Чт, 2024-03-28, 10:47
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:44
Євродепутат: млява реакція ЄС на торговельну війну проти України пов'язана з політичним торгом
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Підписання угоди про асоціацію Україна - ЄС залежить від рішучості як українських, так і євросоюзівських еліт, зазначає депутат Європейського парламенту з Польщі Павло Коваль у статті для Радіо "Свобода" та польського видання Dziennik Polski, передає ЛIГАБiзнесIнформ.

На його думку, Україна сьогодні особливо потребує чіткої заяви з боку Брюсселя. "Якщо взяти до уваги той факт, що Росія є ключовим партнером Євросоюзу, то його спроби сховати голову в пісок у відповідь на відкритий шантаж торговельною війною є позицією інфантильною", - зазначає політик.

У той же час Коваль вважає, що з початку свого президентства Віктор Янукович стоїть на роздоріжжі між ЄС і Росією, "офіційний курс влади є проєвропейським, проте позитивні жести в бік Брюсселя врівноважують такі ж стосовно Москви".

"З одного боку, Янукович знає, що, якщо при ньому країною буде підписано угоду про асоціацію з ЄС, Москва не надасть йому підтримки на президентських виборах, які відбудуться через два роки, і зробить все можливе, щоб усунути його з української політики. З іншого боку, якщо угоду він не підпише, то відверне від себе європейськи налаштоване українське суспільство і, як наслідок, може мати проблеми з отриманням підтримки більшості виборців. Можливо, він перевіряє, наскільки довго вдасться протриматися у підвішеному стані", - вважає євродепутат.

На його думку, "з цим усім може допомогти рішення справи Юлії Тимошенко і поступове впровадження реформ".

Коваль підкреслив, що сьогодні ключове завдання - "пережити" час до саміту "Східного партнерства" ЄС у Вільнюсі в листопаді, а коли підпис стає доконаним фактом, то Росія звичайно "погоджується з очевидністю і починає просто співпрацювати".

Раніше президент Росії Володимир Путін 22 серпня 2013 року заявив, що у разі підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС, Росії доведеться скористатися захисними заходами і поставити питання про скасування режиму вільної торгівлі з сусідньою державою.

У свою чергу, ЄС вдався до евфемізму. Верховний представник ЄС з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки Кетрін Ештон заявила, що Угода про асоціацію України з Європейським Союзом "не спрямована проти інтересів будь-якої іншої третьої сторони".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 996 | Додав: adminA | Теги: торговельну війну, ЄС, політичним торгом, України, Євродепутат | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]