях, а європейську інтеграцію зробила найважливішим політичним та економічним пріоритетом держави. Томбінський нагадав, що в цей момент Україна та ЄС перебувають за крок від досягнення спільної головної мети – підписання Угоди про асоціацію. "Однак цей крок видається досить складним", - зауважив він.

"Попри те, що Україна досягла прогресу у впровадженні необхідних реформ, є багато інших важливих завдань – зокрема, реформа судової системи, виборчого законодавства або вирішення справи Тимошенко, – які також потребують виконання. Час летить, і у нас залишається менше трьох місяців до вільнюського саміту. Тож навіщо Україні слід докласти зусиль (задля підписання угоди)?

Насамперед через те, що Угода про асоціацію пропонує Україні унікальну можливість. Ця можливість позитивно впливатиме на багато аспектів щоденного життя громадян і бізнесу. Європейський Союз присутній тут, аби й далі підтримувати Україну та її громадян у впровадженні реформ", - наголосив Томбінський.

На його думку, підписання та втілення Угоди про асоціацію, включно із положеннями про створення глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі, повністю революціонізує не лише економічні, торговельні та інвестиційні відносини між Україною і ЄС, а й увесь "управлінський та економічний ландшафт України". Томбінський підкреслив, що Угода про асоціацію є найбільш амбітною двосторонньою угодою, щодо якої ЄС будь-коли вів перемовини з країною-партнером, вона не лише відкриє обидва ринки за допомогою усунення або зменшення тарифів та квот, а й сприятиме гармонізації законів, норм і правил у всіх секторах економіки, зміцнюючи у такий спосіб довіру інвесторів.

"Ми також переконані, що з плином часу Угода про асоціацію приведе до підвищення продуктивності праці, заробітної плати, активізує економічне зростання та нові можливості зайнятості. Завдяки їй українські виробники матимуть змогу ефективно конкурувати та здобути своє місце на європейському ринку, віднайти свою нішу та сприяти виробництву високоякісної української продукції за хорошу ціну. Українські споживачі, своєю чергою, матимуть доступ до високоякісних європейських товарів за нижчими цінами", - зазначив Томбінський.

Глава представництва ЄС прогнозує нову кризу між Україною і РФ

Підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом не призведе до поглиблення кризи у відносинах між Україною і Росією. Про це заявив глава представництва Євросоюзу в Україні Ян Томбінський.

"Кризи між Україною і Росією не буде, тому що це не на користь Росії. Росія має добрі відносини з багатими європейськими країнами", - сказав Томбінський. За його словами, будь-які негативні рішення Росії щодо інших країн помічають сусіди, що впливає на їхні відносини з Росією. "Я впевнений, що глибокої кризи не буде, а асоціація відкриє для української економіки перспективи виходу на європейський ринок" - сказав глава представництва ЄС.

При цьому Томбінський наголосив, що не варто чекати від Європи прямої фінансової допомоги українським підприємствам, які можуть постраждати в результаті торговельних війн із Росією. "Фондів підтримки українських фірм не буде, але буде можливість вийти на європейський ринок зі своєю продукцією, дістати доступ до серйозних фінансових інструментів і більш дешевих ресурсів, адже це теж можливості", - сказав глава представництва ЄС.

Нагадаємо, що Україна розраховує в листопаді у Вільнюсі на саміті "Східне партнерство" підписати Угоду про асоціацію з ЄС.

У Європі вважають, що Росія починає тиху торговельну війну проти України, щоб блокувати її відносини з ЄС. При цьому обидві країни входять до СОТ, і торговельні суперечки можуть бути оскаржені до СОТ. Про такі наміри заявляв зокрема, прем'єр-міністр України Микола Азаров.

Окремо згадаємо, 30 серпня в інтерв'ю телеканалам президент України Віктор Янукович заявив про необхідність проведення референдуму з питання вступу до Європейського Союзу чи Митного союзу.

Якщо Україна підпише Угоду про асоційоване членство в Європейському Союзі, то вхід для неї в Митний союз буде закрито. Про це 9 вересня заявив прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв на нараді з віце-прем'єрами.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 935 | Додав: adminA | Теги: Україні, демократією і автократією, ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]