Чт, 2024-03-28, 20:24
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:24
ЄС засмучений ухвалою українського суду щодо Тимошенко
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Європейський Союз глибоко розчарований у зв'язку з ухваленим рішення щодо касації екс-прем'єра Юлії Тимошенко у "газовій справі", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми з жалем відзначили рішення Вищого спеціалізованого суду України. Ми глибоко розчаровані наслідками поточної ситуації, коли два важливих лідери опозиції не зможуть взяти участі в майбутніх парламентських виборах, коли суд не поважає міжнародних стандартів щодо справедливого, прозорого процесу", - заявив у середу в Брюсселі представник Європейської комісії Майкл Манн.

Він знову відзначив "важливість для української влади зробити конкретні кроки, щоб вирішити системні проблеми судової системи, а також виборчого правосуддя, включаючи справи Тимошенко, Луценко (екс-глава МВС Юрій Луценко) та інших", а також не допускати повторення подібних ситуацій у майбутньому.

"Ми також зі стурбованістю відзначили новий вирок щодо Луценка. Ми будемо продовжувати пильно стежити за розвитком ситуації, пов'язаної з справах щодо Тимошенко, Луценка та інших", - сказав Манн.

Як повідомлялося, в середу Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ України залишив у силі вирок Юлії Тимошенко у "газовій справі", яким вона засуджена до 7 років позбавлення волі.

Луценко визнаний винним у скоєнні низки посадових злочинів і засудив його до 4 років позбавлення волі. Крім того, екс-міністра також визнали винним у халатності при продовження оперативно-розшукових заходів стосовно водія колишнього заступника голови СБУ Володимира Сацюка Валентина Давиденка та засуджено до 2 років обмеження волі. Захист Луценка оскаржила в ЄСПЛ арешт екс-міністра. Згідно з рішенням ЄСПЛ від 3 липня, арешт екс-глави МВС порушує права людини. Суд також зобов'язав Україну виплатити Луценкові 15 тис євро компенсації морального збитку.

Тимошенко і Луценко, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі, були внесені в партійний список Об'єднаної опозиції відповідно під номерами один і п'ять. Однак ЦВК виключив їх зі списку в зв'язку з тим, що вони мають судимості, не зняті і не погашені у встановленому законом порядку.

Великобританія розчарована рішенням суду щодо "газової справи" Тимошенко

Міністр у справах Європи Міністерства закордонних справ Великобританії Девід Лідінгтон розчарований рішенням Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, які залишили в середу в силі вирок екс-прем'єру Юлії Тимошенко у "газовій справі" - 7 років позбавлення волі.

"Я розчарований інформацією, що остання внутрішня апеляція Юлії Тимошенко проти її засудження в жовтні 2011 року була відхилена Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ", - цитує Лідінгтона офіційний сайт британського зовнішньополітичного відомства.

"Великобританія буде й далі тиснути на Україну, щоб покласти край вибірковому правосуддю і гарантувати, що опозиція може повноцінно брати участь у вільних і справедливих парламентських виборах у жовтні. Прогрес у реалізації договору про асоціацію між Україною та ЄС буде залишатися скрутним без чіткого свідчення, що в Україні є демократія і право закону", - додав британський міністр.

Експерти вважають, що суд своїм рішенням позбавляє Україну можливості "маневрувати" на міжнародній арені

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що рішення Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ залишити в силі вирок екс-прем'єру Юлії Тимошенко в "газовій справі" позбавляє Україну можливості "маневрувати" на міжнародній арені.

"Все, що не робиться, воно робиться, на жаль, таким чином, що не покращує можливості України, скажімо, маневрувати на міжнародній арені, та й усередині політично це, безумовно, буде використовуватися. Це буде знову актуалізуватися і під час виборчої кампанії", - прокоментував він.

За його словами, була слабка надія на те, що Тимошенко за результатами розгляду її касації могла вийти на свободу, "але, як кажуть, емоції беруть гору".

На думку політолога, в будь-якому випадку рішення суду буде використовуватися під час передвиборної кампанії, як з боку провладних політичних сил, так і опозиції. "Наскільки це їм допоможе, час покаже", - підсумував Бала.

А засновник компанії R&B Group Євген Копатько каже, що рішення Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ не наблизило до вирішення самої газової справи.

"Рішення Вищого спецсуду не наблизило до розв'язання цієї проблеми. Очевидно, певні дії будуть продовжені щодо того, щоб ще якимось чином вплинути на суд, вплинути на міжнародну громадськість. Я думаю, що будуть ще дії, спрямовані на залучення додаткової уваги до цієї теми", - сказав він.

Відповідаючи на запитання про те, як це рішення позначиться на міжнародному іміджі України, експерт зазначив, що на Заході вже склалася певна думка щодо розв'язання "справи Тимошенко". "Тобто, це буде ще не раз предметом обговорення, предметом критики, предметом з'ясування позицій щодо того, як вирішити це питання", - резюмував Копатько.

Українська судова система у випадку з "газовою справою" екс-прем'єра Юлії Тимошенко сама загнала себе в глухий кут, виходом з якого може стати рішення Європейського суду з прав людини, вважає директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський.

"Є те, що називається верховенством права, яким дуже складно обґрунтувати кримінальне покарання за прийняття політичного рішення. Я припускаю, що сама ця система судова завела себе в глухий кут, з якого вже не знає, як вийти", - прокоментував він рішення Вищого спецсуду з розгляду цивільних і кримінальних справ, який в середу залишив у силі вирок Тимошенко про 7 років позбавлення волі.

На його думку, єдиним виходом з цієї ситуації може бути рішення Європейського суду з прав людини. "Якщо це рішення буде таке, яке ми змушені будемо взяти до виконання, то це буде якийсь вихід, зокрема і для нашої судової системи", - зазначив політолог.

У свою чергу, директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран в коментарі Тиждень.ua зазначив, що судова тяганина навколо Тимошенко не має того ефекту, якого очікували її ініціатори.

"Іронія в тому, що ці всі події навколо Тимошенко не збили її рейтинг, а погіршили ситуацію для Януковича", - зазначив Таран.

"Я підрахував, що в неї було по 4,5 зустрічі на місяць. Питання просте: а скільки в Януковича було на місяць міжнародних зустрічей?. В Лондон він так і не поїхав. Єдина серйозна міжнародна зустріч – з Путіним, на якій в тому числі, я переконаний, обговорювалося питання Тимошенко", - сказав він.

На його думку, що політичний інтерес до фігури Тимошенко не зникне.

Є вропейський експерт: Рішення суду по Тимошенко матиме негативні наслідки для відносин Києва і Брюсселя

Рішення Вищого спецсуду в "газовій справі" Юлії Тимошенко матиме негативні наслідки для вже досить складних відносин Києва та Брюсселя, упевнена експерт Центру Карнегі в Брюсселі Ольга Шумило-Тапіола.

В середу в Брюсселі вона сказала: "Брюссель не міг і не мав наміру впливати на рішення українського суду. Однак сподівався, що політично мотивовані справи - а саме так їх сприймають у столицях ЄС - проти Тимошенко та її соратників буде припинено".

На думку експерта, рішення українського суду "підтвердило вже наявну тезу про те, що для офіційного Києва набагато важливіше видаватися "непохитним і послідовним" усередині країни, ніж дотримуватися європейських норм. "На сьогодні складно сказати, наскільки погіршиться ситуація, оскільки справа Тимошенко - це одна з трьох умов відновлення відносин між сторонами", - додала вона.

Водночас, за словами Шумило-Тапіоли, для багатьох у ЄС це рішення не є сюрпризом. "Однозначно, для тих країн-членів ЄС, які до сьогодні виступали за тісну співпрацю з Україною, настають складні дні. Аргументів для співпраці - як, наприклад, для підписання угоди про асоціацію - не залишилося. Хто з лідерів ЄС захоче ввійти в історію як людина, котра підпише договір із країною, яка не поважає базових принципів ЄС?", - пояснила вона.

Експерт також упевнена, що "в цій непростій грі програв усе-таки Київ". "Це йому потрібні інвестиції, кредити та ринки ЄС. Це йому потрібен захист від російського тиску. Однак для ЄС простягнути руку Україні в цих умовах буде важко", - резюмувала Шумило-Тапіола.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1065 | Додав: adminA | Теги: суду щодо Тимошенко, ЄС засмучений | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]