Чт, 2024-04-25, 02:24
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

07:16
"Євробанк" НБУ визнав неплатоспроможним та заспокоїв 98% вкладників
Інші останні Економічні новини

Національний банк України (НБУ) відніс "Євробанк" (Київ) до категорії неплатоспроможних.

Як повідомили сьогодні в прес-службі регулятора, це закріплено рішенням правління НБУ №73 від 17 червня 2016 року.

За інформацією НБУ, Болат Назарбаєв, який 18 травня отримав згоду регулятора на придбання 50% банку, так і не став власником акцій фінустанови.

Одночасно куратор "Євробанку" виявив факти здійснення банком операції з "дроблення" депозитів на рахунку в обсязі до 200 тис. грн.

Окрім того, у зв'язку з втратою ліквідності банк перестав виконувати вчасно операції клієнтів.

НБУ нагадав, що згідно із законом зобов'язаний віднести банк до категорії неплатоспроможних у разі виявлення (після віднесення банку до проблемних) операцій, внаслідок яких зобов'язання перед фізичними особами в межах гарантованої суми відшкодування (200 тис. грн) збільшуються за рахунок скорочення зобов'язань перед юридичними особами.

За інформацією НБУ, 98% вкладників, що становить 8 тис. осіб, отримають вклади в повному обсязі.

Загальна сума відшкодування на 15 червня 2016 року становила близько 217 млн грн.

Як повідомлялося, з 15 червня у "Євробанку" почалися проблеми з проведенням платежів. Національний банк пов'язав це з появою інформації про відмову узгодженого інвестора від придбання банку.

Раніше повідомлялося, що НБУ погодив Болату Назарбаєву, чиє ім'я і прізвище збігається з ім'ям і прізвищем брата президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, купівлю 50% "Євробанку".

Болат Назарбаєв планував придбати акції банку, які опосередковано через ТОВ "Консалтингова фірма "Фінанс аналіт сервіс" належать Олександрові Адаричу.

Окрім того, на розгляді НБУ перебуває пакет документів про придбання фізособою - громадянином Казахстану акцій, що залишилися "Євробанку". Рішення з цього питання наразі не ухвалено.

На початку травня Болат Назарбаєв повідомив про намір придбати 63,335 млн акцій, що становить 50% зареєстрованого статутного капіталу українського банку. Окрім того, купити 50% акцій "Євробанку" мала намір Гульміра Сарсембаєва.

Згідно з даними АМКУ, Назарбаєв пов'язаний відношенням контролю із суб'єктами господарювання-нерезидентами України, які здійснюють діяльність, зокрема, з будівництва; надання консалтингових послуг; здачі в оренду власної або орендованої нежитлової нерухомості; послуг перевезення вантажів і пасажирів; дистиляції, ректифікації та змішування спиртних напоїв, і не здійснюють господарську діяльність на території України.

За даними НБУ, на 20 травня 50% акцій банку належить компанії ТОВ "Консалтингова фірма "Фінанс аналіт сервіс", кінцевим власником якої є Адарич, інші 50% банку опосередковано через ТОВ "Консалтингова фірма "Маркетингові технології" належать Вадиму Пушкарьову.

"Євробанк" засновано 2005 року. Згідно з даними Нацбанку України, за розміром загальних активів на 1 квітня 2016 року "Євробанк" посідав 47-ме місце (1,728 млрд грн) з-поміж 109 банків, що діяли в країні.      

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 904 | Додав: adminA | Теги: неплатоспроможний, 98% вкладників, Євробанк, НБУ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]