Чт, 2024-04-25, 21:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:39
"Євродрузі" ПР чекають сигналу про повагу права і законів владою України
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Європейські соціалісти не планують відкликати угоду про співпрацю з Партією регіонів, але чекають від неї "сильного сигналу" про просування в напрямку захисту прав людини і верховенства права, на яких базується європейська інтеграція.

Таку позицію групи Прогресивного альянсу соціалістів і демократів (ПАСД) в Європейському парламенті озвучив в інтерв'ю у Брюсселі агентству "Інтерфакс-Україна" віце-президент групи з питань зовнішньої політики Європейського парламенту Лібор Роучек (Libor Roucek, Чехія).

"Зараз ми не говоримо про те, що угоду буде відкликано, буде зроблена її оцінка. Угода діє до кінця цього року, і ми сподіваємося, що вже найближчим часом Партія регіонів займе сильну позицію щодо захисту прав людини і верховенства права в Україні. Це наші очікування", - сказав Роучек.

Віце-президент ПАСД нагадав, що угоду про співпрацю було підписано задля того, щоб "допомогти Україні, Партії регіонів наблизитися до ЄС".

"Ми очікуємо, що наші партнери також будуть поважати цінності, на яких базується європейська інтеграція. А процеси, які є в Україні, зокрема, стосовно колишнього прем'єра Юлії Тимошенко, цим цінностям не відповідають", - вважає європейський політик.

Роучек запевнив, що європейські соціалісти підтримують європейську інтеграцію України. "В Україні всі найбільші політичні партії хочуть просуватися шляхом європейської інтеграції. Ми це підтримуємо. З іншого боку, ми також очікуємо, що всі політичні партії в Україні, а також Партія регіонів будуть рухатись у напрямку підтримки верховенства права, демократії, прав людини. Це те, що ми хотіли б бачити, і це було причиною того, чому ми підписали цю угоду", - пояснив причини підписання угоди соціаліст.

Разом з тим, він визнав, що "іноді є деяке розчарування", стурбованість у зв'язку з ситуацією навколо Тимошенко. "Ми цьому абсолютно не раді. Кращий спосіб - вести відкритий діалог, говорити про питання, щодо яких іноді ми не згодні, і таким чином поліпшити або змінити ситуацію", - упевнений Роучек.

Відповідаючи на запитання про можливі терміни оцінки угоди, віце-президент ПАСД сказав, що "дедлайну немає". "Але, як я сказав, ми хотіли б бачити сильний сигнал, що Партія регіонів рухається в напрямку зміцнення верховенства права в Україні", - знову підкреслив європейський політик.

Раніше ЗМІ з посиланням на лідера групи соціалістів і демократів Ханнеса Свободу повідомили про те, що ця політична група Європейського парламенту має намір відкликати угоду  про співпрацю з українською Партією регіонів. ПАСД є другою за чисельністю групою в Європейському парламенті. Перша - група Європейської народної партії, партнером якої є серед інших партія "Батьківщина". Саме європейські народники були ініціаторами низки резолюцій щодо України, в яких містилися критичні оцінки на адресу українського керівництва, зокрема, пов'язані зі справою Тимошенко.

"Регіонали" обіцяють, що в 2013 році міжнародна думка про Україну покращиться

Вчора міжнародна неурядова організація Freedom House оприлюднила звіт "Свобода у світі-2012". Україна виявилася лідером у погіршенні рівня демократії в Євразії. У звіті констатуються переслідування опозиції в країні, погіршення свободи ЗМІ та придушення мирних демонстрацій. Українські експерти погоджуються з такими оцінками, а представники влади обіцяють, що в 2013 році думка зарубіжних спостерігачів про Україну покращиться, пише "КоммерсантЪ-Украина". 

Щорічний звіт про ситуацію з демократією в світі був представлений вчора організацією Freedom House (FH), штаб-квартира якої розташована в США. Торік у FH заявляли про різке погіршення ситуації в Україні - за підсумками 2010 року вона втратила статус вільної країни, перейшовши в категорію частково вільних. У 2011 році цей статус Києва таким і залишився,але погіршення показників тривало  . В опублікованій скороченій версії звіту стверджується, що Київ продемонстрував найбільший регрес з-поміж країн Європи та Азії: "В Україні погіршення виявилося найбільш різким. Тут негативні процеси підкреслює винесення вироку лідерові опозиції Юлії Тимошенко із сумнівними звинуваченнями".

У документі перераховано лише основні проблеми кожної країни без опису деталей. В Україні американські експерти помітили "спроби влади знищити опозицію, зокрема з використанням політично мотивованих судів, тиск на ЗМІ і використання сили для придушення демонстрацій". Остання теза, ймовірно, стосується подій, які відбувалися торік 9 травня у Львові і в День незалежності 24 серпня в Києві.

"Складно коментувати ті претензії, які не підтверджені прикладами, - сказав заступник голови парламентського комітету з питань прав людини, нацменшин і міжнаціональних стосунків Іван Попеску (Партія регіонів). - Що стосується судової системи, то ми, звичайно, визнаємо наявність проблем, але нагадуємо, що на сьогодні діє Кримінально-процесуальний кодекс 1960 року. У січні президент вніс до парламенту проект нового КПК, що пройшов експертизу Ради Європи. Сподіваюся, ми ухвалимо його вже на наступній сесії, а потім протягом півроку затвердимо нові закони про прокуратуру і про адвокатуру".

Українські експерти вважають, що дані FH виразно віддзеркалюють зміни в Україні. "За нашою оцінкою, в 2011 році ситуація з демократією в Україні погіршувалася з тією ж динамікою, що й попереднього року. Найбільше проблем - у сферах свободи слова, свободи зібрань, у судовій системі. Зменшилися можливості для конкуренції в політиці", - розповів виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський.

У звіті FH підкреслюється, що Україна ще недавно, до обрання на пост президента Віктора Януковича, "була успішним прикладом демократичного розвитку". "Тепер право країни називатися демократичною опиняється під дедалі більшим питанням... За два роки Україна погіршила позиції з більшості показників", - йдеться в документі. Пан Попеску тимчасом упевнений, що вже через рік міжнародні експерти змінять свою думку. "Слід очікувати, що наступного року рейтинги покращаться. Це буде обумовлено не тільки ухваленням КПК, а й тим, що ми - я в цьому впевнений - проведемо парламентські вибори на європейському рівні", - заявив депутат.

Данилишин побачив, що депутати Європарламенту вже шкодують про співпрацю з партією української влади

Опозиційним силам України необхідно тісніше працювати з депутатськими групами Європейського парламенту.

Про це заявив екс-міністр економіки України Богдан Данилишин, який одержав політичний притулок у Чехії, передає УНІАН. 

"Оскільки вже багато років партія "Батьківщина" працює з Європейською народною партією для налагодження тіснішої співпраці, партії "Фронт Змін" треба активніше працювати з групою нових лібералів, а УСДП – з альянсом соціалістів і демократів, представник яких зараз очолив Європарламент", - вважає Данилишин.

Він зазначив, що європейські соціал-демократи зараз "не дуже втішно" відгукуються про підписання меморандуму про співпрацю з Партією регіонів у 2010 році, і є велика ймовірність припинення такої співпраці.

"Я думаю, що зараз Королевській як голові партії соціал-демократичного спрямування в Україні варто піти на підписання нового меморандуму з альянсом соціалістів і демократами в Європарламенті, щоб розширити можливість донесення до євродепутатів інформації про реальну ситуацію в Україні", - зазначив Данилишин.

Він також зазначив, що останнім часом критика ситуації в Україні з боку євродепутатів посилилася. Крім того, Данилишин прогнозує, що незабаром критика з боку соціал-демократів може посилитися.

"Думаю, що найближчим часом ми почуємо нові критичні заяви. Негативна оцінка вже звучала від представників Німеччини, Австрії, Данії. Днями австрійський європарламентар з фракції соціал-демократів Ханнес Свобода прямо сказав, що Україну вже неможливо вважати демократією", - сказав Данилишин.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1209 | Додав: adminA | Теги: Євродрузі ПР чекають сигналу про по | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]